Τελευταία Νέα
Speculator

Αποκάλυψη: Η αλχημεία της Επιτροπής Ανταγωνισμού για να επιβάλει πρόστιμο 25 εκατ. στον ΟΠΑΠ... αδικαιολόγητα

Αποκάλυψη: Η αλχημεία της Επιτροπής Ανταγωνισμού για να επιβάλει πρόστιμο 25 εκατ. στον ΟΠΑΠ... αδικαιολόγητα
Οι απίστευτες μεθοδεύσεις, η μειοψηφία στην απόφαση και ο «κουβάς» με πρόστιμα για το … βιογραφικό του Γιάννη Λιανού
Σχετικά Άρθρα
Η Επιτροπή Ανταγωνισμού χωρίς αμφιβολία κέρδισε τις εντυπώσεις επιβάλλοντας πρόστιμο περίπου 25 εκ ευρώ στον ΟΠΑΠ καθώς όπως η ίδια αναφέρει διαπίστωσε την εφαρμογή πρακτικών μη ανταγωνισμού αναφορικά με τις υπηρεσίες εξόφλησης λογαριασμών και μεσολάβησης για πώληση προϊόντων εταιρειών τηλεπικοινωνιών από πρακτορεία.
Η μελέτη όμως της ίδιας απόφασης οδηγεί σε άλλο συμπέρασμα.
Ότι η Επιτροπή Ανταγωνισμού πατώντας στα μεγάλα μερίδια αγοράς που έχει ο ΟΠΑΠ στην κύρια δραστηριότητά του μπορεί να ορίζει αυθαιρέτως και τα μερίδια για δευτερεύουσες δραστηριότητες όπως οι υπηρεσίες πληρωμών.

Και αυτό πρακτικά σημαίνει ότι μπορεί να κάνει το ίδιο και με άλλες εταιρίες όπως ο ΟΤΕ που επίσης έχει μεγάλα μερίδια αγοράς στις τηλεπικοινωνίες και δραστηριοποιείται στις υπηρεσίες πληρωμών.

Η αλχημεία

Μια προσεκτική ανάγνωση της απόφασης της Επιτροπής Ανταγωνισμού για τον ΟΠΑΠ οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η πλειοψηφία που έλαβε την σχετική απόφαση χρειάστηκε να κάνει μια αλχημεία λογικής αναφέροντας ότι ο ΟΠΑΠ έχει μερίδιο αγοράς στην αγορά παιγνίων το οποίο υπερβαίνει το 15% και ότι ταυτόχρονα το μερίδιο αγοράς των θυγατρικών του που δραστηριοποιούνται στην εξόφληση λογαριασμών ανέρχεται σε 35% έως 45% σε όρους αριθμούς συναλλαγών και στα ίδια ποσοστά σε όρους αξίας συναλλαγών ενώ στην αγορά προπληρωμένων καρτών εταιριών τηλεπικοινωνιών ανέρχεται από 15%-25%.
Και πρόκειται για αλχημεία άνευ προηγουμένου διότι είναι σαφές ότι συντριπτικά ποσοστά ειδικά στην εξόφληση λογαριασμών έχουν οι τράπεζες είτε μέσω καταστημάτων είτε μέσω του online banking και επίσης αξιοσημείωτα ποσοστά έχουν τα ΕΛΤΑ ενώ στο παιγνίδι έχει μπει και η payzy του ομίλου ΟΤΕ.
Αν κάποιος ανατρέξει στα οικονομικά στοιχεία της TORA WALLET (πληρωμές λογαριασμών) του ΟΠΑΠ θα διαπιστώσει ότι το 2021 είχε τζίρο 4,6 εκ ευρώ περίπου και ζημιές 330 χιλιάδες ευρώ ενώ η Tora Direct είχε τζίρο 80 εκ ευρώ (κάρτες κινητής τηλεφωνίας) με κέρδη 410 χιλιάδες.
Και ουσιαστικά τιμωρήθηκε για δύο δραστηριότητες από τις οποίες το καθαρό αποτέλεσμα είναι σχεδόν μηδενικό και απειροελάχιστο για τα μεγέθη του Οργανισμού αλλά με κριτήριο όχι τις δραστηριότητες αυτές αλλά την κύρια δραστηριότητά της αυτή του gaming που δεν έχει καμία σχέση απολύτως!

Ο παραλογισμός

Για να γίνει αντιληπτός ο παραλογισμός αρκεί να αναφερθεί ότι το 2021 οι τράπεζες είχαν καθαρά έσοδα από προμήθειες 1,4 δις ευρώ όπου αξιοσημείωτο τμήμα αποτελούν οι πληρωμές λογαριασμών.
Και είναι βέβαιο πώς η Επιτροπή Ανταγωνισμού δεν έχει καμία απολύτως ιδέα για το μέγεθος της αγοράς αυτής στην οποία άλλωστε δεν ασκεί εποπτεία. Στις κάρτες ανανέωσης κινητής τηλεφωνίας ισχυρίζεται ότι το μερίδιο του ΟΠΑΠ είναι 15% έως 25% δηλαδή ότι οι κάρτες με άυλη μορφή που πωλούνται στην αγορά είναι από 320 εκ ευρώ (25%) έως 540 εκ ευρώ (15%).
Και μόνο από την απόκλιση δείχνει ότι δεν ξέρει τι της γίνεται δεδομένου ότι ο συνολικός τζίρος κινητής το 2021 ήταν 1,7 δις ευρώ με το μεγαλύτερο ποσοστό να προέρχεται από την καρτοκινητή τηλεφωνία.
Όπως η ίδια αναφέρει στην ανακοίνωσή της « προχώρησε στον ορισμό αγορών και για τις λεγόμενες «δευτερεύουσες υπηρεσίες».
Δεδομένης της δραστηριότητας των εμπλεκόμενων μερών, ως σχετικές αγορές ορίστηκαν: α) η παροχή υπηρεσιών εξόφλησης λογαριασμών μέσω φυσικού δικτύου, β) η παροχή υπηρεσιών εκτέλεσης εμβασμάτων μέσω φυσικού δικτύου, στις οποίες οι πράκτορες δρούν ως ενδιάμεσοι και (γ) η παροχή υπηρεσιών πώλησης/διάθεσης προϊόντων τρίτων και συγκεκριμένα προπληρωμένων καρτών κινητής και σταθερής τηλεφωνίας και δεδομένων διαδικτύου μέσω φυσικού δικτύου.
Στο πλαίσιο αυτό, εφεξής η αναφορά στις παραπάνω υπηρεσίες αφορά στην πρόσβαση των τελικών καταναλωτών και παροχή σε αυτούς των εν λόγω υπηρεσιών με επίγεια μόνο μέσα, ήτοι μέσω φυσικών σημείων με τους πράκτορες να δρουν για τις δευτερεύουσες υπηρεσίες ως ενδιάμεσοι (έμμεσοι) χρήστες (διανομείς).
Ως σχετική γεωγραφική αγορά για τις παραπάνω αγορές θεωρείται επίσης η ελληνική επικράτεια».

Παγκόσμια πρωτοτυπία για το μέλλον του Λιανού

Ουσιαστικά πρόκειται για αγορές που καθορίστηκαν αυθαίρετα και τέτοιου είδους διαχωρισμός δεν έχει όμοιο σε παγκόσμιο επίπεδο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι μέλη της Επιτροπής Ανταγωνισμού μειοψήφησαν στην απόφαση για τον ΟΠΑΠ καθώς φαίνεται ότι δεν κινήθηκαν ελαφρά τη καρδία. Και τα δύο ήταν κάθετα αντίθετα όπως διαβάζουμε στην απόφαση στην επιβολή προστίμου με βάση το συνολικό τζίρο του ΟΠΑΠ προέρχεται σχεδόν αποκλειστικά από τα παίγνια.
Παρ όλα αυτά η πλειοψηφία προχώρησε γιατί πιθανά ο επικεφαλής της Επιτροπής Ανταγωνισμού κ. Γιάννης Λιανός φτιάχνει το βιογραφικό του με το ύψος των προστίμων (το περηφανεύεται και ο ίδιος ότι έχει επιβάλει πρόστιμα μεγαλύτερα από τη Γερμανία) για την επόμενη ημέρα μετά τη λήξη της θητείας του στην Επιτροπή η οποία δεν θα ανανεωθεί.
Και φαίνεται ότι βρίσκει τρόπους για να επιβάλει πρόστιμα τέτοιου είδους όταν στην αγορά οργιάζει το tranfer pricing από πολυεθνικές από και οι εναρμονισμένες πρακτικές.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης