Τελευταία Νέα
Κοινωνία

ΕΟΔΥ: Στο αρχείο οι καταγγελίες για παράλληλο σύστημα καταγραφής κρουσμάτων

ΕΟΔΥ: Στο αρχείο οι καταγγελίες για παράλληλο σύστημα καταγραφής κρουσμάτων
Τι έδειξε η έρευνα από την εισαγγελία Πρωτοδικών
Σχετικά Άρθρα

Στο αρχείο τίθεται με τη σφραγίδα της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών η υπόθεση που είχε ξεσπάσει πριν από περίπου έναν χρόνο σχετικά με τις καταγγελίες για «παράλληλο» σύστημα και για «ανακριβή αποτύπωση από τον ΕΟΔΥ» του αριθμού των κρουσμάτων covid.
Η υπόθεση ερευνήθηκε από την εισαγγελία Πρωτοδικών και η σχετική έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα πως δεν διαπιστώθηκε ανεπάρκεια, καθυστέρηση ή δυσλειτουργία εκ μέρους των υπηρεσιών και ως εκ τούτου δεν στοιχειοθετείται το αδίκημα παράβασης καθήκοντος.
Στην εισαγγελική διάταξη επισημαίνεται πως ο ΕΟΔΥ είχε υπογράψει μια σύμβαση με ιδιωτική εταιρία για την καταγραφή και διαχείριση κρουσμάτων των κινητών μονάδων υγείας, τα στοιχεία των οποίων μεταφέρονταν στο Εθνικό Μητρώο Ασθενών.
«Δεν εντοπίστηκαν αποκλίσεις μεταξύ των αμελλητί χορηγούμενων στατιστικών στοιχείων του Εθνικού Μητρώου Ασθενών και της επιδημιολογικής αναφοράς που εκάστοτε έθετε ο ΕΟΔΥ υπόψη της επιστημονικής επιτροπής λοιμοξιολόγων, που εισηγείτο την εφαρμογή των ενδεδειγμένων κάθε φορά υγειονομικών μέτρων», αναφέρει χαρακτηριστικά η διάταξη.

Η έρευνα

Στο πλαίσιο της έρευνας, η οποία άρχισε το Νοέμβριο του 2020, εξετάστηκαν μάρτυρες και στοιχεία, δεδομένα από τα οποία προέκυψε πως δεν εντοπίζονται ανακρίβειες ή σφάλματα στο σύστημα καταγραφής κρουσμάτων εκ μέρους του ΕΟΔΥ αλλά ούτε και καθυστέρηση ή δυσλειτουργία εκ μέρους των υπηρεσιών, που θα μπορούσε να στοιχειοθετήσει αδίκημα παράβασης καθήκοντος.
Οι καταγγελίες που αποτέλεσαν την αφετηρία της εισαγγελικής έρευνας αναφέρονταν σε παράλληλο σύστημα καταγραφής κρουσμάτων με κορωνοϊό από τον ΕΟΔΥ, με αποτέλεσμα, σύμφωνα με τα τότε καταγγελλόμενα, τη μη ακριβή αποτύπωση του αριθμού των ατόμων που έχουν βρεθεί θετικοί στον ιό.
Σύμφωνα με τα καταγγελλόμενα, το Μητρώο Ασθενών που δημιουργήθηκε στο πρώτο κύμα της πανδημίας, δεν ενημερωνόταν όπως έπρεπε και στον χρόνο που έπρεπε, «διότι στον ΕΟΔΥ ήθελαν να φτιάξουν ένα δικό τους Μητρώο».
Η υπόθεση είχε φθάσει και στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής από το ΣΥΡΙΖΑ

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης