Τελευταία Νέα
Πολιτική

Κλιμακώνει την ένταση στο Αιγαίο η Τουρκία - Διπλωματικό επεισόδιο για τα Ίμια, ΝΟΤΑΜ για Κάσο - Σε τι αποσκοπούν οι προκλήσεις;

tags :
Κλιμακώνει την ένταση στο Αιγαίο η Τουρκία - Διπλωματικό επεισόδιο για τα Ίμια, ΝΟΤΑΜ για Κάσο - Σε τι αποσκοπούν οι προκλήσεις;
Το νομικό καθεστώς των νησιών και των βραχονησίδων του Αιγαίου είναι σαφές και καθορίζεται από διεθνείς συμφωνίες αναφέρει το ΥΠΕΞ
(upd) Εντονότατη ανησυχία στην ελληνική κυβέρνηση και στο υπουργείο Εξωτερικών προκαλεί η κλιμακούμενη ένταση στο Αιγαίο και η αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάνης από την Τουρκία.
Ο πρόεδρος της Τουρκίας, R.T. Erdogan, μετά τις απαράδεκτες δηλώσεις για τη Συνθήκη της Λωζάνης έδωσε λαβή και σε άλλη μέλη της τουρκικής κυβέρνησης να θέτουν θέματα στο Αιγαίο, εκεί που δεν υπάρχουν.
Στο επίκεντρο της τουρκικής προκλητικότητας βρίσκεται ξανά η ιστορική και συμβολική βραχονησίδα Ίμια όπου οι Τούρκοι όχι απλά την θεωρούν γκρίζα ζώνη αλλά τουρκική παραβιάζοντας κατά τρόπο προκλητικό τα υδάτινα σύνορα της Ελλάδος στο Αιγαίο.
Το βασικό ερώτημα όμως είναι το εξής...

Σε τι αποσκοπούν οι νέες τουρκικές προκλήσεις;

Η απάντηση είναι στο ζήτημα της Κύπρου, καθώς όπως αποκαλύπτουν ορισμένα μέσα οι Τούρκοι με την παρολίγον συμφωνία των ελληνοκυπρίων και τουρκοκυπρίων έμπαιναν δυνατά στην εκμετάλλευση της ευρύτερης υδάτινης περιοχής και προφανώς έβαζαν πόδι... και στα οικόπεδα φυσικού αερίου.
Η τουρκική προκλητικότητα ωστόσο χρήζει μεγάλης προσοχής, αλλά όχι για κάποιο θερμό στρατιωτικό επεισόδιο.
Μετά το πραξικόπημα στην Τουρκία ο στρατός δεν θα χρησιμοποιηθεί για τέτοιους σκοπούς.
Η Τουρκία είναι επικίνδυνη γιατί χρησιμοποιεί ως μέσο πίεσης και έναν άλλο γείτονα της Ελλάδος, την Αλβανία, που είναι γνωστή για τα φιλοτουρκιοκά της αισθήματα.
Τουρκία και Αλβανία θέτουν ζητήματα εκεί που δεν υπάρχουν.
Και ενώ η Ελλάδα μπορεί να μην υπολογίζει την Αλβανία,  την Τουρκία την αντιμετωπίζει με μεγάλη προσοχή καθώς ο Erdogan ισχυροποιείται στην ευρύτερη περιοχή.

Η απάντηση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών στις τουρκικές προκλήσεις

Η κυριαρχία της Ελλάδας επί των νησιών της στο Αιγαίο, συμπεριλαμβανομένων των Ιμίων είναι αδιαμφισβήτητη και κατοχυρώνεται από το Διεθνές Δίκαιο απαντά με σαφή και κατηγορηματικό τρόπο το υπουργείο Εξωτερικών στις νέες προκλητικές δηλώσεις που εκτόξευσε αυτή την φορά ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, M. Cavusoglu, ο οποίος υποστήριξε πως τα Ίμια είναι τουρκικό έδαφος.

«Η κυριαρχία της Ελλάδας επί των νησιών της στο Αιγαίο, συμπεριλαμβανομένων των Ιμίων, είναι αδιαμφισβήτητη και κατοχυρώνεται από το Διεθνές Δίκαιο.
Ανεύθυνες αναφορές περί του αντιθέτου είναι προκλητικές, καθότι το νομικό καθεστώς των νησιών και των βραχονησίδων του Αιγαίου είναι σαφές και έχει ρητώς καθοριστεί από σειρά Διεθνών Συμφωνιών του προηγούμενου αιώνα.
Όποιος αγνοεί αυτή τη διεθνή νομική πραγματικότητα δεν συμβάλλει στην εμπέδωση κανόνων καλής γειτονίας, αντίθετα τους υπονομεύει» αναφέρει στην ανακοίνωση του το υπουργείο Εξωτερικών.

Το προκλητικό άρθρο του Cavusoglu στην Milliyet

Σημειώνεται ότι σε άρθρο του στην τουρκική Milliyet, o Cavusoglu αμφισβητεί τη Συνθήκη της Λωζάνης και του Παρισιού, προειδοποιώντας ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να δεχθεί de facto καταστάσεις
«Δεν υπάρχει καμία αλλαγή στην πολιτική της χώρας μας ως προς τις βραχονησίδες των Ιμίων.
Τα Ίμια είναι τουρκικό έδαφος.
Κατά τη διάρκεια των κυβερνήσεων του AKP δεν υπήρξε καμία αλλαγή ως προς το νομικό και de facto καθεστώς στο Αιγαίο» υποστηρίζει ο Cavusoglu, τοποθέτηση που έρχεται να προστεθεί στην ολοένα κλιμακούμενη «πολεμική» ρητορική που έχει υιοθετήσει το τελευταίο διάστημα η Άγκυρα καθώς πέρα από τον πρόεδρο Erdogan, ο οποίος αμφισβητεί τη Συνθήκη της Λωζάνης, στην εθνικιστική έξαρση συμμετέχει και η αντιπολίτευση, η οποία ζητά να πάρει πίσω η Τουρκία 18 νησιά του Αιγαίου που έχει καταλάβει η Ελλάδα!.
Το θέμα της κλιμακούμενης επιθετικής ρητορικής από την πλευρά της Τουρκίας έθεσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην καγκελάριο της Γερμανίας, Angela Merkel, με την οποία είχε τηλεφωνική επικοινωνία νωρίτερα σήμερα 1/12/2016.



Συνεχίζονται οι προκλήσεις από την Τουρκία - Εξέδωσε ΝΟΤΑΜ για εξαίρεση της Κάσου από στρατιωτική άσκηση

Συνεχείς οι προκλήσεις από την Τουρκία, καθώς, μετά τα περί «τουρκικών Ιμίων», η γειτονική χώρα ζητά με ΝΟΤΑΜ την εξαίρεση της Κάσου από στρατιωτική άσκηση, χαρακτηρίζοντας το νησί αποστρατικοποιημένη περιοχή.
Αναλυτικότερα, η Άγκυρα εξέδωσε την ΝΟΤΑΜ Α5446/16 με την οποία ισχυρίζεται ότι 1 εκ των 3 περιοχών που δεσμεύει η Ελλάδα για την διεξαγωγή ασκήσεων με την ΝΟΤΑΜ Α2646/46 και συγκριμένα η περιοχή Νότια της ΚΑΣΟΥ αποτελεί, αποστρατικοποιημένη περιοχή και δεν θα πρέπει να περιλαμβάνεται στον σχεδιασμό και τη διεξαγωγή ασκήσεων από τις Ελληνικές Ε.Δ.

notam

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης