Τελευταία Νέα
Πολιτική

Απαισιοδοξία στο Μαξίμου για τη Σύνοδο Κορυφής – Έρχεται νέο κύμα δυσαρέσκειας από τους πολίτες, ημίμετρα για την ενέργεια

Απαισιοδοξία στο Μαξίμου για τη Σύνοδο Κορυφής – Έρχεται νέο κύμα δυσαρέσκειας από τους πολίτες, ημίμετρα για την ενέργεια
H ακρίβεια η οποία τροφοδοτείται από τις υψηλές τιμές στα καύσιμα, το φυσικό αέριο και την ενέργεια δημιουργεί ασφυκτικές καταστάσεις στην κοινωνία
Σχετικά Άρθρα

Δυσοίωνη διαγράφεται η κατάσταση στην Ευρωπαϊκή Ένωση για το θέμα της ενεργειακής κρίσης.
Η προσποίηση της Γερμανίας που τώρα δέχεται ευρωομόλογο δείχνει ότι η Σύνοδος Κορυφής στις 20 και 21 Οκτωβρίου δεν θα εξελιχθεί όπως πιστεύει το σύνολο των χωρών συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, ότι δηλαδή θα υιοθετηθεί το πλαφόν στη τιμή του φυσικού αερίου.

Όμηρος της Γερμανίας η Ursula Von Der Layen

Τις αιτιάσεις της Γερμανίας για την αποφυγή πλαφόν – ενώ είναι μέσα στην ευρύτερη συζήτηση- φέρεται να υιοθετεί και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula Von Der Layen.
Την στάση της έχουν στηλιτεύσει αρκετοί ευρωπαίοι ηγέτες αλλά και ο Mario Draghi ο οποίος θεωρεί ότι η αργοπορία της Επιτροπής θα αποβεί μοιραία και ότι η Ευρωζώνη οδεύει σε ύφεση λόγω αυτής της αργοπορίας αφού 7 μήνες δεν έχει πάρει καμία σπουδαία απόφαση.

Δυσοίωνες οι προβλέψεις στην Αθήνα

Όλα αυτά στην Αθήνα τα βλέπει δυσοίωνα καθώς έχει ποντάρει πολλά στην επιβολή πλαφόν στην χονδρική τιμή του φυσικού αερίου και στην αποσύνδεσή της από την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος.
Αντιθέτως, βλέπει πολύ καχύποπτα την μεγάλη κρατική ενίσχυση 200 δις ευρώ της Γερμανίας η οποία δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα σε χώρες που δεν μπορούν να στηρίξουν τις κοινωνίες του, δηλαδή να κάνουν τόσο μεγάλα δημοσιονομικά ανοίγματα καθώς έχουν θέμα χρέους.

Ημίμετρο και λύση ανάγκης το ευρωομόλογο

Βάσει όλων των παραπάνω συνθηκών, η κυβέρνηση βλέπει ότι ένας μεγάλος άσσος της στο τραπέζι εξουδετερώνεται και μένει σχεδόν με ημίμετρα για να αντιμετωπίσει μία πολύ μεγάλη ενεργειακή κρίση.
Αρκεί να πούμε ότι χονδρικά η Ελλάδα έχει από τις ακριβότερες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα, ασχέτως αν στην λιανική έρχεται η κρατική ενίσχυση και μειώνει πολύ την τιμή της.
Αλλά η κρατική ενίσχυση στο ρεύμα μπαίνει σε ένα ευρύτερο κουβά συνολικής δαπάνης του κράτους για να αντιμετωπίσει την ενεργειακή κρίση και αυτός είναι ήδη πολύ μεγάλος.

Η κυβέρνηση θα αντλήσει φθηνό χρήμα που θα γίνει χρέος αργότερα

Το ευρωομόλογο παρόλο που ουσιαστικά είναι ένας φθηνός δανεισμός, προστίθεται μακροπρόθεσμα και αυτός στο χρέος της κάθε χώρας. Οπότε για την Ελλάδα που έχει ήδη πάρει τεράστια πακέτα για την πανδημία και την ενεργειακή κρίση σε σχέση με το ΑΕΠ της, το ευρωομόλογο είναι ένα ημίμετρο που μετακυλά χρέος στους πολίτες.
Υπό αυτό το πρίσμα, λοιπόν, η κυβέρνηση θα αρκεστεί να πάρει μέτρα στήριξης για την ενέργεια για όλο το χειμώνα αντλώντας χρήματα ενδεχομένως από το ευρωομόλογο.

Η ακρίβεια θα παραμείνει όλο το χειμώνα

Την ίδια στιγμή, ο πληθωρισμός έχει παραμείνει στα επίπεδα του 12%, η ακρίβεια η οποία τροφοδοτείται από τις υψηλές τιμές στα καύσιμα, το φυσικό αέριο και την ενέργεια δημιουργεί ασφυκτικές καταστάσεις στην κοινωνία και είναι ένα ζήτημα που δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί.
Η κυβέρνηση έχει αποκλείσει τη μείωση του ΦΠΑ με την δικαιολογία ότι δεν θα περάσει στις τιμές στο ράφι.
Θα δώσει ένα χριστουγεννιάτικο επίδομα 250 ευρώ, θα φτιάξει ένα αμφιλεγόμενο καλάθι 50 προϊόντων που ουσιαστικά θα είναι από φθηνά προϊόντα εταιρειών των ίδιων των σούπερμάρκετ και θα αυξήσει το εισόδημα από 1.1.2023 μέσω της μείωσης ασφαλιστικών εισφορών και κατάργησης της εισφοράς αλληλεγγύης, της αύξησης των κύριων συντάξεων και από το Μάιο με αύξηση κατώτατου μισθού που είναι δώρο-άδωρο αφού θα έχει περάσει ο σκληρός χειμώνας.

Νέο κύμα δυσαρέσκειας και οι ευθύνες της Γερμανίας

Όλα τα παραπάνω, η κοινωνία τα θεωρεί ημίμετρα και το κύμα αυξήσεων θα συντελέσει σε ένα νέο κύμα δυσαρέσκειας κατά της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης και προσωπικής αμφισβήτησης του Πρωθυπουργού.
Γι’ αυτό και οι εξελίξεις στο ευρωπαϊκό επίπεδο κρίνονται σημαδιακές διότι θα πυροδοτήσουν άλλο ένα κύμα αμφισβήτησης σε όλες τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.
Η Γερμανία που επέβαλε μνημόνια και δημοσιονομική ασφυξία στις χώρες τα προηγούμενα χρόνια οδηγώντας σε πολιτική αστάθεια ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ελλάδα, παίζει το ίδιο ρόλο ξοδεύοντας αυτή τη φορά 200 δις ευρώ, καταπατώντας κάθε έννοια αλληλεγγύης και δημιουργώντας και πάλι πολιτική αστάθεια που με την σειρά της θα έρθει και στην Ελλάδα.

Μαξιμιλιανός
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης