Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Υποχωρούν οι επιδημιολογικοί δείκτες - Διαθέσιμα όλα τα εμβόλια για τους 35 - 39

Υποχωρούν οι επιδημιολογικοί δείκτες - Διαθέσιμα όλα τα εμβόλια για τους 35 - 39

Το 31% του πληθυσμού να έχει ήδη κάνει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου -Έπεσε το «φράγμα» των 200 εισαγωγών – Σταθερά μειωμένοι οι θάνατοι

(Συνεχές upd) Σύμφωνος με τις εκτιμήσεις των ειδικών ήταν για ακόμα μία ημέρα ο αριθμός των νέων κρουσμάτων κορωνοϊού, επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις για αργή αλλά σταθερή συρρίκνωση της πανδημίας στη χώρα μας.
Οι επιδημιολογικοί δείκτες υποχωρούν συνεχώς, το εμβολιαστικό πρόγραμμα εξελίσσεται με ανέλπιστη επιτυχία και το αυξημένο testing μέσω ελέγχων σε εργαστήρια, self test και δωρεάν rapid test του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ανοίγουν τον δρόμο αφενός για ένα ελεύθερο καλοκαίρι με ανοιχτή οικονομία και αφετέρου για επανατοποθέτηση της ζωής μας στους ρυθμούς που την ξέραμε προ κορωνοϊού.

Από σήμερα 26/5 οι εμβολιασμοί και με τα 4 εμβόλια για τους πολίτες 35-39 ετών

Με το 31% του πληθυσμού να έχει ήδη κάνει αυτή τη στιγμή τουλάχιστον μία δόση εμβολίου, η προσπάθεια οικοδόμησης του τείχους ανοσίας ενισχύεται μέρα με την ημέρα.
Την ίδια στιγμή, ο κυβερνητικός σχεδιασμός δίνει από αύριο ακόμα περισσότερη ώθηση στην εμβολιαστική επιχείρηση «Ελευθερία», παρακινώντας πλέον ακόμα περισσότερους νέους πολίτες να εμβολιαστούν.
Πιο αναλυτικά, δυνατότητα εμβολιασμού με όλα τα εγκεκριμένα εμβόλια αποκτούν από σήμερα , Τετάρτη 26 Μαΐου, όλοι οι πολίτες ηλικίας 35-39 ετών, όπως ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, Μάριος Θεμιστοκλέους.
Μέχρι στιγμής, η εν λόγω ηλικιακή ομάδα είχε στη διάθεσή της μόνο το εμβόλιο της AstraZeneca, πράγμα που, πάντως, ισχύει ακόμα για τα άτομα 30-34 ετών, που ήταν από τους τελευταίους για τους οποίους είχε ανοίξει η πλατφόρμα των ραντεβού εμβολιασμού με AstraZeneca τη Μεγάλη Εβδομάδα.
Αντίθετα, όλες οι εμβολιαστικές γραμμές (Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Johnson&Johnson) έχουν ανοίξει για τους πολίτες της ηλικιακής ομάδας 40-44 χρόνων από την περασμένη Παρασκευή, ενώ όπως όλα δείχνουν μέσα στις επόμενες ημέρες θα ακολουθήσει και η ηλικιακή ομάδα των ατόμων 30-34 χρόνων.

Έπεσε το «φράγμα» των 200 εισαγωγών

Ενδεικτική της σημαντικής αποσυμφόρησης που συντελείται την τελευταία εβδομάδα και στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) ήταν η εικόνα των ημερήσιων εισαγωγών στα νοσοκομεία της επικράτειας.
Χθες 25/5 έσπασε για πρώτη φορά μετά από περίπου τρεις μήνες το ουσιαστικό και ψυχολογικό «φράγμα» των 200 νέων νοσηλευομένων ημερησίως, καθώς μόλις 194 ασθενείς με COVID-19 εισήχθησαν στα νοσοκομεία το τελευταίο 24ωρο, ενώ και ο αριθμός των διασωληνωμένων περιορίστηκε περαιτέρω στους 556.
Εξαιρετικά σημαντικό είναι, επίσης, το γεγονός ότι από την προηγούμενη Παρασκευή –και έπειτα από πολύμηνη και δύσκολη προσπάθεια- έπεσε ακόμα ένα «φράγμα», αυτό των 1.000 συνολικά ασθενών που νοσηλεύονται σε Μονάδες.
Αναλυτικότερα, χθες ο αριθμός τους ανερχόταν σε 918, ενώ το σύνολο των νοσηλευομένων σε απλές κλίνες και Μονάδες ήταν 3.247, με τους μισούς στα νοσοκομεία της Αττικής.
Επιπλέον, μετά το Πάσχα παρατηρείται αποκλιμάκωση και στον θλιβερό αριθμό των νεκρών από τη λοίμωξη COVID-19, καθώς ο μέσος κινητός όρος των θανάτων ήταν περίπου στο 85 μέσα στο Πάσχα και τώρα βρίσκεται γύρω στο 50.

Ήπια πτωτική τάση στην Αττική – «Ανησυχούν» τα λύματα σε Λάρισα και Βόλο

Μιλώντας για τον αριθμό των κρουσμάτων σε τηλεοπτικές του δηλώσεις, ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, Νίκος Τζανάκης, υπογράμμισε πως σύμφωνα με τα δύο σενάρια που έχουν δουλέψει στο πανεπιστήμιο «θα πέσουμε στα 1.000 κρούσματα ημερησίως, είτε γύρω στις 15 Ιουνίου -που, ίσως, όμως, δεν υλοποιηθεί λόγω του ότι δεν πειθαρχούμε στους κανόνες της πολιτείας- είτε γύρω στις 25 Ιουνίου».
Η θετική εξέλιξη της πανδημίας στην Αττική αποτυπώνεται, άλλωστε, και από τα αποτελέσματα των εργαστηριακών ελέγχων του Εθνικού Δικτύου Επιδημιολογίας Λυμάτων για την επιδημιολογική επιτήρηση του ιού SARS-CoV-2 σε αστικά λύματα, το οποίο λειτουργεί υπό το συντονισμό του ΕΟΔΥ.
Σύμφωνα με αυτά, την εβδομάδα 17-23 Μαΐου καταγράφηκε στατιστικά μη σημαντική μείωση (-5%) του μέσου όρου στο ιικό φορτίο των λυμάτων, ωστόσο είναι η δεύτερη εβδομάδα κατά την οποία το ιικό φορτίο εμφανίζει μια σταθεροποιητική τάση, παραμένοντας πάντως σε υψηλά επίπεδα.

Στους 11.872 οι νεκροί

Τα νέα 25/5 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 2.433, εκ των οποίων 3 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 393.583, εκ των οποίων 51,2% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 30 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.997 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
pinakas_22.jpg
Εγιναν συνολικά 70.102 τεστ, τα 21.761 μοριακά και τα 48.341 rapid.
Επί του συνόλου η θετικότητα διαμορφώθηκε στο 3,47% έναντι 6,52 το προηγούμενο 24ωρο οπότε όμως έγιναν πολύ λιγότεροι έλεγχοι.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 50, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 11.872 θάνατοι.
Το 95,1% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 556 (χθες 569).

piankes_0.jpg
Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 έτη.
To 84,4% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.368 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 194 (ημερήσια μεταβολή -7,62%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 251 ασθενείς.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).
χαρτης25_5.jpg


Τι ισχύει με τα self test

Σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας, αναφέρεται ότι «από την Δευτέρα 24/05/2021 έως το Σάββατο 29/05/2021 όλοι οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα με σχέση εξαρτημένης εργασίας, καθώς και όσοι έχουν ατομική επιχείρηση, θα μπορούν να προμηθευτούν δύο δωρεάν self tests, ένα για την εβδομάδα από 24/05/2021 έως 30/05/2021 και ένα για την εβδομάδα από 31/05/2021 έως 06/06/2021.
Διευκρινίζεται ότι στη διάρκεια της ερχόμενης εβδομάδας από 24/05/2021 έως 30/05/2021 δεν ισχύει η υποχρέωση διενέργειας self test από τους ανωτέρω εργαζόμενους έως 24 ώρες πριν την πρώτη ημέρα της εβδομάδας που θα παρέχουν την εργασία τους με φυσική παρουσία στον τόπο εργασίας και η συνακόλουθη δήλωση του αποτελέσματος στο Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ».
Με άλλα λόγια, για το χρονικό διάστημα 24-30 Μαΐου, μπορεί κάποιος εργαζόμενος να προσέλθει στην εργασία του τη Δευτέρα και να δηλώσει το αποτέλεσμα του self-test αργότερα εντός της εβδομάδας.
Υπενθυμίζεται ότι οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα με σχέση εξαρτημένης εργασίας υποχρεούνται να δηλώσουν το αποτέλεσμα του τεστ στο Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ», στο οποίο οδηγούνται αυτόματα αφού μπουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα self-testing.gov.gr και επιλέξουν «Δήλωση Αποτελέσματος self-test για εργαζόμενο».
Στους έχοντες ατομική επιχείρηση συστήνεται να δηλώσουν το αποτέλεσμα του τεστ εισερχόμενοι στην ηλεκτρονική πλατφόρμα self-testing.gov.gr και επιλέγοντας στη συνέχεια «Δήλωση αποτελέσματος self-test για COVID-19».
Σημειώνεται τέλος ότι την εβδομάδα από 24/05/2021 έως 30/05/2021 τα κλιμάκια του ΣΕΠΕ κατά τους επιτόπιους ελέγχους που θα διενεργούν στο πλαίσιο του ελεγκτικού τους έργου θα παρέχουν σχετική πληροφόρηση για την εφαρμογή της Κοινής Υπουργικής Απόφασης σε εργοδότες και εργαζόμενους».


Άνοιξαν τα ΟΠΑΠ Play

Μετά το άνοιγμα των θερινών σινεμά την Παρασκευή 21/5, σειρά πήραν από 24/5 τα ΟΠΑΠ Play, τα οποία επαναλειτουργούν.
Βάσει του σχεδιασμού, στις 28 Μαΐου επιστρέφουν τα θεάματα και οι συναυλίες σε υπαίθριο χώρο με πληρότητα 50%.
Μια εβδομάδα αργότερα, στις 31 Μαΐου, αναμένεται να επαναλειτουργήσουν τα γυμναστήρια, με το ακριβές πλαίσιο και τα μέτρα ασφαλείας να ξεκαθαρίζουν έως τέλος Μαΐου.
Επιπλέον, στην εστίαση αναμένουν τις αποφάσεις των ειδικών για το εάν θα επιτραπεί ή όχι η μουσική από τις αρχές Ιουνίου, ενώ τον Ιούνιο αναμένεται να ανοίξουν τα catering και οι δεξιώσεις, πάντα σε εξωτερικούς χώρους.
Σημειώνεται πως επιθυμία του υπουργείου Ανάπτυξης είναι να αυξηθεί το όριο στους γάμους, το οποίο έχει τεθεί στα 100 άτομα κατά την επαναλειτουργία τους τον ερχόμενο μήνα.
Μάλιστα δεν αποκλείεται να εξεταστεί και περαιτέρω παράταση στην υφιστάμενη ώρα απαγόρευσης κυκλοφορίας, από τις 00:30 που είναι σήμερα.
Για τους επόμενους μήνες προβλέπεται, ότι εφόσον φτάσουμε σε ένα υψηλότερο ποσοστό εμβολιασμού του ενήλικου πληθυσμού, να ανοίξει η εστίαση και σε εσωτερικούς χώρους, τα λούνα παρκ, το υπαίθριο εμπόριο και οι παιδότοποι.
Από τα τελευταία που θα ανοίξουν αναμένεται να είναι οι εμπορικές εκθέσεις τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης