Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Απουσιάζουν από το πάρτι 10 από τις 25 μετοχές του FTSE 25 – Γιατί είναι κάτω από τα προ πανδημίας επίπεδα

Απουσιάζουν από το πάρτι 10 από τις 25 μετοχές του FTSE 25 – Γιατί είναι κάτω από τα προ πανδημίας επίπεδα
Τα θεμελιώδη για τις περισσότερες έχουν βελτιωθεί, όπως και οι προοπτικές
Σχετικά Άρθρα
Με το Γενικό Δείκτη να είναι σημαντικά πάνω από τα προ πανδημίας επίπεδα και συγκεκριμένα πάνω από τις 1.110 μονάδες όταν πριν την πανδημία ήταν στις 950 μονάδες, αλλά και το FTSE 25 να είναι στις 2.710 μονάδες από 2.330 μονάδες που ήταν προ πανδημίας, οι 10 από τις συνολικά 25 μετοχές του δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης είναι απούσες από το πάρτι.
Την ώρα που άλλα βαριά χαρτιά έχουν βρεθεί σε ιστορικά υψηλά (Τέρνα Ενεργειακή, Μυτιληναίος, Autohellas, Jumbo) και άλλες σε πολυετή (Motor Oil) το ερώτημα που δημιουργείται είναι γιατί 10 μετοχές παραμένουν χαμηλότερα (άλλες λίγο αλλά άλλες αρκετά) από τα προ πανδημίας επίπεδα.
Τα θεμελιώδη για τις περισσότερες έχουν βελτιωθεί, όπως και οι προοπτικές. Ακόμα και όσες επηρεάστηκαν μετά την πανδημία από την ενεργειακή κρίση και τις επιπτώσεις που είχε στις μεταφορές, το κεφάλαιο κίνησης ή στις πρώτες ύλες, σήμερα έχουν αρχίσει να δείχνουν πως ανταπεξέρχονται λόγω των ανατιμήσεων που έκαναν και βγάζουν καλά κέρδη.
Κοιτώντας τα διαγράμματα των μετοχών οι παρακάτω 10 μετοχές είναι χαμηλότερα από τα προ πανδημίας επίπεδα: Lamda Dev., Alpha Bank, Σαράντης, Coca Cola, ΕΥΔΑΠ, Τράπεζα Πειραιώς, Τιτάν, ΟΛΠ, Aegean και ΕΛΠΕ.
Στα ΕΛΠΕ γρήγορα οι επενδυτές κατάλαβαν το discount έναντι της Motor Oil και έσπευσαν να τοποθετηθούν οδηγώντας τη μετοχή αρκετά κοντά στα προ πανδημίας επίπεδα αλλά και πάλι με διαφορά έναντι της πορείας της Motor Oil.
H Aegean Airlines μετά από μία εξαιρετική χρονιά για τον τουρισμό, η οποία αποτυπώθηκε στο εννεάμηνό της, δεν είχε κάνει κάποια σημαντική κίνηση στο ταμπλό, καθώς μάλλον οι επενδυτές θα ήθελαν να δουν πως θα μπορούσε να την επηρεάσει η χρηματοδότηση που έλαβε από το κράτος. Όμως ο ισολογισμός έχει ισχυροποιηθεί και σε συνδυασμό με τα θετικά μηνύματα για τη νέα χρονιά η μετοχή άρχισε το τελευταίο διάστημα να κινείται ανοδικά και από τα 4,50 ευρώ έχει πάει στα 7,50 ευρώ, αλλά είναι μακριά από τα 9 ευρώ που ήταν προ πανδημίας.
Ο ΟΛΠ εντυπωσιάζει με τα αποτελέσματα που δημοσιεύει αλλά η μετοχή δεν ανταποκρίνεται.
Πάει βέβαια καλύτερα το τελευταίο διάστημα και από τα 14 ευρώ έχει πάει κοντά στα 19 αλλά είναι μακριά από τα 23 ευρώ που είχε προ πανδημίας.
Κάποιοι αποδίδουν την εξέλιξη αυτή στην παλαιότερη απόφαση του ΣτΕ, που έβαζε μπλόκο σε κάποιες επενδύσεις με αποτέλεσμα να χρειάζεται νέο master plan και άλλες μελέτες, όπως περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Όμως σταδιακά λαμβάνει τις νέες εγκρίσεις.
Αντιδρά ανοδικά το τελευταίο διάστημα και η Τιτάν και από τα 11 ευρώ έχει πάει κοντά στα 16 ευρώ αλλά όχι και στα 19 που ήταν προ πανδημίας.
Οι ανησυχίες για τα αυξημένα κόστη είχαν επηρεάσει την τιμή, αλλά η εικόνα των αποτελεσμάτων 2022 έδειξαν πως η κερδοφορία θα είναι εξαιρετική.
Η Τράπεζα Πειραιώς έχει καταγράψει μεγάλο ράλι τους τελευταίους μήνες και η τιμή έχει διπλασιαστεί, αλλά λόγω ανακεφαλαιοποίησης δεν έχει φτάσει την προσαρμοσμένη προ πανδημίας τιμή, η οποία είναι περίπου στα 50 ευρώ.
Η ΕΥΔΑΠ επηρεάστηκε από τις αυξημένες τιμές ενέργειας καθώς δεν μπόρεσε να μετακυλίσει το αυξημένο κόστος. Τα αποτελέσματα δεν ήταν καλά και η μετοχή έχει μπει στο περιθώριο, καθώς φαίνεται πως κάποιοι μέτοχοι θεωρούν ότι η διοίκηση θα έπρεπε να είχε κάνει περισσότερα για να βελτιώσει την εικόνα της εταιρείας.
Έχει μία μικρή ανάκαμψη το τελευταίο διάστημα και έχει πλησιάσει την τιμή που είχε προ πανδημίας αλλά όχι αυτή που είχε στα μέσα του 2021.
Η αγορά επίσης περίμενε ένα ακόμα υψηλό μέρισμα, αλλά η διοίκηση λόγω των αντιδράσεων της αντιπολίτευσης έκανε πίσω.
Η Coca Cola, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία βρέθηκε να χάνει μεγάλο μέρος πωλήσεων και παραγωγής και προσπαθεί τους τελευταίους μήνες να ανακάμψει. Είχε 34 ευρώ προ πανδημίας και τώρα είναι λίγο πάνω από τα 23 ευρώ.
Αντίστοιχα, επηρεάστηκε και η Σαράντης, αν και βελτιώθηκε η πορεία της μετοχής και από τα 5,8 ευρώ πήγε στα 7,5 ευρώ με τα προ πανδημίας επίπεδα να είναι πάνω από τα 9 ευρώ.
H Alpha Bank πρέπει να πάει στα 1,80 ευρώ για να βρεθεί στα προ πανδημίας επίπεδα, την ώρα που άλλες συστημικές τα έχουν ξεπεράσει σημαντικά.
Σήμερα η μετοχή προσπαθεί να καλύψει το discount αυτό και είναι πάνω από τα 1,40 ευρώ.
Τέλος, η Lamda έχει μεγάλη απόσταση από τα προ πανδημίας επίπεδα που ήταν στα 8,5 ευρώ, καθώς η αγορά εκτιμά πως το έργο στο Ελληνικό έχει καθυστερήσεις και επηρεάζεται από τις αυξημένες τιμές των πρώτων υλών.
Από την εταιρεία πάντως η ενημέρωση είναι πως όλα κινούνται εντός χρονοδιαγράμματος.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης