Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Ψήφος εμπιστοσύνης από S&P και Moody’s στις ελληνικές τράπεζες μετά τα stress tests της ΕΚΤ

Ψήφος εμπιστοσύνης από S&P και Moody’s στις ελληνικές τράπεζες μετά τα stress tests της ΕΚΤ

Ψήφος εμπιστοσύνης από Standard and Poor's και Moody’s στις ελληνικές τράπεζες, με αφορμή την ολοκλήρωση των stress tests της

Σχετικά Άρθρα

Ψήφο εμπιστοσύνης μετά την Standard and Poor's έδωσε και ο οίκος αξιολόγησης Moody’s στις ελληνικές τράπεζες, με αφορμή την ολοκλήρωση των stress tests της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Αναλυτικότερα για εύλογη ανθεκτικότητα των ελληνικών τραπεζών κάνει λόγο ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα των stress tests στα οποία υποβλήθηκαν οι ευρωπαϊκές τράπεζες.
Όπως σημειώνει ο οίκος, η εύλογη ανθεκτικότητα που επέδειξαν οι ελληνικές τράπεζες στηρίχθηκε στις προσπάθειες που κατέβαλαν τα τελευταία χρόνια για την αντιμετώπιση των παλαιών μη εξυπηρετούμενων στοιχείων ενεργητικού (NPAs).
Η Alpha Bank, η Eurobank, η Τράπεζα Πειραιώς και η Εθνική Τράπεζα ανέφεραν δείκτες βασικών εποπτικών κεφαλαίων Fully Loaded στο τέλος του 2023 της τάξης του 8,3%, 7,6%, 6,5% και 6,4%, αντίστοιχα.
Οι τράπεζες εξακολούθησαν να προχωρούν σε πωλήσεις NPA από τις αρχές του 2021, ενώ η Τράπεζα Πειραιώς προχώρησε και σε αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου.
Η Standard & Poor's δεν αναμένει αλλαγή των αξιολογήσεων για τις τράπεζες που υποβλήθηκαν στα stress tests, καθώς δεν σημειώθηκαν μεγάλες εκπλήξεις.
alpha1_2.JPG
eurobank1_1.JPG
ete_2.JPG
piraeus_1.JPG


sp1.JPG
Καλή η απόδοση των ευρωπαϊκών τραπεζών

Οι 101 τράπεζες που συμμετείχαν στα stress tests της ΕBA και της ΕΚΤ είχαν γενικά καλή απόδοση κάτω από τις παραδοχές που έθεσε η EBA, οι οποίες ήταν πιο σκληρές από την προηγούμενη άσκηση αντοχής το 2018.
Για πολλούς, αυτό θα υποστηρίξει την κανονιστική αποδοχή των σχεδίων διανομής κερδών στους μετόχους, μετά την πρόσφατη κατάργηση της απαγόρευσης τέτοιων πληρωμών από την ΕΚΤ το 2020.
Οι τράπεζες που τα πήγαν λιγότερο καλά θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν αυστηρότερες ρυθμιστικές απαιτήσεις κεφαλαίου και guidance αν και αυτό συνήθως σημαίνει ότι μπορεί να περιοριστεί μόνο η επιθυμητή απόδοση κεφαλαίου.
«Δεν αναμένουμε ότι τα αποτελέσματα των stress tests, συμπεριλαμβανομένης της πιθανής απόδοσης κεφαλαίου, θα έχουν επίδραση στην αξιολόγηση, καθώς οι αξιολογήσεις μας συνήθως περιλαμβάνουν ήδη μια μελλοντική προσδοκία για μια μέτρια μείωση των δεικτών κεφαλαίου», σημειώνουν οι αναλυτές του αμερικανικού οίκου αξιολόγησης.
Σύμφωνα με το δυσμενές σενάριο, οι ασκήσεις της ΕΒΑ και της ΕΚΤ καταγράφουν παρόμοια συγκεντρωτικά αποτελέσματα: μεγαλύτερη μείωση των δεικτών κεφαλαίου σε σχέση με τα τεστ αντοχής του 2018 και  παρόμοιο τελικό σημείο του CET1 στο 10%.
Λαμβάνοντας υπόψη ότι οι υποθέσεις του σεναρίου του 2021 ήταν πιο σκληρές από ό, τι το 2018 και οι δείκτες κεφαλαίου αφετηρίας των τραπεζών ήταν υψηλότεροι, η ανθεκτικότητα του συστήματος βελτιώθηκε τα τελευταία τρία χρόνια.
Όπως και πριν, όμως, τα αποτελέσματα των μεμονωμένων τραπεζών έδειξαν μεγάλες αποκλίσεις γύρω από το μέσο όρο.
Οι κύριοι οδηγοί της μειωμένης κερδοφορίας ήταν, η αύξηση των ζημιών από δάνεια, οι ζημίες από συναλλαγές και η συρρίκνωση των καθαρών εσόδων από τόκους (NII).
Τα αυξανόμενα RWAs συνέβαλαν επίσης σημαντικά στη διαμόρφωση της μείωσης των δεικτών κεφαλαίου.

Moody’s: Credit positive για τις ελληνικές τράπεζες τα αποτελέσματα των stress test της ΕΚΤ

Ως credit positive θεωρεί τα αποτελέαμτα των των stress tests της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Μoody’s.
Σύμφωνα με την Μoody’s η επάρκεια των εποπτικών κεφαλαίων θα επιτρέψει στις ελληνικές τράπεζες να υλοποιήσουν τα πλάνα αναδιάρθρωσης που θα μειώσουν τα εναπομείναντα NPEs βελτιώνοντας την κερδοφορία τους.
Παράλληλα σημειώνει πως τα αποτελέσματα των stress test δείχνουν πως οι ελληνικές τράπεζες επιστρέφουν σταδιακά στην κανονικότητα.
Η απομείωση κεφαλαίου στην άσκηση ανήλθε κατά μέσο όρο στις 610 μονάδες βάσης (μ.β.), πάνω από τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο (485μ.β.) αλλά οι ολοκληρωμένες και επερχόμενες κινήσεις ενίσχυσης των κεφαλαίων θα έφερναν το αντίκτυπο πιο κοντά στον Ευρωπαϊκό μέσο όρο, όπως αναφέρει ο οίκος.
Σύμφωνα με τον αμερικανικό οίκο αξιολόγησης οι προσαρμοσμένοι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών στο δυσμενές σενάριο σε συνδυασμό με την μεθοδολογία των stress test δείχνουν πως οι Ελληνικές τράπεζες μπορούν να συνεχίσουν να υλοποιήσουν τα πλάνα αναδιάρθρωσης που στοχεύουν να βελτιώσουν την κερδοφορία στο 10% και να μειώσουν τα εναπομείναντα προβληματικά δάνεια στο 5%.
Παράλληλα αναφέρει πως τα stress test έδειξαν επίσης ότι οι Ελληνικές τράπεζες μπορούν να αντέξουν κεφαλαιακά μια σημαντική τριετή συρρίκνωση της οικονομίας χωρίς να χρειαστούν επιπλέον κεφάλαια.

www.bankingnews.gr

 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης