Τελευταία Νέα
Πολιτική

Οι αλλαγές στο Μαξίμου μετά τις παραιτήσεις - Αναβάθμιση για Βορίδη - Ο Κουτνατζής αναλαμβάνει γγ του πρωθυπουργού

Οι αλλαγές στο Μαξίμου μετά τις παραιτήσεις - Αναβάθμιση για Βορίδη - Ο Κουτνατζής αναλαμβάνει γγ του πρωθυπουργού
Με εσωτερικές ανακατατάξεις καλύφθηκαν τα κενά των κκ. Σταύρου Παπασταύρου και Γιάννη Μπρατάκου
Σχετικά Άρθρα
Εκ των... ενόντων καλύφθηκαν οι κενές θέσεις των Σταύρου Παπασταύρου και Γιάννη Μπρατάκου στο Μέγαρο Μαξίμου, μετά τις παραιτήσεις τους στον απόηχο των αποκαλύψεων για την επίσκεψη στην οικία του εφοπλιστή, Ευάγγελου Μαρινάκη.
Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης, αναλαμβάνει επιπλέον τη ρύθμιση θεμάτων οργάνωσης και λειτουργίας της Κυβέρνησης και των κυβερνητικών οργάνων, και συμμετέχει στον προγραμματισμό του νομοθετικού έργου. Την ίδια στιγμή, ο Στέλιος Κουτνατζής ορίζεται Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού με τις προβλεπόμενες από τον νόμο αρμοδιότητες της Γενικής Γραμματείας, καθώς και την επιμέλεια της νομοθετικής ύλης για λογαριασμό του Πρωθυπουργού.

Τα σενάρια περί ανασχηματισμού

Όπως μετέδιδε και το ΒΝ, ο κ. Μητσοτάκης επιθυμεί φυγή από την εσωστρέφεια και στο στόχαστρο βρίσκονται συγκεκριμένα κυβερνητικά στελέχη τα οποία πέραν όλων των άλλων, έχουν πολύ καλή σχέση με τον επιχειρηματία Βαγγέλη Μαρινάκη. Αυτό το τελευταίο πλέον ο Μητσοτάκης θέλει να το ελέγξει γιατί αποτελεί μία κρίσιμη παράμετρος πλέον. Ένα από αυτά, τα πρόσωπα είναι ο Λευτέρης Αυγενάκης, ο οποίος θεωρείται σχεδόν σίγουρο ότι θα καρατομηθεί αφού ούτως ή άλλως, υπάρχουν και μεγάλα παράπονα από τους αγρότες. Και όχι μόνο.
Σαφέστατα ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι απογοητευμένος με τουλάχιστον 5-6 υπουργούς του, οι οποίοι δεν φαίνεται να αποδίδουν τα αναμενόμενα και θα υπάρξουν κόκκινες κάρτες. Αυτή τη φορά θα προχωρήσει σε ένα πιο ριζικό ανασχηματισμό. Χρειάζεται ένα σοκ που θα μπορέσει να ταρακουνήσει το κυβερνητικό σχήμα.
Η εισήγηση να γίνει άμεσα ο ανασχηματισμός και όχι μετά τις ευρωεκλογές, στηρίζεται στην πεποίθηση ότι αυτή η κίνηση θα δώσει ώθηση στην κυβέρνηση να τρέξει πιο γρήγορα και να μεταδοθεί μήνυμα αλλαγών και πορείας στο δρόμο προς τις κάλπες. Αυτή η κίνηση θα βοηθήσει, όπως λένε, την προσπάθεια να κρατήσει τις δυνάμεις της η ΝΔ.
Εάν γίνει μετά τις ευρωεκλογές κάποιοι εκτιμούν ότι θα θεωρηθεί ως ένδειξη αδυναμίας λόγω ενός κακού αποτελέσματος και πολλοί θα κρίνουν πως πρόκειται για λύση ανάγκης.

Κυβερνητικές πηγές για τις αλλαγές στο Μέγαρο Μαξίμου

Όπως αναφέρουν πηγές της κυβέρνησης σχετικά μετά τις ανακοινώσεις του κ. Μαρινάκη για την αναδιάταξη δυνάμεων στο Μαξίμου, προκύπτουν τα εξής:
- Καθαροί ρόλοι και ξεκάθαρες αρμοδιότητες σχετικά με το ποιος κάνει τι στο Μέγαρο Μαξίμου
- Πρόκειται για εσωτερική αναδιάταξη
- Μείον δύο μέλη στο Υπουργικό Συμβούλιο (ένας υπουργός και ένας υφυπουργός) καθώς οι αρμοδιότητές τους «κατανέμονται» σε ήδη υπάρχοντα μέλη της κυβέρνησης
- Ο Μάκης Βορίδης αναλαμβάνει επιπλέον τη ρύθμιση θεμάτων οργάνωσης και λειτουργίας της κυβέρνησης και των κυβερνητικών οργάνων (πχ υπουργικού συμβουλίου) σε συνεργασία με τον Στέλιο Κουτναζτή
- Ο δε Στέλιος Κουτνατζής αναλαμβάνει τις αρμοδιότητες της ΓΓ Πρωθυπουργού. Δλδ επανέρχεται η θέση σε επίπεδο Γενικού Γραμματέα από υφυπουργού και αποκτά περισσότερο τεχνοκρατικά χαρακτηριστικά
- Τα ήδη υπάρχοντα στελέχη του Μαξίμου συνεχίζουν με τις αρμοδιότητες που είχαν. Επιπλέον, ο Άκης Σκέρτσος αναλαμβάνει την εποπτεία και τη ρύθμιση των Οργανισμών και των Φορέων που υπάγονται στον Πρωθυπουργό (πχ Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής, Εθνική Επιτροπή για τα δικαιώματα του ανθρώπου, Εθνική Επιτροπή για Άτομα με Αναπηρία) και ο Θανάσης Κοντογεώργης την Ειδική Γραμματεία Μακροπρόθεσμου Σχεδιασμού
- Ο σύμβουλος του Πρωθυπουργού, Θανάσης Νέζης, αναλαμβάνει με τον κ. Κουτνατζή την επικοινωνία με τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, καθώς και την επικοινωνία με το Γραφείο του Πρωθυπουργού στη Βουλή και την Κοινωνία των Πολιτών
- Η Ελένη Σχινά αναλαμβάνει Διευθύντρια του Ιδιαίτερου Γραφείου του Πρωθυπουργού (μαζί με το αρχείο και το πρωτόκολλο του ΠΘ)
- Ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Παύλος Μαρινάκης, συνεχίζει να έχει τις αρμοδιότητες των ΜΜΕ, την εκπροσώπηση του Πρωθυπουργού και της κυβέρνησης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης