Το 0,2% αμφισβητεί το τεκμαρτό εισόδημα και ζητά φορολογικό έλεγχο
Βέβαια ο αριθμός των αμφισβητιών είναι εξαιρετικά μικρός αλλά ουδείς είναι σε θέση να εκτιμήσει πόσοι τελικά θα επιλέξουν το δρόμο του ελέγχου με την ολοκλήρωση της υποβολής των δηλώσεων από πάνω από 700.000 επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους.
Επισημαίνεται ότι αποτρεπτικά στην αμφισβήτηση των τεκμηρίων λειτουργεί το ασφυκτικό ελεγκτικό πλαίσιο, σύμφωνα με το οποίο ο φορολογούμενος θα πρέπει να υποβάλλει στη φορολογική διοίκηση αναλυτικά στοιχεία για την περιουσιακή εικόνα και τις συνθήκες διαβίωσης του ίδιου και της οικογένειας του (τραπεζικούς λογαριασμούς, μετοχές και κάρτες, θυρίδες, μετρητά και κρυπτονομίσματα, δαπάνες για φως, νερό, τηλέφωνο κ.α.) ενώ η εφορία μπορεί να επεκτείνει τον έλεγχο σε βάθος πενταετίας και για τα εισοδήματα από κάθε πηγή καθώς και τα περιουσιακά στοιχεία.
Πάντως, σε κάθε περίπτωση το αίτημα αμφισβήτησης δεν ακυρώνει αυτόματα το εκκαθαριστικό με βάση το τεκμαρτό εισόδημα και ο φόρος θα πρέπει να πληρωθεί από τον φορολογούμενο με το τελικό λογαριασμό να εκδίδεται μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου που μπορεί να διαρκέσει έως και ένα χρόνο.
Δηλώσεις
Την ίδια ώρα με αργούς ρυθμούς συνεχίζεται η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων καθώς μέχρι σήμερα το κουμπί της αποστολής έχουν πατήσει μόλις το 3,84% του συνόλου των υπόχρεων.
Ειδικότερα, έχουν εκκαθαρισθεί 253.759 δηλώσεων και ο λογαριασμός διαμορφώνεται ως εξής:
- Το 52,68% των δηλώσεων η για 133.680 φορολογούμενους το εκκαθαριστικό είναι μηδενικό δηλαδή δεν περιλαμβάνει καταβολή αλλά ούτε επιστροφή φόρου
- Το 23,96% ή 60.800 φυσικά πρόσωπα έχουν επιστροφή φόρου που κατά μέσον όρο ανέρχεται σε 324 ευρώ
- Το 23,36% ή 59.278 των φορολογούμενοι καλούνται να πληρώσουν πρόσθετο φόρο για τα εισοδήματα που απέκτησε το προηγούμενο έτος. Το συνολικό ποσό ανέρχεται σε 54,1 εκ. ευρώ και ο μέσος φόρος σε 913 ευρώ. Οι φορολογούμενοι με χρεωστικό εκκαθαριστικό έχουν τη δυνατότητα να αποπληρώσουν το φόρο 8 μηνιαίες δόσεις ενώ σε περίπτωση της εφάπαξ καταβολής παρέχεται έκπτωση 3%. Επίσης όσοι επιθυμούν μπορούν να εντάξουν την οφειλή στη πάγια ρύθμιση σε έως 24 δόσεις οι οποίες όμως είναι έντοκες.
Για τους φορολογούμενους που δεν έχουν οφειλές και δικαιούνται επιστροφή φόρου η πίστωση των χρημάτων στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς θα είναι φέτος άμεση ενώ ταχύτερη θα είναι η διαδικασία των συμψηφισμών για όσους χρωστάνε στο Δημόσιο.
Σημειώνεται ότι το ισχύον καθεστώς προβλέπει τα εξής:
- Οι επιστροφές φόρου εισοδήματος σε φορολογούμενους που δεν έχουν φορολογικές ή ασφαλιστικές οφειλές ή δέσμευση ενημερότητας, αποστέλλονται στην Τράπεζα της Ελλάδος για άμεση επιστροφή σε εβδομαδιαία βάση
- Οι επιστροφές φόρου εισοδήματος σε φορολογούμενους που δεν έχουν ασφαλιστικές οφειλές ή δέσμευση ενημερότητας και έχουν φορολογικές οφειλές, συμψηφίζονται κεντρικά το πρώτο και το τρίτο δεκαήμερο κάθε μήνα, αρχής γενομένης από το τέλος Απριλίου.
- Οι οφειλές από το φόρο εισοδήματος θα συμψηφίζονται κατά προτεραιότητα με δικαιώματα επιστροφής από άλλους φόρους, που υπάρχουν ή θα γεννηθούν μέχρι τις 31.7.2024, ώστε σε περίπτωση εξόφλησης του φόρου εισοδήματος μέσω του συμψηφισμού, να χορηγείται η έκπτωση 3%.
Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών