Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

The Banker για Alpha Bank: Ριζική μεταμόρφωση – Πρώτη προτεραιότητα η κερδοφορία και οι αποδόσεις των μετόχων

The Banker για Alpha Bank: Ριζική μεταμόρφωση – Πρώτη προτεραιότητα η κερδοφορία και οι αποδόσεις των μετόχων
«Είναι διάχυτη η πεποίθηση ότι η Ελλάδα θα έχει καλές επιδόσεις και καλύτερες από τον μέσο όρο της ευρωζώνης», λέει ο Παπαγαρυφάλλου στο The Banker
Μια άκρως ενδιαφέρουσα συνέντευξη με τον CFO της Alpha Bank, Λάζαρο Παπαγαρυφάλλου, δημοσιεύει το έγκριτο διεθνές τραπεζικό περιοδικό the Banker.
Όπως επισημαίνεται, οι ελληνικές τράπεζες έχουν επιστρέψει ξανά στην κανονικότητα και στην… κερδοφορία, μειώνοντας σημαντικά τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα, με τα οποία επιβαρύνθηκαν κατά τη διάρκεια της κρίσης δημόσιου χρέους πριν από περισσότερο από μια δεκαετία, επωφελούμενες και από την ανάκτηση εκ μέρους της ελληνικής οικονομίας της επενδυτικής βαθμίδας.
«Είναι διάχυτη η πεποίθηση ότι η Ελλάδα θα έχει καλές επιδόσεις, καλύτερες από τον μέσο όρο της ευρωζώνης» λέει ο κ. Παπαγαρυφάλλου στο The Banker.
Σύμφωνα με τις οικονομικές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η ελληνική οικονομία προβλέπεται να αναπτυχθεί κατά 2,3% φέτος, ενώ το πραγματικό ΑΕΠ στη ζώνη του ευρώ θα τρέξει μόλις με 0,6%.
«Παρότι τα τελευταία χρόνια υπήρχαν πολλά ερωτήματα σχετικά με τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα και την ποιότητα του ενεργητικού, τώρα τα ερωτήματα επικεντρώνονται στην ανάπτυξη, την κερδοφορία και την αμοιβή των μετόχων» λέει ο Παπαγαρυφάλλου.
Όπως αναφέρει το the Banker, μέσω πωλήσεων και τιτλοποιήσεων, η Alpha Bank πέτυχε σημαντική πτώση στον δείκτη μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων της, ο οποίος, σύμφωνα με την S&P, το 2019 ήταν 45%, αλλά τώρα βρίσκεται περίπου στο 6%.
Σημειώνεται πως σύμφωνα με το επιχειρηματικό σχέδιο της τράπεζας τα κόκκινα θα υποχωρήσουν έτι περαιτέρω.
Το 2022 η τρίτη μεγαλύτερη ελληνική τράπεζα βάσει ενεργητικού παρουσίασε ισχυρή κερδοφορία, καταγράφοντας καθαρά κέρδη 780 εκατ. ευρώ, όπερ σημαίνει αύξηση σχεδόν 100% σε σχέση με το 2022.
Τα καθαρά έσοδα από τόκους αυξήθηκαν κατά 41% σε ετήσια βάση, σε 1,65 δισ. ευρώ.
Ο κ. Παπαγαρυφάλλου λέει ότι η τράπεζα έχει επίσης ανακτήσει πρόσβαση στις αγορές χονδρικής, τις οποίες αξιοποιεί τακτικά για χρηματοδότηση και για την ενίσχυση των εποπτικών κεφαλαίων της.
«Από κεφαλαιακή άποψη, είμαστε αυτοσυντηρούμενοι με όρους ανάπτυξης.
Το τραπεζικό σύστημα μπορεί να στηρίξει την ανάπτυξη, κυρίως όμως στην αγορά χονδρικής, επειδή η λιανική τραπεζική εξακολουθεί να είναι υποτονικη» προσθέτει.

Ανακτώντας αυτοπεποίθηση

Σύμφωνα με τον κ. Παπαγαρυφάλλου, η Alpha Bank, μετά την κρίση χρέους, έχει μεταμορφωθεί… ριζικά.
Πλέον εστιάζει στην κερδοφορία και στις αποδόσεις των μετόχων της, συμπεριλαμβανομένου του νεότερου και μεγαλύτερου επενδυτή της, της UniCredit, που έχει αποκτήσει το 9%.
Ήταν η πρώτη επένδυση μεγάλου ευρωπαϊκού στρατηγικού παράγοντα στον ελληνικό τραπεζικό τομέα από την έναρξη της κρίσης χρέους.
Η Alpha Bank σχεδιάζει να ξεκινήσει ξανά τη διανομή μερισμάτων μόλις λάβει την έγκριση των εποπτικών αρχών, την οποία αναμένει κάποια στιγμή μέσα στο δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.
Σε ό,τι αφορά τα μερίσματα, ο κ. Παπαγαρυφάλλου λέει «πως οι αποδόσεις θα ξεκινήσουν από τα χαμηλά και θα κτιστούν σταδιακά.
«Πρέπει να δείξουμε σε όλους τους ενδιαφερόμενους ότι έχουμε βιώσιμη κερδοφορία και ότι μπορούμε να δημιουργήσουμε οργανικά κεφάλαια.
Αυτό είναι ένα παιχνίδι αυτοπεποίθησης, το οποίο φαίνεται να κερδίζουμε».
Τον Οκτώβριο, η UniCredit και η Alpha Bank ανακοίνωσαν ότι θα συγχωνεύσουν τις θυγατρικές τους στη Ρουμανία, δημιουργώντας την τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα στη χώρα από άποψη ενεργητικού.
Η Alpha Bank θα διατηρήσει μειοψηφικό ποσοστό (9,9%) στη συγχωνευμένη εταιρεία.
Η συναλλαγή αναμένεται να κλείσει κάποια στιγμή φέτος, με την επιφύλαξη της ολοκλήρωσης της δέουσας επιμέλειας και των εταιρικών εγκρίσεων για τη συγχώνευση.
«Στη Ρουμανία, σκεφτήκαμε ότι είναι καλύτερο για εμάς να ενταχθούμε σε μια πολύ μεγαλύτερη τράπεζα και να γίνουμε μέτοχοι μειοψηφίας», εξηγεί ο Παπαγαρυφάλλου, προσθέτοντας ότι η μετοχική δομή της συγχωνευμένης τράπεζας υποστηρίζει περισσότερο την ανάπτυξη με την UniCredit σε θέση επιταχυντή.
«Το να κατέχουμε μειοψηφικό μερίδιο είναι ένας πολύ πιο αποδοτικός από πλευράς κεφαλαίου τρόπος για να εκμεταλλευτούμε τις υψηλές δυνατότητες της ρουμανικής αγοράς».
Στην ελληνική αγορά, σε μια εμπορική συνεργασία μεταξύ των δύο τραπεζών, η UniCredit θα διανέμει τη διαχείριση περιουσιακών στοιχείων και τα προϊόντα που συνδέονται με μονάδες σε 3,5 εκατομμύρια πελάτες της Alpha Bank.
Οι τράπεζες θα δημιουργήσουν επίσης μια κοινοπραξία σε προϊόντα αποταμίευσης συντάξεων, με την UniCredit να γίνεται μέτοχος κατά 51% στην AlphaLife.

Wealth management

Σε ό,τι αφορά τον τομέα του wealth management, ο κ. Παπαγαρυφάλλου αναφέρει ότι υπάρχουν σημαντικές δυνατότητες, διότι η αγορά εμφανίζει χαμηλή διείσδυση στην Ελλάδα σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. «Θέλουμε να τοποθετηθούμε καλύτερα προς τους mass affluent πελάτες», λέει.
«Υπάρχουν μεγάλα περιθώρια να πουλήσουμε αμοιβαία κεφάλαια και ασφαλιστικά προϊόντα επίσης μέσω συμφωνιών διανομής με τους εταίρους μας και να λάβουμε περισσότερες προμήθειες και να διαφοροποιήσουμε τις πηγές εσόδων μας.
Επιπλέον, υπάρχουν σημαντικά κεφάλαια εύπορων Ελλήνων πελατών στο εξωτερικό, τα οποία αναμένουμε σταδιακά να επιστρέψουν στη χώρα. Θέλουμε να είμαστε κατάλληλα προετοιμασμένοι για να αξιοποιήσουμε αυτή τη δυναμική.
Η Alpha Bank εξετάζει επίσης άλλους τομείς εμπορικής συνεργασίας με την UniCredit, συμπεριλαμβανομένων του transaction banking, των πληρωμών, του συναλλάγματος και των κοινοπρακτικών δανείων. Ο κ. Παπαγαρυφάλλου λέει ότι τα υγιή δημοσιονομικά μεγέθη και η μεγαλύτερη πολιτική σταθερότητα στην Ελλάδα συμβάλλουν επίσης στην αντιστροφή του brain drain που βίωσε η χώρα κατά τη διάρκεια της κρίσης δημόσιου χρέους, όταν το ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 25% και η ανεργία αυξήθηκε κατά το ίδιο ποσοστό.
Τα τελευταία δύο χρόνια, οι άνθρωποι επιστρέφουν, λέει: «Έχουμε δει καλή εισροή ταλέντων». Για να προσελκύσει και να διατηρήσει τα ταλέντα, ο κ. Παπαγαρυφάλλου λέει ότι η τράπεζα αναμορφώνει την εταιρική της διακυβέρνηση και επεκτείνει τις λειτουργίες ψηφιακής τραπεζικής με άνοιγμα λογαριασμού μισθοδοσίας και πωλήσεις πιστωτικών καρτών.
Η πράσινη μετάβαση παρουσιάζει επίσης, σύμφωνα με τον CFO της Alpha Bank, ευκαιρίες για την τράπεζα, η οποία επικεντρώνεται σε επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως ηλιακά και αιολικά πάρκα. Ωστόσο, ο κ. Παπαγαρυφάλλου προσθέτει ότι ο ρυθμός της πράσινης μετάβασης και το κόστος για την ελληνική οικονομία είναι σίγουρα ένα ερωτηματικό. «Μήπως προχωράμε πολύ γρήγορα (την απολιγνιτοποίηση) και τι σημαίνει αυτό για την οικονομία;», αναρωτιέται.
Capture_158.JPG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης