Τελευταία Νέα
Πολιτική

Φιάσκο η Συμφωνία των Πρεσπών - Επιμένει προκλητικά η Siljanovska για «Μακεδονία» - Αμηχανία Μητσοτάκη, αφωνία ΝΑΤΟ

Φιάσκο η Συμφωνία των Πρεσπών - Επιμένει προκλητικά η Siljanovska για «Μακεδονία» - Αμηχανία Μητσοτάκη, αφωνία ΝΑΤΟ
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, απάντησε στις σκοπιανές προκλήσεις με καθυστέρηση... 24 ωρών
Σε φιάσκο όπως αναμενόταν, εξελίχθηκε η Συμφωνία των Πρεσπών, με τη νέα πρόεδρο της Βόρειας Μακεδονίας Gordana Siljanovska-Davkova, να επιμένει να αποκαλεί τη χώρα «Μακεδονία», καταστρατηγώντας το Σύνταγμα της χώρας, παρά τις αντιδράσεις τόσο στο εσωτερικό, όσο και σε Ελλάδα - Ευρωπαϊκή Ένωση.
Συγκεκριμένα η νέα Πρόεδρος, μετά τον σάλο που προκάλεσε κατά την ορκωμοσία της, έγραψε στο Χ, απαντώντας στα συγχαρητήρια της Σουηδίας για την ανάληψη των καθηκόντων της: «Σας ευχαριστώ για τα θερμά συγχαρητήρια. Η Σουηδία και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα έχουν πάντα έναν πιστό σύμμαχο στο πρόσωπο της Προέδρου της Μακεδονίας για την επίτευξη των ευρωπαϊκών στόχων και των στόχων της ισότητας των φύλων».
Το υπουργείο Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, άδειασε τη νέα πρόεδρο, με ανακοίνωσή του στην οποία διατυπώνει την αποφασιστικότητα απέναντι στη συμφωνία και τις διεθνείς υποχρεώσεις που προκύπτουν από αυτή.
Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, απάντησε στις σκοπιανές προκλήσεις με καθυστέρηση... 24 ωρών, αντίδραση ενδεικτική της αμηχανίας που επικρατεί στην ελληνική κυβέρνηση.
Εντύπωση προκαλεί η αφωνία του ΝΑΤΟ, καθώς η Συμφωνία των Πρεσπών αποτέλεσε προϋπόθεση για την είσοδο της χώρας στη βορειοατλαντική συμμαχία.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας - «Αδειάζει» την Siljanovska
 
«Το Υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαιώνει τη σταθερή αποφασιστικότητα της χώρας για την απερίφραστη τήρηση των Συνταγματικών διατάξεων καθώς και όλων των διεθνώς αναλαμβανόμενων υποχρεώσεων όπως η πλήρης τήρηση της Συμφωνίας Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης μεταξύ της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας και της Δημοκρατίας της Ελλάδας, γνωστή ως η Συμφωνία των Πρεσπών.
Τα τελευταία επτά χρόνια, οι δύο γειτονικές χώρες ανέπτυξαν εξαιρετικά υψηλό επίπεδο πολιτικού διαλόγου, ο οποίος είχε ως αποτέλεσμα την πολλαπλάσια αύξηση της οικονομικής συνεργασίας και την οικοδόμηση θετικών σχέσεων μεταξύ των δύο λαών. Τα οφέλη αυτά είχαν ως αποτέλεσμα την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ, το άνοιγμα των διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και την αναβάθμιση της Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης σε Στρατηγικό Διάλογο με τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Καλούμε σε εγρήγορση όλους τους πολιτικούς παράγοντες και ιδιαίτερα τους εκλεγμένους κρατικούς παράγοντες.
Η διατήρηση της ευρωατλαντικής πορείας της χώρας αντιπροσωπεύει θεμελιώδες στρατηγικό συμφέρον και εγγυητή της μακροπρόθεσμης ασφάλειας και σταθερότητας της χώρας».

Η καθυστερημένη απάντηση Μητσοτάκη

Με καθυστέρηση σχεδόν μίας ημέρας, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, απάντησε στη νέα πρόεδρο της Βόρειας Μακεδονίας, Gordana Siljanovska-Davkova, που κατά την ορκωμοσία της αποκάλεσε τη χώρα της... Μακεδονία, πετώντας στον κάλαθο των αχρήστων τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Σε ανάρτηση του στο facebook, ο πρωθυπουργός κάνει λόγο για «πρωτοβουλία παράνομη και ανεπίτρεπτη» και «πράξη, η οποία παραβιάζει τη Συμφωνία των Πρεσπών και το ίδιο το Σύνταγμα του κράτους της. Ναρκοθετώντας, όμως, και το μέλλον του, όπως ήδη δήλωσαν η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ».
Παράλληλα διαμηνύει ότι «η Ελλάδα απορρίπτει χειρισμούς όπως αυτούς με τους οποίους εγκαινιάζει τη θητεία της η κυρία Σιλιάνοφσκα» την οποία «καλεί να επανέλθει στα νόμιμα καθήκοντά της και στις συμπεριφορές που απορρέουν από τον ρόλο της».
«Δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι δεν θα δεχτούμε παρόμοια ολισθήματα. Και επαναλαμβάνουμε ότι κάθε πρόοδος στις διμερείς σχέσεις, όπως και κάθε βήμα των Σκοπίων προς την Ευρώπη εξαρτώνται από την ειλικρινή τήρηση των συμφωνηθέντων. Από τη σωστή χρήση της συνταγματικής ονομασίας της γειτονικής χώρας. Και, ασφαλώς, από την αποφυγή προκλήσεων» καταλήγει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.
Υπενθυμίζεται ότι, προεκλογικά το 2018, ο κ. Μητσοτάκης διεμήνυε πως ως κυβέρνηση, δεν θα κυρώσει ποτέ τη Συμφωνία των Πρεσπών. Εκείνη την περίοδο, οι τόνοι είχαν ανέβει, με τη ΝΔ να ασκεί σκληρή κριτική στην τότε κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Τελικά, αφού η ΝΔ εκλέχθηκε οι τόνοι έπεσαν, και φτάσαμε στο 2024, όπου η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν έχει κυρώσει τη Συμφωνία, έβλεπε το εθνικιστικό VMRO να ανεβαίνει στην κυβέρνηση, να κάνει… κουρελόχαρτο τη Συμφωνία των Πρεσπών και να μην... αντιδρά. Για τους καλά γνωρίζοντες, η στάση της νέας κυβέρνησης στη Βόρεια Μακεδονία όσον αφορά το όνομα ήταν κάτι περισσότερο από… αναμενόμενη. Και τα ερψτήματα που τίθενται είναι γιατί η κυβέρνηση της ΝΔ επέτρεψε η κατάσταση να εξελιχθεί κατά αυτόν τον τρόπο; Γιατί η κυβέρνηση εδώ και πέντε χρόνια δεν έχει κάνει το παραμικρό για να διεκδικήσει την πιστή εφαρμογής της Συμφωνίας των Πρεσπών από τη γείτονα χώρα;
Για την ιστορία επισημαίνεται ότι ο πρωθυπουργός -σε συνέντευξη στον Alpha το Σάββατο (11/5/2024) δήλωσε: «Προσωπικά είχα διαφωνήσει με τη Συμφωνία των Πρεσπών και ειδικά με τον επιθετικό προσδιορισμό του μακεδονικού έθνους και της μακεδονικής γλώσσας. Δέχθηκα όμως τη συμφωνία στα πλαίσια της συνέχειας του κράτους και αναγνώρισα ότι παρά τη διαφωνία μου με τη συμφωνία, οφείλω να τη σεβαστώ. Οι ίδιες απαιτήσεις υπάρχουν και τώρα από τη νέα ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας. Θέλω να ελπίζω ότι αυτά που ακούστηκαν προεκλογικά, δεν θα αποτελέσουν και την επίσημη θέση της νέας κυβέρνησης μετεκλογικά γιατί αν συμβεί αυτό, θα έχουμε ζητήματα». Κι αυτό πριν την ορκωμοσία της νέας προέδρου...

Αντίδραση και από Βουλγαρία για το… «Μακεδονία» της Siljanovska – Μη αποδεκτή δήλωση

Την αντίδραση της Βουλγαρίας προκάλεσε η ορκωμοσία της νέας προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας, Gordana Siljanovska-Davkova, η οποία πέταξε στον κάλαθο των αχρήστων τη Συμφωνία των Πρεσπών καθώς ορκίστηκε στο όνομα της... Μακεδονίας.
«Η Βουλγαρία δεν αποδέχεται δηλώσεις και συμπεριφορές που παραβιάζουν την Συνθήκη Φιλίας, Καλής Γειτονίας και Συνεργασίας του 2017 ή οποιαδήποτε άλλη συνθήκη που έχει υπογραφεί από τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» τονίζει σε δήλωσή του ο πρόεδρος της Βουλγαρίας, Rumen Radev, για την πρόσφατη προεκλογική εκστρατεία στην Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας και την τελετή ορκωμοσίας της νέας προέδρου.
«Η Βουλγαρία έχει επανειλημμένως δηλώσει ότι οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται και να εφαρμόζονται.
Θα ήθελα να υπενθυμίσω ότι η Βόρεια Μακεδονία είναι μέλος του ΝΑΤΟ, γεγονός που συνεπάγεται αντίστοιχες υποχρεώσεις και ευθύνες.
Είμαι βαθιά πεπεισμένος ότι η ευρωπαϊκή προοπτική της Βόρειας Μακεδονίας εξαρτάται από την αυστηρή εφαρμογή των διεθνών συμφωνιών των οποίων αποτελεί μέρος, καθώς και από το Διαπραγματευτικό Πλαίσιο που εγκρίθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Ιούλιο 2022.
Οι θεσμοί του κράτους της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας θα πρέπει να γνωρίζουν ότι το Διαπραγματευτικό Πλαίσιο δεν μπορεί να αναθεωρηθεί» τόνισε ο Radev.

Κομισιόν προς Σκόπια: Να γίνει σεβαστή η Συμφωνία των Πρεσπών – Επιμένει στις προκλήσεις η Siljanovska – Γιατί δεν καταγγέλλουμε τη συμφωνία;

Ξεπερνά τα όρια της Ελλάδος, των Σκοπίων και των Βαλκανίων η πρόκληση από την πλευρά της Siljanovska να αναφέρει ως «Μακεδονία» σκέτο το γειτονικό κρατίδιο.
Την προσδοκία τα Σκόπια  να σεβαστούν όλες τις διμερείς συμφωνίες συμπεριλαμβανομένης και της Συμφωνίας των Πρεσπών επανέλαβε την Δευτέρα (13/5/2024) η Κομισιόν.
Για ατυχές περιστατικό έκανε λόγο ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Peter Stano σχολιάζοντας το γεγονός ότι η νέα πρόεδρος δεν αναφέρθηκε στο συνταγματικό όνομα της χώρας, στη διάρκεια της ορκωμοσίας της, ενώ παρέπεμψε στις αντιδράσεις της προέδρου της Κομισιόν και της υπηρεσίας εξωτερικής δράσης της Ε.Ε (ΕΥΕΔ).
Διευκρίνισε παράλληλα ότι «αυτό που αναμένεται από τα Σκόπια ήταν πολύ ξεκάθαρα διατυπωμένο στην τελευταία έκθεση προόδου (σ.σ. της χώρας στο πλαίσιο της διεύρυνσης της Ε.Ε), το περασμένο φθινόπωρο».

Ποιες καλές σχέσεις;

Σύμφωνα με τον Peter Stano η εν λόγω έκθεση επισημαίνει ότι «η χώρα οφείλει να διατηρήσει καλές σχέσεις με άλλες υπό διεύρυνση χώρες και να συνεχίσει τη δέσμευσή της στο πλαίσιο περιφερειακών πρωτοβουλιών» ενώ υπογραμμίζει ότι «υπάρχουσες διμερείς συμφωνίες χρειάζεται να εφαρμόζονται καλή τη πίστει από όλες τις πλευρές συμπεριλαμβανομένης της Συμφωνίας των Πρεσπών στα Σκόπια και την Ελλάδα αλλά και της Συνθήκης Φιλίας, Καλής Γειτονίας και Συνεργασίας με τη Βουλγαρία.

Αυτό αναμένει η Ε.E.».
Ερωτηθείς παράλληλα εάν η συμπεριφορά της ηγεσίας συνεχίσει να είναι η ίδια (σ.σ. να μην χρησιμοποιείται το συνταγματικό όνομα της χώρας) και για το ποια μέτρα θα μπορούσε να εισηγηθεί η Ε.Ε, ίσως οικονομικά στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής της ενσωμάτωσης ο Peter Stano σημείωσε ότι «οι δηλώσεις από την Ε.Ε και των εκπροσώπων της, είναι ξεκάθαρες ότι δηλαδή αναμένουμε και προσδοκούμε να εργαστούμε με τις νέο-εκλεγείσες αρχές στα Σκόπια, τόσο με την πρόεδρο όσο και με τη νέα κυβέρνηση σχετικά με το πώς να βοηθήσουμε τη χώρα να προχωρήσει και να ανταποκριθεί στις προσδοκίες που έχει θέσει η Ε.Ε στο πλαίσιο της ενταξιακής τους πορείας».
«Ειλικρινά νομίζουμε, αναμένουμε και πιστεύουμε ότι οι νέες αρχές θα συνεχίσουν να ανταποκρίνονται στις δεσμεύσεις τους και δεν πρόκειται να κάνουμε υποθέσεις για το τι θα συμβεί στην αντίθετη περίπτωση» σημείωσε ο Peter Stano.«Έχουν μια καθαρή αρχή και ευκαιρία να πείσουν όλους στην Ε.Ε ότι παραμένουν δεσμευμένοι στο ευρωπαϊκό μέλλον της χώρας τους και ότι θα κάνουν ό,τι είναι δυνατόν να προχωρήσουν σε μια επιτυχή ενταξιακή πορεία» κατέληξε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν.

Γερμανία: Η Βόρεια Μακεδονία δεσμεύεται από τη Συμφωνία των Πρεσπών

«Είναι σημαντικό η Βόρεια Μακεδονία να συνεχίσει την πορεία της προς την ΕΕ και να εφαρμόσει τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις», υπογράμμισε εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, τονίζοντας ότι «η χώρα δεσμεύεται κατά το Διεθνές Δίκαιο από την «Συμφωνία των Πρεσπών».
Η εν λόγω δήλωση ήρθε ως απάντηση της Γερμανίας σε ερώτηση σχετικά με την χρήση από τη νεοεκλεγείσα Πρόεδρο της χώρας του όρου «Μακεδονία» κατά την ορκωμοσία της.
«Εδώ τα πράγματα είναι πολύ ξεκάθαρα: Ισχύει μία συμφωνία του Διεθνούς Δικαίου, η λεγόμενη Συμφωνία των Πρεσπών, με την Ελλάδα και από αυτήν δεσμεύεται η Βόρεια Μακεδονία κατά το Διεθνές Δίκαιο», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Christian Wagner, ενώ κληθείς να σχολιάσει εάν θα μπορούσαν να υπάρξουν συνέπειες στην ενταξιακή διαδικασία της Βόρειας Μακεδονίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, περιορίστηκε να δηλώσει ότι δεν επιθυμεί να τοποθετηθεί για «πιθανόν υποθετικά» ζητήματα.
Υπογράμμισε ωστόσο ότι «είναι προφανές ότι τα Δυτικά Βαλκάνια πρέπει να γίνουν μέρος της ΕΕ» και ότι «εμείς ως ομοσπονδιακή κυβέρνηση είμαστε πολύ κινητικοί (σε αυτό), διότι δεν μπορούμε να ανεχτούμε γκρίζες ζώνες στην Ευρώπη και, εάν αφήσουμε αυτές τις γκρίζες ζώνες, αυτές θα καλυφθούν από άλλους». Υπό αυτή την έννοια, πρόσθεσε ο κ. Βάγκνερ, «στηρίζουμε αυτή την πολιτική στα Βαλκάνια και δεν θα ήθελα να αρχίσω τις εικασίες για το πώς μπορεί αυτή να εξελιχθεί για μεμονωμένα κράτη στα Βαλκάνια».
Αναφερόμενος στις πρόσφατες εκλογές στην Βόρεια Μακεδονία, ο εκπρόσωπος δήλωσε ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει ενημερωθεί σχετικώς και «επιθυμεί να συνεχίσει να συνεργάζεται με την κυβέρνηση στα Σκόπια, η οποία δεν έχει ακόμη σχηματιστεί». «Θα είναι σημαντικό η Βόρεια Μακεδονία να συνεχίσει την πορεία της προς την ΕΕ και να εφαρμόσει τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις.
Σε αυτό η Βόρεια Μακεδονία μπορεί να συνεχίσει να βασίζεται στην υποστήριξη της Γερμανίας», κατέληξε.

Οι δύο φίλοι... ξανάσμιξαν: Επικοινωνία Τσίπρα - Zaev για τη Συμφωνία των Πρεσπών: «Υποκριτικός και επικίνδυνος ο εθνικιστικός λαϊκισμός»

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρώην πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας Zoran Zaev, είχε σήμερα 13/5 ο Αλέξης Τσιπρας, με αφορμή τις πολιτικές εξελίξεις στη γειτονική χώρα.
Οι δύο πρώην πρωθυπουργοί εστίασαν στη σημασία που έχει η πιστή τήρηση της Συμφωνίας των Πρεσπών και η συνεργασία των δύο χωρών τόσο για την ευρωπαική προοπτική της Βόρειας Μακεδονίας όσο και για την ειρήνη και τη σταθερότητα των Δυτικών Βαλκανίων, σε μία περίοδο μεγάλων εντάσεων στην περιοχή.
Ξεκαθάρισαν πόσο υποκριτικός και επικίνδυνος είναι ο εθνικιστικός λαϊκισμός, που αναπτύχθηκε και στις δυο πλευρές.
Τέλος, συμφώνησαν το επόμενο διάστημα να αναλάβουν από κοινού πρωτοβουλίες για τη στήριξη και την εφαρμογή της Συμφωνίας, την προώθηση των σχέσεων των λαών της Ελλάδας και της Βόρειας Μακεδονίας και την ειρήνη και σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης