Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Διαφωνίες μετόχων παιδεύουσι μετοχές – 4 χαρακτηριστικά παραδείγματα στο χρηματιστηριακό ταμπλό

Διαφωνίες μετόχων παιδεύουσι μετοχές – 4 χαρακτηριστικά παραδείγματα στο χρηματιστηριακό ταμπλό

Κάποιες διαφωνίες έχουν δει το φως της δημοσιότητας καθώς οι κόντρες έχουν φτάσει στη γενική συνέλευση ή ακόμα και στα δικαστήρια

Σχετικά Άρθρα

Μακριά από αυτό που χαρακτηρίζουν οι αναλυτές «δίκαιη τιμή» διαπραγματεύονται τέσσερις εισηγμένες στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, εξαιτίας των διαφωνιών που υπάρχουν μεταξύ των κύριων μετόχων.
Εισηγμένες που δικαιολογούν υψηλότερα επίπεδα τιμών, παραμένουν σε μακροχρόνια συσσώρευση ή πλάγια αξιόλογη διολίσθηση, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος σημαντικών πωλήσεων από μέτοχο με σημαντικό ποσοστό ο οποίος διαφωνεί με τη διοίκηση.
Κάποιες περιπτώσεις έχουν δει το φως της δημοσιότητας καθώς οι κόντρες έχουν φτάσει στη γενική συνέλευση ή ακόμα και στα δικαστήρια.

Χαρακτηριστική η περίπτωση της Κορδέλλου
όπου η Ελένη Κορδέλλου, η οποία μέχρι το 2018 κατείχε τη θέση της διευθύνουσας συμβούλου και οι πωλήσεις μετοχών που έχει προβεί εντός της αγοράς, έχουν θορυβήσει τους επενδυτές.
Αν και ο συνολικός αριθμός και η αποτίμηση της εταιρείας δεν είναι σε απαγορευτικά επίπεδα, η απουσία επενδυτών στο Χρηματιστήριο, δεν μπορεί να απορροφήσει τις πωλήσεις και να δώσει μια πιο δίκαιη αποτίμηση με βάση και τα εξαιρετικά αποτελέσματα που έχει δημοσιεύσει η εταιρεία. Προς της παραίτησης και της αλλαγής διοίκησης η μετοχή ήταν στα 0,50 ευρώ περίπου και σε αντίστοιχα επίπεδα είναι και σήμερα.

Η διαφωνίες των βασικών μετόχων της Καρέλιας είναι γνωστές και οι ανακοινώσεις που έχουν δημοσιευτεί σίγουρα έχουν επηρεάσει την πορεία της μετοχής. Ουσιαστικά η μετοχή από το 2016 δεν έχει αλλάξει επίπεδο, αν και μόνο τα ταμειακά διαθέσιμα και ισοδύναμα που έχει ανέρχονται σε 582 εκατ. ευρώ στο τέλος εξαμήνου και η αποτίμηση ήταν στα 756 εκατ. ευρώ και επιπλέον υπήρχαν καθαρά κέρδη 50,3 εκατ. ευρώ. Προφανώς και η δίκαιη αποτίμηση θα έπρεπε να ήταν σημαντικά υψηλότερη.

Η διαμάχη των βασικών μετόχων στην Κλουκίνας-Λάππας έχει φτάσει μέχρι και τα δικαστήρια με τον μέτοχο Λουκά Σπεντζάρη να ζητάει διαχειριστικό έλεγχο.
Η εισηγμένη έχει σημαντική ακίνητη περιουσία αλλά η αποτίμηση είναι κολλημένη στα 20 εκατ. ευρώ.
Μάλιστα από την αρχή του έτους η μετοχή υποχωρεί 25%, με τον βασικό μέτοχο, ο οποίος έχει αποχωρήσει από τη διοίκηση από τα τέλη του 2019 και τότε η μετοχή ήταν πάνω από τα 0,70 ευρώ, ενώ σήμερα είναι στα 0,50 ευρώ.

Τέλος, η αποχώρηση βασικού μετόχου στην Δρομέας έχει επηρεάσει τη μετοχή, αν και δεν έχουν βγει στη δημοσιότητα διαφωνίες.
Ωστόσο o Ιωάννης Παπαπαναγιώτου έχει αποχωρήσει από τη διοίκηση και έχουν γίνει γνωστές πωλήσεις μετοχών που έχει κάνει, με αποτέλεσμα η μετοχή από τις αρχές του 2020 που παραιτήθηκε να μην έχει βελτιώσει την αποτίμησή της και να βρίσκεται στα 0,30 ευρώ.
Επιπλέον όποτε γίνεται προσπάθεια ενίσχυσης της τιμής ο όγκος συναλλαγών αυξάνει σημαντικά, εξέλιξη που δείχνει τις διαθέσεις του μετόχου.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης