Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Η επιστροφή των αγοραστών στο Χρηματιστήριο – Τι οδήγησε σε ράλι τη μετοχή της ΔΕΗ

Η επιστροφή των αγοραστών στο Χρηματιστήριο – Τι οδήγησε σε ράλι τη μετοχή της ΔΕΗ
Η διοίκηση της ΔΕΗ είχε δώσει τον Ιανουάριο εκτίμηση για EBITDA (pro forma) 1,50 δισ. ευρώ το 2023, ενώ το 2026 θα ανέλθουν στα 2,3 δισ. ευρώ
Δυναμική επιστροφή των αγοραστών παρατηρήθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση, με τη μετοχή της ΔΕΗ να οδηγεί την ανοδική αντίδραση, μετά τη σύντομη και εντός ορίων διόρθωση.
Αφορμή η επιστροφή της εταιρείας στον πίνακα των εταιρειών που θα διανείμουν μέρισμα για τη χρήση 2023.
Θα είναι η πρώτη φορά μετά από 11 χρόνια που οι μέτοχοι της ΔΕΗ θα λάβουν κάτι με τη μορφή του μερίσματος.
Αυτή η εξέλιξη σηματοδοτεί την πλήρη επιστροφή της ΔΕΗ στην κανονικότητα, μετά από πολλά «καρδιοχτυπήματα» και αρκετές εταιρικές κινήσεις όπως αύξηση κεφαλαίου, διάθεση ΔΕΔΔΗΕ και παλαιότερα του ΑΔΜΗΕ.
Η σημερινή ανακοίνωση επίσης θα δείξει και κάτι άλλο, ότι δηλαδή η διοίκηση φέρνει όσα υπόσχεται και η διοίκηση Στάσση έχει βάλει ψηλά τον πήχη για τη λειτουργική κερδοφορία του 2026 (2,3 δισ. ευρώ).
Το ενεργειακό στόρι παραμένει ζωντανό και σύμφωνα με στελέχη της αγοράς, έμεινε λίγο πίσω η μετοχή της ΔΕΗ το τελευταίο διάστημα, λόγω των εξελίξεων στις τράπεζες και κυρίως λόγω του placement της Τράπεζας Πειραιώς.
Όλοι οι συμμετέχοντες, επενδυτές και χρηματιστές, είχαν ρίξει όλο το βάρος στην Πειραιώς, προκειμένου να πετύχει το placement.
Πλέον η ανακοίνωση σήμερα των εταιρικών αποτελεσμάτων σε συνδυασμό και με τη συνολική βελτίωση του κλίματος βάζει ξανά στο επίκεντρο τη μετοχή της ΔΕΗ και το ενεργειακό στόρι.
Η διοίκηση της ΔΕΗ είχε δώσει τον Ιανουάριο εκτίμηση για EBITDA (pro forma) 1,50 δισ. ευρώ το 2023, ενώ το 2026 θα ανέλθουν στα 2,3 δισ. ευρώ.
Η συνεισφορά της Ρουμανίας αν υπολογιστεί στο σύνολο του 2023 θα αντιπροσώπευε το 22% των EBITDA και ανάλογο ποσοστό θα έχει και το 2024 όπου το σύνολο των EBITDA αναμένεται στα 1,7 δισ. ευρώ.
Τα καθαρά κέρδη αναμένονται στα 200 εκατ. ευρώ το 2023 και στα 300-400 εκατ. ευρώ το 2024.
Οι αναλυτές περιμένουν ότι η κερδοφορία θα οδηγήσει σε μέρισμα από 0,20 ευρώ ανά μετοχή και πάνω, ενώ περιμένουν την τηλεδιάσκεψη για να ενημερωθούν για την πορεία του business plan αλλά και του πρώτου τριμήνου της τρέχουσας χρήσης, το οποίο έχει ολοκληρωθεί.
Για την περίοδο 2024-2026 οι επενδύσεις αναμένονται στα 9 δισ. ευρώ μετά από επενδύσεις 2,8 δισ. ευρώ το 2023. Το μεγαλύτερο μέρος θα πάει στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και από το 2028 εκτιμάται ότι θα βελτιωθούν οι ελεύθερες ταμειακές ροές, αφού θα έχουν ολοκληρωθεί οι μεγάλες επενδύσεις.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης