Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Θετική η ΕΚΤ για τα μερίσματα των ελληνικών τραπεζών - Πιθανόν θα είναι χαμηλότερα από αυτά που ανακοίνωσαν

Θετική η ΕΚΤ για τα μερίσματα των ελληνικών τραπεζών - Πιθανόν θα είναι χαμηλότερα από αυτά που ανακοίνωσαν
Οι εποπτικές αρχές εξακολουθούν να αξιολογούν πώς θα εξελιχθούν τα επίπεδα κεφαλαίου των ελληνικών τραπεζών
Σχετικά Άρθρα
Θετική είναι, όπως ήταν αναμενόμενο, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προκειμένου οι ελληνικές τράπεζες να πραγματοποιήσουν τις πρώτες πληρωμές των μετόχων τους μετά από πάνω από μια δεκαετία.
Όπως αναφέρει το Bloomberg, τα μερίσματα φέτος θα είναι μικρότερα από ό,τι είχαν ζητήσει οι τράπεζες, ενώ η απόφαση ακόμη δεν είναι οριστική.
Η τελευταία φορά που μια μεγάλη ελληνική τράπεζα πλήρωσε μέρισμα ήταν το 2008, πριν από την παγκόσμια οικονομική κρίση και λίγο πριν ξεκινήσει η κρίση χρέους της χώρας το 2010.
Έκτοτε, οι τράπεζες έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί ως μέρος των προγραμμάτων διάσωσης της Ελλάδας μετά από μια μεγάλη αύξηση των προβληματικών δανείων.
Η ΕΚΤ αναμένεται να επιτρέψει τις πληρωμές αφού οι ελληνικές τράπεζες μείωσαν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και αύξησαν την οικονομική τους ισχύ, ενώ η οικονομία επανέρχεται σταδιακά στην κανονικότητα.
Το χρέος της χώρας ανέκτησε το καθεστώς της επενδυτικής βαθμίδας πέρυσι.
Οι τέσσερις συστημικές τράπεζες — Eurobank, Πειραιώς, Εθνική Τράπεζα και Alpha Bank — έχουν ήδη ενσωματώσει τη διανομή μερίσματος φέτος στα σχέδιά τους, εν αναμονή των σχετικών εγκρίσεων από τις αρχές.
Οι εποπτικές αρχές εξακολουθούν να αξιολογούν πώς θα εξελιχθούν τα επίπεδα κεφαλαίου των τραπεζών.
Η ΕΚΤ εξετάζει τον ρόλο που διαδραματίζουν οι αναβαλλόμενες φορολογικές πιστώσεις για προηγούμενες ζημίες στα αποθεματικά κεφαλαίων των ελληνικών τραπεζών καθώς και τις προοπτικές για τα κέρδη τους εάν τα επιτόκια μειωθούν φέτος.
Σύμφωνα πάντως με την πρόσφατη ανάλυση του bankingnews.gr (δείτε εδώ), η Eurobank αναμένει απόδοση ιδίων κεφαλαίων 15% το 2024 τη διανομή του 50% των κερδών το 2026, η Πειραιώς το 50% των κερδών από το 2025 και η Alpha bank θα διανείμει περισσότερα από 1 δισ. την τριετία 2024 -2026.

Τι είχε αναφέρει το bankingnews.gr από τον Δεκέμβριο του 2023

Οι ελληνικές τράπεζες επιβραβεύουν τους μετόχους τους - Μερίσματα Eurobank 0,10 ευρώ, Εθνική 0,30, Πειραιώς 0,06 ευρώ

Μετά από 16 χρόνια… τον Μάρτιο του 2024 όταν θα ανακοινώσουν τα ετήσια αποτελέσματα χρήσης 2023, οι τράπεζες θα επιφυλάσσουν ένα καλό νέο για τους μετόχους τους…
Για το 2023 οι ελληνικές τράπεζες θα διανείμουν σε μερίσματα 855 εκατ ευρώ ενώ θυμίζουμε το ελληνικό δημόσιο μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας έλαβε 1,45 δισεκ. πουλώντας το 22% της Εθνικής και το 9% της Alpha bank..

Με βάση τους στόχους κερδοφορίας:

Η Eurobank θα πετύχει κέρδη 1,4 δισεκ. το 2023 και θα διανείμει μέρισμα 350 εκατ ευρώ ή 0,10 ευρώ ανά μετοχή

Η Εθνική τράπεζα θα πετύχει κέρδη 1,1 δισεκ. το 2023 και θα διανείμει μέρισμα 275 εκατ ευρώ ή 0,30 ευρώ ανά μετοχή

Η Τράπεζα Πειραιώς θα πετύχει κέρδη 780 εκατ. το 2023 και θα διανείμει μέρισμα 80 εκατ ευρώ ή 0,06 ευρώ ανά μετοχή

Η Alpha bank έχει ανακοινώσει ότι θα διανείμει μέρισμα το 2024 αλλά με όρους 2023 και εφόσον πετύχει κέρδη 740 εκατ. το 2023 και θα διένειμε μέρισμα 150 εκατ ευρώ ή 0,06 ευρώ ανά μετοχή

Τα placement που ακολουθούν

Μετά το εύκολο placement της Eurobank που η τράπεζα πλήρωσε 0,95 P/BV για να απομακρύνει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, μετά το ειδικό deal της Alpha bank που εξυπηρέτησε και πολιτικές σκοπιμότητες με την UniCredit που κατέχει το 9,61%… και μετά το placement της Εθνικής για το 22% στην τιμή των 5,35 ευρώ… τι θα ακολουθήσει και το κυριότερο με τι όρους;

Με βάση ένα λογικό σενάριο το placement της Πειραιώς θα πραγματοποιηθεί Μάρτιο 2024, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα διαθέσει το 27% ή 338 εκατ μετοχές…
Η τρέχουσα αξία των 338 εκατ μετοχών είναι 1,37 δισεκ. ευρώ.
Με βάση τα ενσώματα ίδια κεφάλαια 5,92 δισεκ. η σχέση P/BV διαμορφώνεται σε 0,66…
Θεωρούμε ότι η αποτίμηση της Πειραιώς θα αυξηθεί μερικώς οπότε το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα εισπράξει 1,75 δισεκ. ευρώ ή 4 ευρώ ανά μετοχή αλλά θα έχει υποστεί μια σωρευμένη ζημία σχεδόν 17 δισεκ.
Με όρους συγκρισιμότητας πάντως εκτιμούμε ότι το placement της Πειραιώς θα έχει μεγαλύτερη επιτυχία με της Εθνικής με όρους διαδικασίας…

Το 18,39% της Εθνικής το εναπομείναν ποσοστό του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας πιθανότατα να πωληθεί μετά το Καλοκαίρι του 2024…ή αρχές 2025
Ούτως ή άλλως δεν μπορεί για 6 μήνες το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας να κάνει άλλη συναλλαγή στην Εθνική τράπεζα.
Το δεύτερο πακέτο ωστόσο τελεί υπό μια αίρεση…
Τα 5,35 ευρώ που πωλήθηκε το 22% αποτιμάει την Εθνική 0,70 P/BV οπότε το 18,39% δεν μπορεί να πωληθεί χαμηλότερα…

Σχέδιο επαναγοράς μετοχών και διαγραφής των μετοχών

Η Εθνική θα μπορούσε να επαναγοράσει το 5% των μετοχών δαπανώντας 250 εκατ ευρώ εξέλιξη που θα λειτουργούσε και ως στήριξη στην μετοχή και εν συνεχεία να διαγράψει αυτές τις μετοχές ενισχύοντας την αξία των μετόχων.
Εν συνεχεία το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα μπορούσε να πωλήσει 13% μέσω placement…
Ο βασικός στόχος της Εθνικής πλέον είναι να ενισχύσει τους μετόχους της… οπότε εύλογα θα εστιάσει στην χρηματιστηριακή αξία…

Enria (SSM): Οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα δώσουν μερίσματα ύψους 70 δισ. ευρώ

Μερίσματα 70 δισ. ευρώ θα καταβάλουν οι ευρωπαϊκές τράπεζες μετά από μια υπερκερδοφόρα χρονιά, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εποπτικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Adrea Enria.
«Οι τράπεζες ήταν ιδιαίτερα κερδοφόρες και εύλογα σχεδιάζουν διανομές που είναι σύμφωνες με τα προηγούμενα χρόνια» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι πρόκειται για έναν πρώιμο προκαταρκτικό υπολογισμό.
Αν μη τι άλλο, η δυνατότητα ανταμοιβής των επενδυτών είναι ζωτικής σημασίας για τον κλάδο που ταλανίζεται από τις χαμηλές αποτιμήσεις.
Μετά την ταχεία αύξηση των επιτοκίων που ενίσχυσε τα καθαρά έσοδα από τόκους, οι μέτοχοι αναμένουν υψηλότερες αποδόσεις στα κεφάλαια που έχουν επενδύσει στις τράπεζες.
Οι πληρωμές αποτελούν μόνο ένα μέρος του πλεονάζοντος κεφαλαίου στον τραπεζικό κλάδο.
Δέκα μεγάλες τράπεζες διαθέτουν πάνω από 140 δισ. ευρώ περισσότερα από όσα χρειάζονται για κανονιστικούς σκοπούς, ανέφερε το Bloomberg την περασμένη εβδομάδα.
Η ΕΚΤ εξετάζει αν οι πληρωμές «είναι συμβατές με την πορεία των κεφαλαίων των τραπεζών και αν ναι, δεν έχουμε αντίρρηση» εξήγησε ο Enria.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης