Η αβεβαιότητα κυριαρχεί από τα ανοικτά μέτωπα και να βάζει φραγμούς για κάθε ανάληψη ρίσκου
Η έκρηξη του πληθωρισμού και οι αποφάσεις των Κεντρικών Τραπεζών για επιθετική σύσφιξη νομισματικής πολιτικής αυξάνουν τις ανησυχίες για παγκόσμια ύφεση ενώ στην εγχώρια αγορά προστίθεται το πολιτικό και το γεωπολιτικό ρίσκο
Ειδικότερα, τα σενάρια εκλογών έχουν πάρει και πάλι φωτιά καθώς μιλώντας με κορυφαίο στέλεχος στο Μέγαρο Μαξίμου που δεν θέλει να κατανομαστεί για ευνόητους λόγους, ανάφερε ότι οι δύο ημερομηνίες που έχει οριστικοποιήσει σχεδόν το Μαξίμου είναι οι 18/9 και η 25/9.
Σ' αυτό το πλαίσιο αβεβαιότητας, το ελληνικό χρηματιστήριο διέσπασε το τεχνικό και ψυχολογικό όριο των 800 μονάδων και οριακά τις 780 μονάδες ενώ ορατές είναι πλέον οι 750 μονάδες.
Ωστόσο, η κατάληξη του ελληνικού χρηματιστηρίου θα είναι οι 700 μονάδες με 680 μονάδες ή πτώση από τα υψηλά έτους -30% (973 μον. στις 16/2/2022)
Αναλυτικά, στις τράπεζες, οι μεγαλύτερες πιέσεις ασκήθηκαν σε Eurobank -11,63% και Πειραιώς -10,89% η οποία έκλεισε σε νέο ιστορικό χαμηλό στα 0,8020 ευρώ και ακολούθησαν Alpha Bank -9,35% και Εθνική -4,48%.
Στα μη τραπεζικά blue chips, την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν Lamda -4,54%, ΕΛΧΑ -4,46%, ΔΕΗ -4,13%, Μυτιληναίος -3,61%....
Επίσης, η ΔΕΗ ενδοσυνεδριακά έφτασε τα 4,90 ευρώ στα χαμηλά 20 μηνών με το αμέσως χαμηλότερο να έχει σημειωθεί στις 5/11/2020 ( 4,80 ευρώ).
Με σημαντικές απώλειες -11,73% έκλεισε η μετοχή της Intrakat μετά την επισημοποίηση της συμφωνίας εξαγοράς του 31,7% που κατείχε η Intracom στο σχήμα των εφοπλιστών Μπάκου και Καϋμενάκη με τον Αλέξανδρο Εξάρχου.
Το τίμημα που προσφέρουν είναι 2,95 ευρώ ανά μετοχή ή 70,2 εκατ. ευρώ.
Ωστόσο φαίνεται ότι θα υπάρξει και άλλο επενδυτικό σχήμα που θα αποκτήσει μετοχές στην Intrakat ουσιαστικά θα έχει πουληθεί το 65% της εταιρείας.
Η πτώση αποδίδεται στην αποχώρηση βραχυπρόθεσμων επενδυτών οι οποίοι είχαν τοποθετηθεί περιμένοντας ότι θα γινόταν δημόσια πρόταση στη μετοχή, καθώς είχε καλλιεργηθεί η εντύπωση πως η εξαγορά θα αφορά σε ποσοστό πάνω από 60%.
Ωστόσο, με την είσοδο και άλλων εφοπλιστών στο σχήμα και με την υπόθεση ότι δεν λειτουργούν συντονισμένα, δημόσια πρόταση δεν αναμένεται να γίνει.
Αύριο 6 Ιουλίου 2022 αρχίζει η δημόσια προσφορά για το πράσινο ομόλογο της Lamda Development ύψους 230 εκατ.ευρώ, διάρκειας επτά (7) ετών, με εύρος επιτοκίου 4,70% - 5,20%.
Στην αγορά ομολόγων καταγράφεται βελτίωση, με το 10ετές ομόλογο στο 3,39% αναμένοντας τις αποφάσεις για τα επιτόκια της ΕΚΤ (21/7) αλλά και το σχέδιο που επεξεργάζεται προκειμένου να μειωθούν τα spreads.
Εν τω μεταξύ, παρά την άκρως δυσμενή συγκυρία, με το ελληνικό χρέος να έχει εκτοξευθεί στα 394,5 δισ. , το δημόσιο και ιδιωτικό χρέος να έχει φτάσει στα 635 δισ., τα δημοσιονομικά ελλείμματα να επιδεινώνονται και τα ελληνικά ομόλογα να ποντάρουν στην τεχνική στήριξη της ΕΚΤ, ο αμερικανικός οίκος Fitch με μια ξεκάθαρα πολιτική απόφαση θα αναβαθμίσει την Ελλάδα σε ΒΒ+ με ουδέτερες προοπτικές στις 8 Ιουλίου 2022.
Μεγάλες εξελίξεις στις κατασκευές – Οι εφοπλιστές Καϋμενάκης - Μπάκος με Εξάρχου, απέκτησαν το 31,7% της Intrakat με 70,2 εκατ.
Στο επίκεντρο βρίσκεται ο κατασκευαστικός κλάδος, μετά την είσοδο των εφοπλιστών Μπάκου – Καϋμενάκη, με τον Αλέξανδρο Εξάρχου, πρώην διευθύνοντα σύμβουλο του Άκτωρα, στην κατασκευαστική εταιρεία Intrakat αποδεικνύοντας ότι παραμένουν προσηλωμένοι στην ελληνική αγορά, δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία και τον κατασκευαστικό κλάδο.
Η είσοδός τους στην Intrakat, μια ανερχόμενη κατασκευαστική εταιρεία, αναμένεται να αλλάξει το τοπίο στις κατασκευές, να αυξήσει τον ανταγωνισμό και να δημιουργήσει νέα δεδομένα άπαξ και ο κλάδος μονοπωλείται κυρίως από τον όμιλο της ΓΕΚ Τέρνα.
Ειδικότερα, το επενδυτικό σχήμα Winex Investment Limited, συμφερόντων Μπάκου - Καϋμενάκη - Εξάρχου, απέκτησαν το 31,7% της Intrakat έναντι 70,2 εκατ. ευρώ ή 2,95 ευρώ ανά μετοχή και επανέρχονται δυναμικά στο χώρο των κατασκευών μετά την επιτυχημένη συναλλαγή που πραγματοποίησαν με την πώληση του 29,8% του Ελλάκτωρ.
Ωστόσο φαίνεται ότι θα υπάρξει και άλλο επενδυτικό σχήμα που θα αποκτήσει μετοχές στην Intrakat ουσιαστικά θα έχει πουληθεί το 65% της εταιρίας.
Το ποσοστό των εφοπλιστών θα παραμείνει στο 31,7% και ο Εξάρχου θα είναι ο νέος διευθύνων σύμβουλος της Intrakat.
Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στη σημερινή συνεδρίαση
Με οριακά πρόσημα ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Γενικό Δείκτη +0,02% και τον Τραπεζικό Δείκτη στο +0,04%.
Λίγο πριν τις 11:00 με ήπιες αγοραστικές παρεμβάσεις σε Eurobank +1,55%, Alpha Bank +1,41%.....o Tραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +1,08% επιδρώντας στον Γενικό Δείκτη στο +0,36%.
Λίγο πριν το κλείσιμο της αγοράς, με ισχυρές πιέσεις στις τράπεζες, με Eurobank -12,78%, Πειραιώς -10,89% ... αλλά και στο σύνολο σχεδόν των μη τραπεζικών blue chips, με ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, Μυτιληναίος άνω του -3%..και o Γενικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -3,32% ενώ στις δημοπρασίες ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στο χαμηλό της ημέρας στο -9%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με ισχυρή πτώση -3,21% στις 779 μονάδες έχοντας υψηλό στις 808,44 μονάδες και χαμηλό τις 778,84 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε ικανοποιητικά επίπεδα και ήταν μοιρασμένος στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips.
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 82,3 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 8,7 εκατ. ευρώ σε πακέτα, ο όγκος 38,7 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 26,6 εκατ. διακινήθηακν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 8,66 εκατ. ευρώ και όγκου 844 χιλ. τεμάχια πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα, ο ΟΤΕ διακίνησε 150 χιλ. τεμάχια αξίας 2,4 1εκατ. ευρώ, ο ΟΠΑΠ 200 χιλ. τεμάχια αξίας 2,7 εκατ. ευρώ και η Jumbo 15,3 χιλ. τεμάχια αξίας 213 χιλ. ευρώ.
Η ΕΥΔΑΠ 40 χιλ. τεμάχια αξίας 280 χιλ. ευρώ, η Ευρωπαϊκή Πίστη 340 χιλ. τεμάχια αξίας 2,6 5εκατ. ευρώ, ο Sarantis 44,7 χιλ. τεμάχια αξίας 291 χιλ. ευρώ και ο Βογια τζόγλου Systems 54 χιλ. τεμάχια αξίας 112 χιλ. ευρώ.
Τα τεχνικά σημεία
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 779 μονάδες, διασπώντας τη βασική στήριξη των 800 – 790 μονάδων και οριακά τις 780 μονάδες και ακολουθούν οι 750 μονάδες.
Η διάσπαση τους οδηγεί της αγορά στις 700 μονάδες και στις 680 μονάδες ή πτώση από τα υψηλά έτους -30% (973 μον. στις 16/2/2022)
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκεται η ζώνη των 820 - 830 μονάδων και ακολουθούν οι 850, οι 880 και οι 900 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στο χαμηλό της ημέρας στις δημοπρασίες στις 443 μονάδες, διασπώντας τις 450 μονάδες και ακολουθούν οι 430 και οι 400 μονάδες.
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 500 - 510 μονάδες και ακολουθούν οι 540 - 550 μονάδες, οι 580 , οι 600, οι 630 και οι 650 μονάδες.
Βελτίωση στα ελληνικά ομόλογα, το 10ετές στο 3,39%
Βελτίωση καταγράφεται στα ελληνικά ομόλογα και στα υπόλοιπα ομόλογα της Ευρωζώνης με επίκεντρο τον πληθωρισμό και τον φόβο για παγκόσμια ύφεση να παραμένει.
Ωστόσο το ενδιαφέρον εστιάζεται στο σχέδιο που επεξεργάζεται η ΕΚΤ, προκειμένου να μειωθούν τα spreads.
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 3,39%, το 10ετές ιταλικό 3,28% και το αμερικανικό 10ετές ομόλογο κινείται στο 2,83%...
Υπενθυμίζεται ότι το τελευταίο διάστημα σημειώθηκε μεγάλη επιδείνωση των ομολόγων ειδικά τα ελληνικά, Ιταλικά, Ισπανικά και Πορτογαλικά ομόλογα δέχθηκαν ισχυρές πιέσεις ενώ ξεχώρισαν τα ελληνικά ομόλογα με την μεγαλύτερη επιδείνωση.
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο είχε φθάσει στο 4,73% ουσιαστικά είχε τεθεί το ελληνικό δημόσιο εκτός αγορών…γιατί η ελληνική οικονομία με 394,5 δισεκ. χρέος, συνολικό δημόσιο και ιδιωτικό χρέος στα 635 δισεκ. και με ελλείμματα είναι παραπαίουσα οικονομία…
Εν τω μεταξύ, η αντίστροφη μέτρηση για την πρώτη αύξηση επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) μετά από δέκα και πλέον χρόνια έχει αρχίσει
Η απόφαση για την αύξηση, την οποία έχει προαναγγελθεί από τον Ιούνιο, θα ληφθεί στη συνεδρίαση της ΕΚΤ στις 21 Ιουλίου
Αν και στην προηγούμενη συνεδρίαση είχε εκφρασθεί η πρόθεση να αυξηθούν τα επιτόκια κατά ένα τέταρτο της ποσοστιαίας μονάδας (25 μονάδες βάσης), δεν μπορεί να αποκλεισθεί μία μεγαλύτερη αύξηση καθώς ορισμένα μέλη του 25μελούς δ.σ. της ΕΚΤ πιέζουν για να εξετασθεί μία αύξηση κατά μισή ποσοστιαία μονάδα, λόγω του επίμονα ανοδικού πληθωρισμού.
Τον περασμένο μήνα, η αμερικανική κεντρική τράπεζα (Fed) αύξησε το βασικό επιτόκιό της τρία τέταρτα της ποσοστιαίας μονάδας (75 μ.β.) ενώ είχε προαναγγείλει μία κίνηση μισής ποσοστιαίας μονάδας καθώς μεσολάβησε η αύξηση του πληθωρισμού των ΗΠΑ τον Μάιο στο 8,6%.
Παράλληλα με τις αυξήσεις των επιτοκίων, η ΕΚΤ επιδιώκει την προστασία των χωρών του Νότου της Ευρωζώνης από μεγάλη αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων τους.
Το σχέδιο που ανακοίνωσε μετά την έκτακτη συνεδρίαση στις 15 Ιουνίου φαίνεται ότι είχε κατ’ αρχήν αποτέλεσμα καθώς μειώθηκαν οι αποδόσεις και τα spread (οι διαφορές των αποδόσεων σε σχέση με τα γερμανικά ομόλογα).
Το σχέδιο της ΕΚΤ προβλέπει ως πρώτη γραμμή άμυνας τις αγορές ομολόγων του Νότου με τα χρήματα από την αποπληρωμή ομολόγων χωρών του πυρήνα – της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ολλανδίας – που λήγουν.
Προβλέπει, επίσης, ένα νέο μέσο για αγορές ομολόγων, σε περίπτωση που οι επανεπενδύσεις δεν είναι αρκετές για να ηρεμήσουν οι αγορές.
Όταν η ΕΚΤ ανακοινώνει ότι θα πουλάει π.χ. τα Γερμανικά ομόλογα και θα αγοράζει ελληνικά ή ιταλικά ομόλογα αυτομάτως αναγνωρίζει ότι αυτοί είναι οι αδύναμοι κρίκοι.
Η ΕΚΤ ξεκινάει αυτή την διαδικασία εξισορρόπησης για να αποτρέψει τον κατακερματισμό αλλά με τον τρόπο της αναγνωρίζει ότι μεταξύ των επικίνδυνων χωρών είναι και τα ελληνικά ομόλογα…
Η ΕΚΤ γνωρίζει ότι η απλή επανεπένδυση των εσόδων δεν θα είναι αρκετή για να ηρεμήσει τους επενδυτές.
Έτσι, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επιτάχυνε τις εργασίες για ένα νέο εργαλείο που θα της επιτρέψει να πραγματοποιεί νέες αγορές όποτε χρειάζονται, εάν μια χώρα πληροί ορισμένες προϋποθέσεις.
Περιττό να πούμε ότι αυτό δεν είναι ποσοτική σύσφιξη, αλλά ποσοτική χαλάρωση ή QE, και δεν αποτελεί απλώς παραβίαση των περιορισμών χρηματοδότησης του ελλείμματος της Ευρώπης, αλλά χειρότερα, είναι μια στοχευμένη παραβίαση, μια παραβίαση που θα εξοργίσει τα κράτη «δωρητές» μόλις η επόμενη κρίση ομολόγων εκτοξεύσει τις αποδόσεις στα ύψη, διατηρώντας τεχνητά τα ιταλικά και ελληνικά spreads χαμηλά…
Εν τω μεταξύ, η πρώτη μεγάλη διαφωνία στους κόλπους της ΕΚΤ, από την ανάληψη της ηγεσίας της C. Lagarde, ήρθε και είναι, όπως ήταν αναμενόμενο από την Κεντρική Τράπεζα της Γερμανίας, την Bundesbank.
Ειδικότερα, ο πρόεδρος της Bundesbank, Joachim Nagel αντιτάχθηκε στην πρόθεση της ΕΚΤ, για νέα στήριξη στον υπερχρεωμένο νότο της Ευρωζώνης, στην έκτακτη συνεδρίαση της 15ης Ιουνίου 2022, επαναφέροντας το χάσμα μεταξύ της ΕΚΤ και του μεγαλύτερου μετόχου της, σύμφωνα με το Reuters.
H Motor Oil εξετάζει κεφαλαιακή ενίσχυση και με αύξηση κεφαλαίου και η ΔΕΗ συστηματικά επαναγοράζει μετοχές
Αν και οι φήμες – έρχονται και παρέχονται – περί στρατηγικής συνεργασίας των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας του ομίλου της Motor Oil (οικογένεια Βαρδινογιάννη) με τις αντίστοιχες δραστηριότητες της ΔΕΗ…ωστόσο φαίνεται ότι συμβαίνουν τα εξής…
Η ΔΕΗ η οποία κινείται στα επίπεδα των 5,20 ευρώ και χρηματιστηριακά έχει καταποντιστεί συνεχίζει τις επαναγορές ιδίων μετοχών για να διασώσει από τα χειρότερα την μετοχή.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η ΔΕΗ κατέχει το 0,45% των ιδίων μετοχών… της.
Το bankingnews έγκαιρα είχε προβλέψει όταν η μετοχή της ΔΕΗ ήταν στα 10,5 ευρώ ότι χρηματιστηριακά θα καταρρεύσει, υπάρχει συγκεκριμένη αιτιολόγηση για την κατάρρευση της μετοχής και έχει αναλυθεί διεξοδικότατα από το bankingnews.
Υπενθυμίζεται ότι η αύξηση κεφαλαίου της ΔΕΗ πραγματοποιήθηκε στα 9 ευρώ.
Η Motor Oil βρίσκεται σε διαδικασία υλοποίησης της συμφωνίας με την Reggeborgh μετά την απόκτηση των μετοχών του Ελλάκτωρ το 29,6% και της εξαγοράς της ΕΛΤΕΧ Άνεμος…ωστόσο σχεδιάζει με βάση ορισμένες πληροφορίες κεφαλαιακή ενίσχυση και με αύξηση κεφαλαίου και με έκδοση ομολογιακού δανείου.
Με βάση ορισμένες ενδείξεις σχεδιάζει κεφαλαιακή ενίσχυση 500 με 600 εκατ ευρώ με συνδυασμό αύξησης κεφαλαίου και έκδοσης ομολογιακού δανείου παρ΄ ότι η συγκυρία δεν ενδείκνυται για ομολογιακές εκδόσεις λόγω επιτοκίων.
Ο στόχος της κεφαλαιακής ενίσχυσης είναι η χρηματοδότηση του deal για την ΕΛΤΕΧ Άνεμος και άλλες επενδύσεις που προγραμματίζονται…
Να σημειωθεί ότι η Motor Oil έχει χρηματιστηριακή αξία 1,96 δισεκ. στα 17,75 ευρώ…
Η αύξηση κεφαλαίου εφόσον πραγματοποιηθεί θα καθηλώσει για κάποιο διάστημα την μετοχή.
Μεικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές
Με μεικτές τάσεις έκλεισαν σήμερα 5/7 οι ασιατικές αγορές.
Αναλυτικά, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο +1,03%, ο δείκτης Shanhgai στην Κίνα στο -0,04%, ο δείκτης Hang Seng Χονγκ Κονγκ στο +0,14%, ο δείκτης KOSPI στη Ν. Κορέα στο +1,8% και ο δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία στο +1,11%..
Απώλειες στις ευρωπαϊκές αγορές
Απώλειες καταγράφονται σήμερα 5/7 στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με επίκεντρο τον πληθωρισμό και με τον φόβο για ύφεση να επιστρέφει.
Η πτώση έρχεται καθώς εντείνονται οι φόβοι για ύφεση στην ευρωζώνη, την ώρα που οι τιμές του φυσικού αερίου εκτινάσσονται στα ύψη και ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν δείχνει σημάδια υποχώρησης.
Ο πληθωρισμός της ευρωζώνης έφτασε στο ρεκόρ του 8,6% τον Ιούνιο, ωθώντας την ΕΚΤ να ενημερώσει εκ των προτέρων τις αγορές για την πρόθεσή της να αυξήσει τα επιτόκια για πρώτη φορά εδώ και 11 χρόνια στη συνεδρίασή της τον Ιούλιο.
Ωστόσο, οι αυξανόμενοι φόβοι για ύφεση μπορεί να περιορίσουν την ικανότητα της κεντρικής τράπεζας να συσφίξει τη νομισματική πολιτική.
Ήπια ανοδικά κινούνται οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, με το ολλανδικό TTF στο +0,78% στα 164,21 ευρώ.
Ισχυρή πτώση καταγράφονται στις τιμές του πετρελαίου, με το brent στο -5,5% στα 107,27 δολ. το βαρέλι και το αμερικανικό αργό στο -4,7% στα 103,34 δολ. το βαρέλι.
Στη Μόσχα, ο δείκτης MOEX σε ρούβλια καταγράφει άνοδο +0,80% στις 2.222 μονάδες.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία βρίσκεται στο -1,8%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο -2%,, ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο στο -1,6%, ο δείκτης IBEX 35 στην Ισπανία στο -1,6% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο στο -2,4%.
Στην Wall Street, ο Dow Jones κινείται στο -1,7%, ο S&P500 στο -1,3%, ο Nasdaq στο -0,50% και το ETF GREC στο -5,72% ( 21,91 δολ. )
Sell off στις τράπεζες με ικανοποιητικές συναλλαγές - Σε ιστορικό χαμηλό η Πειραιώς
Sell off καταγράφηκε στις τραπεζικές μετοχές, με την Πειραιώς να καταγράφει νέο ιστορικό χαμηλό και τις συναλλαγές σε ικανοποιητικά επίπεδα..
Η Εθνική έκλεισε στα 2,7270 ευρώ, με πτώση -4,48% με όγκο 1,46 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,49 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split.
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 0,7312 ευρώ, με πτώση -9,35%, με όγκο 10,73 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,72 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 2/11/2020 στα 0,4250 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις 30/10/2020 στα 0,4032 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 0,8020 ευρώ, με πτώση -10,89% και όγκο 3,22 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση στα 1,δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ..
Το νέο ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε σήμερα 5/7/2022 στα 0,04860 ευρώ ή 0,8020 ευρώ μετά το τελευταίο reverse split στις 16,5 παλαιές 1 νέα (14/4/2021).
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,7204 ευρώ, με πτώση -11,63%, με όγκο 11,23 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,67 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 0,96 ευρώ, με πτώση -4,95% και κεφαλαιοποίηση 428 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο.
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,0701 ευρώ, με πτώση -7,88%, με όγκο 74 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 86 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 15,00 ευρώ, με πτώση -1,64% και κεφαλαιοποίηση 298 εκατ. ευρώ.
Ισχυρές πιέσεις στα μη τραπεζικά blue chips με ικανοποιητικές συναλλαγές
Ισχυρές πιέσεις καταγράφηκαν στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25, με τις συναλλαγές σε ικανοποιητικά επίπεδα.
Αναλυτικά, με την μεγαλύτερη πτώση έκλεισαν Lamda -4,54%, ΕΛΧΑ, ΔΕΗ, Μυτιληναίος, ΑΔΜΗΕ....
H Coca Cola έκλεισε στα 21,52 ευρώ, με πτώση -0,19% και κεφαλαιοποίηση στα 8 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 1η θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 16,08 ευρώ, με πτώση -0,74% και αποτίμηση 7,21 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 4,9420 ευρώ, με πτώση -4,13% και αποτίμηση 1,89 δισ. ευρώ.
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 1,78 ευρώ, με πτώση -3,37% και κεφαλαιοποίηση 413 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 13,55 ευρώ, με πτώση -2,8% και αποτίμηση 4,78 δισ. ευρώ.
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 10,78 ευρώ, με πτώση -1,28% και κεφαλαιοποίηση 844 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 5,98 ευρώ, με πτώση -3,24% και κεφαλαιοποίηση 1,83 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Motor Oil έκλεισε στα 17,70 ευρώ, με πτώση -0,28% κεφαλαιοποίηση 1,96 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 12,80 ευρώ, με πτώση -3,61% και κεφαλαιοποίηση 1,83 δισεκ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 13,50 ευρώ, με πτώση -3,16% και κεφαλαιοποίηση 1,84 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 7,00 ευρώ, με πτώση -3,31% και κεφαλαιοποίηση 746 εκατ. ευρώ.
Η ΕΛΒΑΛΧΑΚΟΡ έκλεισε στα 1,2840 ευρώ, με πτώση -4,46% και κεφαλαιοποίηση 482 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκελισε στα 0,0225 ευρώ, με πτώση -4,26% και κεφαλαιοποίηση 21 εκατ. ευρώ.
Βελτίωση στα ελληνικά ομόλογα, το 10ετές στο 3,39% - Το spread με την Ιταλία στις 11 μ.β.
Βελτίωση καταγράφεται στα ελληνικά ομόλογα και στα υπόλοιπα ομόλογα της Ευρωζώνης με την ανησυχία για ύφεση στην παγκόσμια οικονομία να παραμένει…
Το ενδιαφέρον εστιάζεται στο σχέδιο της ΕΚΤ για να μειωθούν τα spreads των ομολόγων, διοχετεύοντας ρευστότητα από τις ισχυρές οικονομίες του Βορρά, προς τις υπερχρεωμένες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, όπως η Ελλάδα και η Ιταλία.
Ωστόσο, όπως ήταν αναμενόμενο, ο πρόεδρος της Bundesbank, Joachim Nagel της Κεντρικής Τράπεζας της Γερμανίας, αντιτάχθηκε στην πρόθεση της ΕΚΤ, για νέα στήριξη στον υπερχρεωμένο νότο της Ευρωζώνης, σύμφωνα με το Reuters.
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 3,39%, το 10ετές ιταλικό 3,28% ενώ το αμερικανικό 10ετές ομόλογο κινείται στο 2,83%..
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 216 μονάδες βάσης από 213 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 165 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1.030 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 1,65% ή 165 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 11 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 107 μονάδες βάσης…
Βελτίωση στα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης
Βελτίωση καταγράφεται σήμερα 5/7 στα ομόλογα της Ευρωζώνης.
Το Ιταλικό 10ετές διαμορφώνεται σήμερα 5 Ιουλίου του 2022 στο 3,28%.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 5/7/2022 στο 1,23%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο 1,87% με το ιστορικό χαμηλό -0,333% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 2,32% με ιστορικό χαμηλό στο -0,062% που σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το Ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 2,32% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,02% που σημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 3,28% και με ιστορικό χαμηλό 0,4260% στις 12 Φεβρουαρίου του 2021.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,23% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 3,22%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,088%.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών