Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το κλείσιμο του ΧΑ – Στο χαμηλό ημέρας Γ.Δ. και τράπεζες – Μεγάλες απώλειες και στα μικρομεσαία

Λίγο μετά το κλείσιμο του ΧΑ – Στο χαμηλό ημέρας Γ.Δ. και τράπεζες – Μεγάλες απώλειες και στα μικρομεσαία
Σχετικά Άρθρα
ΑΓΟΡΑ: Ήρθε και η διόρθωση στις τράπεζες και συνολικά στην αγορά. Και επειδή η άνοδος ήταν απότομη, το ίδιο είναι και η διόρθωση. Βαριά πτωτική λοιπόν η σημερινή κίνηση και με υψηλό τζίρο. Μένει να δούμε τι διάρκεια μπορεί να έχει αλλά μάλλον θα εξαρτηθεί από το πως θα κινηθούν οι ξένες αγορές. Στο χαμηλό ημέρας έκλεισε και ο Γ.Δ. και ο τραπεζικός δείκτης.

ΚΕΦΑΛΑΙΑΓΟΡΑ: Πολλά και σημαντικά έχουν ειπωθεί από το πρωί στην εκδήλωση για την αναβάθμιση της κεφαλαιαγοράς. Μεταξύ αυτών σημειώνουμε την προσπάθεια της Ε.Κ. να στηριχθεί στους επενδυτές για την εποπτεία. Θα δώσει μεγαλύτερη βαρύτητα στις καταγγελίες των επενδυτών ώστε να γίνει πιο καλή η εποπτεία της αγοράς. Επίσης τονίστηκε η ανάγκη να υπάρχει και καλή βάση εγχώριων επενδυτών. Να μη βασιζόμαστε μόνο στους ξένους. Αυτό το είπε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης. Να πούμε βέβαια πως μέχρι σήμερα όποιος κάνει καταγγελία απλά παίρνει ένα αριθμό πρωτοκόλλου και σπάνια ενημερώνεται για την εξέλιξη. Ελπίζουμε η κα Λαζαράκου να έχει κάτι διαφορετικό στο μυαλό της.

ΕΠΙΤΟΚΙΑ: Οι επιπτώσεις των αυξημένων επιτοκίων άρχισαν να φαίνονται στα στεγαστικά δάνεια που σημείωσαν μεγάλη βουτιά στις ΗΠΑ, αλλά και στις τιμές των νέων κατοικιών, στον Καναδά για παράδειγμα όπου σημείωσαν πτώση.

JUMBO: Νέα ιστορικά υψηλά έγραψε σήμερα η μετοχή σε ενδοσυνεδριακό επίπεδο και αν βέβαια προσθέσουμε και τα μερίσματα πάμε σε άλλα νούμερα. Δεν μπόρεσε να τα κρατήσει όμως. Έγραψε υψηλό στα 19,67 ευρώ (+3,53%) αλλά σταδιακά έχασε την άνοδο λόγω του γενικότερου κλίματος. Μάλιστα στις τελικές δημοπρασίες κάποιες «πετούσε» 45 χιλ. τεμάχια δίνοντας εκτιμώμενο κλείσιμο στα 18 ευρώ. Ό,τι να’ ναι και στα βαριά χαρτιά. Τελικά έκλεισε στα 18,76 ευρώ και στο -1,26% που ήταν και χαμηλό ημέρας.

Θα δώσει έκτακτο μέρισμα 1,1550 ευρώ και αν δώσει και το ίδιο με πέρυσι τακτικό μέρισμα θα πάμε στο σύνολο κοντά στα 2 ευρώ. Είμαστε ικανοποιημένοι από την πορεία της μετοχής που είναι στις επιλογές μας αλλά δεν πάει το χέρι να την αφαιρέσουμε. Ο καθένας βέβαια μπορεί να βάλει το στοπ του όπου θέλει και να προστατεύσει το κέρδος του.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Δυνατές πιέσεις σήμερα στις συστημικές με κλείσιμο του δείκτη στο -4,19% και σε χαμηλό ημέρας. Σε χαμηλό ημέρας και με απώλειες άνω του 4% έκλεισαν ΕΥΡΩΒ, ΑΛΦΑ και ΠΕΙΡ. Μόνο η ΕΤΕ είχε απώλειες 3,33% και το κλείσιμο δεν ήταν χαμηλό ημέρας.

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Μεγάλη και εδώ η πίεση και μάλιστα προς το τέλος έγινε μία προσπάθεια να βελτιωθεί η τιμή, αλλά βγήκαν πολλά χαρτιά. Μεγάλη εντολή πώληση στο -8,5% μπήκε στις τελικές δημοπρασίες. Τελικά έκλεισε στα 11,32 ευρώ και στο -2,58%>

ΟΛΠ: Έχει καλή συμπεριφορά στις τελευταίες συνεδριάσεις όπου έχει αρχίσει να εκδηλώνεται η διόρθωση. Αμετάβλητος στα 18,50 ευρώ.

MOTOR OIL: Δυνατή πτώση 3,45%, αλλά απολύτως δικαιολογημένη.

MIG: Για πρώτη φορά φάνηκε και η εντολή αγοράς στα 0,2170 ευρώ που έχει μπει από την Τράπεζα Πειραιώς στο πλαίσιο της δημόσιας πρότασης. Δεν έγραψε τιμή εκεί όμως. Έκλεισε στα 0,2180 ευρώ και με οριακές απώλειες 0,23%.

ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΑ: Αμέσως, όπως ήταν αναμενόμενο, εξαφανίστηκαν οι αγοραστές, μόλις είδαν το «κοκκίνισμα» της αγοράς. Ειδικά σε όσες η εμπορευσιμότητα είναι χαμηλή, η απουσία αγοραστών ήταν έντονη. Γι’ αυτό και είδαμε αξιόλογες απώλειες σε 15 περίπου μετοχές από τις συνολικά άνω των 100 πτωτικών.

ΜΑΞΙΛΑΡΙ: Όσοι είναι τοποθετημένοι εγκαίρως σε συγκεκριμένες μετοχές έχουν μαξιλάρι στη διόρθωση. Αν έχεις για παράδειγμα από χαμηλά αγοράσει ΚΛΜ ή ΜΙΓ, τότε δεν έχεις κάτι να φοβάσαι. Αντιθέτως, αν η διόρθωση δώσει καλά σημεία εισόδου σε άλλες μετοχές μπορείς να αλλάξεις θέση εύκολα.

ΤΡΙΑ ΑΛΦΑ: Έχουμε επισημάνει τη διαφορά τιμής μεταξύ κοινού και προνομιούχου τίτλου. Σήμερα είδαμε αυτή τη διαφορά να μειώνεται σημαντικά στο 1 ευρώ λόγω μεγαλύτερης πτώσης της κοινής. Όμως το κλείσιμο αύξησε πάλι τη διαφορά. Το προνόμιο υποχώρησε 13,33% και έκλεισε στα 10,40 ευρώ και το κοινό έπεσε 6,04% και έκλεισε στα 14 ευρώ. Υπενθυμίζεται πως τα προνόμια θα γίνουν κοινά.

ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΘΡΑΚΗΣ: Πρώτη στη διόρθωση αλλά τελευταία στην άνοδο…

ΙΚΤΙΝΟΣ: Με κόπο κατάφερε να απομακρυνθεί από τα 0,50 ευρώ, σήμερα έχασε εύκολα 4,06% και έκλεισε στα 0,6380 ευρώ.

ΚΟΡΔΕΛΛΟΥ: Και εδώ κατέβηκαν χαμηλότερα οι αγοραστές με αποτέλεσμα να υποχωρήσει 4,02%.

ΜΟΤΟΔΥΝΑΜΙΚΗ: Τα ίδια και εδώ. Στο -4% και στα 2,88 ευρώ.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης