Τελευταία Νέα
Οικονομία

Dombrovskis: Τρίμηνο δάνειο – γέφυρα, μέσω του EFSM για την Ελλάδα - Ανησυχία για τη βιωσιμότητα του χρέους

Dombrovskis: Τρίμηνο δάνειο – γέφυρα, μέσω του EFSM για την Ελλάδα - Ανησυχία για τη βιωσιμότητα του χρέους
«Θα διαρκέσει 3 μήνες και θα αποπληρωθεί από την πρώτη δόση του ESM», σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν 
Τρίμηνο δάνειο – γέφυρα 7 δισ. ευρώ για την Ελλάδα, μέσω του EFSM, προτείνει η Κομισιόν για την άμεση χρηματοδότηση της χώρας, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Valdis Dombrovskis.
Ειδικότερα, σχολίασε πως οι επικρατέστερες λύσεις ήταν είτε ο EFSM, είτε τα διμερή δάνεια, ωστόσο καμία χώρα δεν φάνηκε πρόθυμη να συνάψει διμερές δάνειο με την ελληνική κυβέρνηση.
Ως εκ τούτου, η Κομισιόν προτείνει τη λύση του EFSM, μέσω του οποίου θα δοθεί δάνειο τριών μηνών, το οποίο θα αποπληρωθεί μέσω της πρώτης δόσης του ESM.
«Δεδομένης της άμεσης ανάγκης για παροχή ρευστότητας στην ελληνική κυβέρνηση, η καλύτερη πιθανή λύση για την βραχυπρόθεσμη χρηματοδότηση είναι ο EFSM», τόνισε ο Dombrovskis.
Παράλληλα, τόνισε πως θα αναζητηθούν περαιτέρω εγγυήσεις για τα μη κράτη-μέλη της ζώνης του ευρώ.
Αναλυτικότερα, ισχυρίστηκε ότι θα εξασφαλιστεί η αποζημίωση των μη κρατών-μελών της Ευρωζώνης, σε περίπτωση που δεν αποπληρωθεί το δάνειο.
Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν τόνισε ότι κανείς δεν αρνείται ότι επικρατεί ανησυχία σχετικά με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. 
Σημειώνεται πως, σύμφωνα με τον ευρωπαίο αξιωματούχο, η Ελλάδα θα πρέπει να αποπληρώσει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές της στο ΔΝΤ, προτού πάρει νέο δάνειο από τον ESM, ήτοι θα πρέπει να αποπληρώσει το ΔΝΤ με τα κονδύλια που θα λάβει από το δάνειο-γέφυρα.
«Η ελληνική κρίση χρέους καταδεικνύει την ανάγκη για περαιτέρω ολοκλήρωση του ευρωπαϊκού οικοδομήματος», ανέφερε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, ο οποίος κατέστησε σαφές πως «η Κομισιόν επιθυμεί τη συμεττοχή του ΔΝΤ στο τρίτο πακέτο διάσωσης για την Ελλάδα».
Τέλος, διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει ακόμα τελική απόφαση για το δάνειο μέσω του EFSM, καθώς οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη.

Τι μετέδιδε στις 14/7/2015 το bankingnews.gr:

Υπέρ της δυνατότητας να χρησιμοποιηθούν τα κεφάλαια του μηχανισμού EFSM για το δάνειο - γέφυρα της Ελλάδας τάσσεται η Κομισιόν, παρά τις αντιρρήσεις που διατυπώνουν Μεγάλη Βρετανία και Τσεχία.
"Η Κομισιόν είναι έτοιμη να συστήσει προς τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να χρησιμοποιηθούν τα κεφάλαια του EFSM για τη μεταβατική χρηματοδότηση της Ελλάδας, παρά τις αντιδράσεις από τους Βρετανούς και τους Τσέχους", αποκαλύπτουν ανώτατοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι.
«Η Ευρωζώνη πρέπει να πληρώσει τους δικούς της λογαριασμούς», κατέστησε σαφές νωρίτερα ο υπουργός Οικονομικών της Μ. Βρετανίας, George Osborne, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Ecofin, ήτοι του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ε.Ε.
Ο ίδιος τόνισε με νόημα πως η Βρετανία δεν βρίσκεται στη ζώνη του ευρώ, προσθέτοντας ότι αποτελεί καν βάση συζήτησης το ενδεχόμενο των λεφτά των βρετανών φορολογουμένων για τη διάσωση της Ελλάδας.
Ο Βρετανός ΥΠΟΙΚ φαίνεται να απέρριψε την πρόταση να υπάρξει χρηματοδότηση – γέφυρα για την Ελλάδα με τη συμμετοχή όλων των κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Την θέση της βρετανικής κυβέρνησης φαίνεται να παρουσίασε και σε υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης, σε επικοινωνία που είχε μαζί τους χθες, Δευτέρα.
Ειδικότερα, η παρέμβαση του είχε ως σκοπό να απορριφθεί η ιδέα ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Χρηματοπιστωτικής Σταθεροποίησης - ένα ταμείο διάσωσης που δημιουργήθηκε το 2010.
Σημειώνεται ότι τα ομόλογα ΕΜΧΣ υποστηρίζονται και από όλα 28 μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και χρησιμοποιήθηκε για να βοηθήσει την Ιρλανδία και Πορτογαλία.
«Η ιδέα ότι τα χρήματα των βρετανών φορολογουμένων θα χρησιμοποιηθούν για τη διάσωση της Ελλάδας δεν νοείται καν ως βάση», δήλωσε χαρακτηριστικά η ανώνυμη πηγή του Reuters, προσθέτοντας ότι η Βρετανία δεν θα μπει ξανά μπροστά για τη διάσωση κράτους της Ευρωζώνης.
Η Τσεχία δεν προκρίνει τη χρηματοδότηση - γέφυρα της Ελλάδας, μέσω του μηχανισμού Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών της χώρας, Andrej Babis.
Ειδικότερα, φέρεται να δήλωσε πως «οι Τσέχοι δεν θέλουν να πέσει το βάρος της διάσωσης της Ελλάδας στους ώμους τους».
Παράλληλα, τόνισε πως η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας «δεν στηρίζει» την είσοδο της Τσεχίας στη ζώνη του ευρώ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης