Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Στις Βρυξέλλες ο Χριστοδούλου για το Eurogroup και για την προώθηση του PSI+ - Εάν ενεργοποιηθεί η ρήτρα συλλογικής δράσης δεν αποκλείεται ακόμη και το πιστωτικό γεγονός

Στις Βρυξέλλες ο Χριστοδούλου για το Eurogroup και για την προώθηση του PSI+ - Εάν ενεργοποιηθεί η ρήτρα συλλογικής δράσης δεν αποκλείεται ακόμη και το πιστωτικό γεγονός
Στις Βρυξέλλες θα βρίσκεται από σήμερα Δευτέρα ο Γενικός Διευθυντής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) κ. Πέτρος Χριστοδούλου, όπου και θα μετέχει στην ελληνική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών κ. Ευάγγελο Βενιζέλο στο πλαίσιο των Συμβουλίων Eurogroup και Ecofin (29 και 30 Νοεμβρίου).
Την Τετάρτη, ο κ. Χριστοδούλου θα έχει σειρά επαφών με τους πιστωτές της Ελλάδας για το ζήτημα του PSI+, όπου και θα υπάρξουν συζητήσεις πάνω στο θέμα της απομείωσης 50%, μέσω ανταλλαγής με νέα ομόλογα στο 35% της αξίας των υφισταμένων, με επιτόκιο 5% και εξόφληση του 15% με μετρητά.
Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι οι τράπεζες μέσω του Διεθνούς Χρηματοοικονομικού Ινστιτούτου (IIF) έχουν αντιπροτείνει μεγαλύτερο επιτόκιο 8% και χορήγηση εγγυήσεων από τον EFSF, με τα νέα ομόλογα να διέπονται από το βρετανικό δίκαιο. Οι ομολογιούχοι υποστηρίζουν την λύση αυτή προκειμένου να είναι προστατευμένοι στο μέλλον έναντι ενδεχόμενου νέου κουρέματος και καλυμμένοι με εμπράγματες εγγυήσεις.
Ωστόσο, η Ελλάδα δεν αποκλείεται να ενεργοποιήσει μέσω μια απλής νομοθετικής ρύθμισης τις περιβόητες «ρήτρες συλλογικής δράσης» σύμφωνα με τις οποίες αν το 75% των πιστωτών συμφωνήσει στο κούρεμα, μπορεί να υποχρεωθεί το υπόλοιπο 25% να υπαχθεί στην ίδια συμφωνία. Αυτό θα σήμαινε ενδεχομένως πιστωτικό γεγονός, κάτι που σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν αποκλείει πια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης