Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Κόπωση σε τράπεζες και ΧΑ +0,04% στις 1.069 μον. λόγω Πάσχα Καθολικών και εκλογών στην Ελλάδα - Προσεχώς έρχεται πτώση

Κόπωση σε τράπεζες και ΧΑ +0,04% στις 1.069 μον. λόγω Πάσχα Καθολικών και εκλογών στην Ελλάδα - Προσεχώς έρχεται πτώση
Το ελληνικό χρηματιστήριο παραδόξως, αντέχει… πιθανότητα όχι μόνο γιατί αντέχουν οι αγορές στο εξωτερικό αλλά γιατί οι επενδυτές ποντάρουν στο σενάριο συγκυβέρνησης
Σχετικά Άρθρα
(upd14) Σταθεροποιητικά έκλεισε το ελληνικό χρηματιστήριο, στις 1.069 μονάδες, διατηρώντας το θετικό πρόσημο για έκτη συνεχόμενη συνεδρίαση έχοντας συσσωρεύσει κέρδη +4,52%, με εμφανή όμως τα σημάδια κόπωσης στις τράπεζες ενώ αρνητικά έκλεισε η πλειονότητα στα μη τραπεζικά blue chips.
Κύριο χαρακτηριστικό των τελευταίων συνεδριάσεων η μείωση των συναλλαγών, η οποία συνεχίστηκε και σήμερα καθώς αύριο είναι η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδος, λόγω του Πάσχα των Καθολικών ενώ την επόμενη εβδομάδα οι συνεδριάσεις θα είναι τρεις καθώς ακολουθεί το Ορθόδοξο Πάσχα.
Αναλυτικά, στις τράπεζες, με την μεγαλύτερη πτώση έκλεισαν Alpha Bank -1,67% και Πειραιώς -1,12% και ακολούθησε  η Εurobank -0,24% ενώ ανοδικά έκλεισε η Εθνική +0,50%. 
Στα μη τραπεζικά blue chips, υποχώρησαν ΕΛΠΕ -1,82%, Lamda -1,61%......ενώ ανοδικά ηξεχώρισαν ΓΕΚ Τέρνα +1,48% και Coca Cola +1,45%....
Οι τραπεζικές ανησυχίες έχουν περιοριστεί μετά την τελευταία χρηματοπιστωτική κρίση ενώ ελπίζουν ότι οι Κεντρικές τράπεζες θα βάλουν φρένο στην  περαιτέρω σύσφιξη της νομισματικής της πολιτικής τους, προκειμένου να αποτραπεί η ύφεση.
Το ελληνικό χρηματιστήριο παραδόξως, αντέχει… πιθανότητα όχι μόνο γιατί αντέχουν οι αγορές στο εξωτερικό αλλά γιατί οι επενδυτές ποντάρουν  στο σενάριο ότι η ΝΔ και ο Μητσοτάκης θα συνεχίσουν να κυβερνούν – έστω και συνεργαζόμενοι με άλλο κόμμα, το ΠΑΣΟΚ ή την Ελληνική Λύση του Βελόπουλου, ήδη υπάρχουν κάποιες ζυμώσεις.
 Με τις 1.080 μονάδες να αποτελούν την πρώτη αντίσταση και ισχυρή στήριξη το τεχνικό και ψυχολογικό όριο των 1.000 μονάδων, οι επόμενες κινήσεις θα εξαρτηθούν από τα στοιχεία των δημοσκοπήσεων.
Εάν οι διαφορές είναι οριακές μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ είναι βέβαιο ότι θα γράψει 950 μονάδες ενώ ένα  παρέλθουν και οι δεύτερες εκλογές και δεν μπορεί να σχηματιστεί κυβέρνηση προβλέπουμε υποχώρηση του χρηματιστηρίου και κάτω από τις 900 μονάδες.
Αντιθέτως εάν η ΝΔ κάνει την εκλογική έκπληξη – που δεν φαίνεται – πλην 2-3 ημερών μικρό πάρτι… το ελληνικό χρηματιστήριο δεν θα σημειώσει άλμα…
Όμως στο σενάριο αυτό θα επιχειρήσει κίνηση προς τις 1150 μονάδες.
Όσο αφορά τις προσδοκίες για την πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα θεωρούμε απίθανο να αναβαθμιστεί η ελληνική οικονομία  τις 21 Απριλίου από την Standard and Poor’s και σίγουρα απίθανο στις 9 Ιουνίου από την Fitch.
Θεωρούμε ότι εάν υπάρξει συγκυβέρνηση ίσως οι οίκοι αξιολόγησης να μην βιαστούν και να μεταθέσουν την αναβάθμιση σε επενδυτική βαθμίδα ή investment grade αρχές 2024.
Το ταχύτερο θα ήταν 8 Σεπτεμβρίου ή 20 Οκτωβρίου 2023.

Στο επίκεντρο οι τράπεζες - Ξεχωρίζει ο Μυτιληναίος, σε ιστορικά υψηλά η μετοχή

Από την πολιτική κατάσταση στη χώρα θα κριθεί εάν οι τράπεζες θα αποκτήσουν το δικαίωμα για διανομή μερίσματος και επαναγορές ιδίων μετοχών
Για την ώρα ο SSM o Μόνιμος Εποπτικός Μηχανισμός των Τραπεζών που υπάγεται στην ΕΚΤ δεν έδωσε το πράσινο φως στην Eurobank και Εθνική τράπεζα για τα μερίσματα .
Ωστόσο δεν θεωρούμε πιθανό ο SSM να δώσει πράσινο φως και για μερίσματα και επαναγορές ιδίων μετοχών όσο διακρατούν 18 δισεκ. τραπεζικούς τίτλους - senior bond - που φέρουν κρατική εγγύηση...
Η Unicredit στην Ιταλία πήρε το πράσινο φως για επαναγορές έως 2,34 δισεκ. ευρώ αξίας μετοχών επειδή προφανώς βρίσκεται σε καλύτερη θέση...
Με την πολλτική αβεβαιότητα να κυριαρχεί, πιστεύουμε ότι οι τράπεζες θα μπορούσαν να δουν μια πτώση -10% π.χ. να δούμε την Eurobank στα 1,15 ευρώ από 1,25 ευρώ σήμερα.
Θεωρούμε ότι η μεγάλη στήριξη για την Eurobank είναι τα 1,15 ευρώ και τα 1,05 ευρώ για την Alpha bank και τα 4 ευρώ για την Εθνική και τα 1,80 ευρώ για την Πειραιώς
Από τον Οκτώβριο 2023 και μετά πιστεύουμε ότι το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ή ΤΧΣ θα κάνει το πρώτο placement σε ελληνική τράπεζα αρχικά με Εθνική πιθανότητα 70% ή Πειραιώς πιθανότητα 30%
Από τις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25, ξεχωρίζουμε τον Μυτιληναίο ο οποίος βρίσκεται σε ιστορικά υψηλά και προσεχώς θα κατοχυρώσει τα 30 ευρώ – το προσεχώς σημαίνει λίγους μήνες και μετά τις εκλογές προφανώς –
Στόχος σε 12 μήνες από σήμερα τα 35 ευρώ σενάριο που έχει μεγάλη πιθανολόγηση επιβεβαίωσης.
Θυμίζουμε ότι όταν ο Μυτιληναίος ήταν στα 13 ευρώ είχαμε γράψει μια ανάλυση ότι εάν είχαμε 100.000 ευρώ και είχαμε δύο επιλογές Μυτιληναίο ή ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ θα επενδύαμε σε Μυτιληναίο.
Οι τράπεζες έβαλαν πολύ αυστηρούς όρους για να δανείσουν το deal TEΡΝΑ Ενεργειακής και Περιστέρη με την First Sentier και για τον λόγο αυτό... απλά δεν θα δανείσουν τον υποψήφιο αγοραστή οι ελληνικές τράπεζες...

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στη σημερινή συνεδρίαση

Πτωτικά ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Γενικό Δείκτη στο -0,27% και τον Τραπεζικό Δείκτη -0,90%.
Περί της 11:30, με ελεγχόμενες πιέσεις στις τράπεζες, με την μεγαλύτερη πτώση η Alpha Bank -2,39% και την πλειονότητα των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25, με την Motor Oil να δέχεται τις μεγαλύτερες πιέσεςι -3,5% ο Tραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -1,14% και ο Γενικός Δείκτης στο -0,53%.
Λίγο μετά τις 14:00 με την Εθνική να ξεχωρίζει στις τράπεζες +2,25% και τις υπόλοιπες με αρνητικό πρόσημο, ο Tραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +0,17%
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με οριακή άνοδο +0,04% στις 1.069 μονάδες έχοντας υψηλό στις 1.071,32 μονάδες και χαμηλό τις 1.063,65 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε χαμηλά επίπεδα και ήταν μοιρασμένος στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips..
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 58,7 εκατ. ευρώ, ο όγκος στα 28,5 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 14,9 εκατ. διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 3,8 εκατ. ευρώ και όγκου  2,15 εκατ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκε στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα, η Eurobank διακίνησε 1,14 εκατ. τεμάχια αξίας 1,43 εκτ. ευρώ, η Alpha Bank 712 χιλ. τεμάχια αξίας 828 χιλ. ευρώ, η Εθνική 156 χιλ. τεμάχια αξίας 718 χιλ. ευρώ και η Πειραιώς 109 χιλ. τεμάχια αξίας 231,2 χιλ. ευρώ.
Η Jumbo 13 χιλ. τεμάχια αξίας 249 χιλ. ευρώ και η Τέρνα Ενεργειακή 21,2 χιλ. τεμάχια αξίας 409 χιλ. ευρώ..

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.069 μονάδες, με πρώτη στήριξη τις 1.020 μονάδες και ακολουθεί το τεχνικό και ψυχολογικό  σημείο των 1.000 μονάδων, οι 970, οι 950 και οι 900 μονάδες.
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 1.080 μονάδες και ακολουθούν οι 1.100  μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 784 μονάδες, με πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 750 μονάδες και ακολουθούν οι 720, οι  700 και οι 680 μονάδες.
Στην  πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 800 μονάδες και ακολουθούν οι 850 μονάδες .

Βελτίωση στα ελληνικά ομόλογα, το 10ετές στο 4,10% - Το spread με την Ιταλία στις  5 μ.β.

Βελτίωση καταγράφεται στην αγορά ομολόγων της Ευρωζώνης, μετά τις αρχικές πωλήσεις, με το κλίμα να παραμένει εύθραυστο εν μέσω φόβων για τη σταθερότητα του τραπεζικού τομέα και περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων που επιβαρύνουν την οικονομική ανάπτυξη.
Ωστόσο οι τελευταίες συντονισμένες ενέργειες των αρχών σε ΗΠΑ και Ευρώπη έχουν ηρεμήσει τις αγορές ενώ οι επενδυτές ελπίζουν ότι οι Κεντρικές τράπεζες θα βάλουν φρένο στην  περαιτέρω σύσφιξη της νομισματικής της πολιτικής τους, προκειμένου να αποτραπεί η ύφεση .
Αναλυτικά, το ελληνικό 10ετές κινείται στο 4,10%, το ιταλικό ομόλογο στο 4,05% και το γερμανικό 10ετές στο 2,21%.
Βελτίωση καταγράφεται και στα αμερικανικά ομόλογα, με το 10ετές στο 3,31% και το 2ετές στο 3,75% με την αντιστροφή της καμπύλης απόδοσης να παραμένει.
Τα ομόλογα μεγαλύτερης διάρκειας τείνουν να έχουν υψηλότερες αποδόσεις για να αντισταθμίσουν τους υψηλότερους κινδύνους που συνεπάγεται η αγορά τους.
Το επιτόκιο παρέμβασης της ΕΚΤ έφτασε στο 3% ενώ οι επόμενες συνεδριάσεις της ΕΚΤ 4 Απριλίου 2023 και 15 Ιουνίου 2023 θα μας οδηγήσουν σε τελικό παρεμβατικό επιτόκιο στο 4% ή 4,5%
Με επιτόκια παρέμβασης στο 4% από 2,5% σημαίνει επιτόκια στο 10ετές ομόλογο στο 6,5%.
Υπάρχει ένας άτυπος κανόνας το 10ετές Γερμανικό ομόλογο έχει παραπλήσιο επιτόκιο με το επιτόκιο παρέμβασης της ΕΚΤ περίπου 2,5%.
Η διαφορά μεταξύ ελληνικού 10ετές και αντίστοιχου Γερμανικού κινείται πλησίον του 2% με 2,5% ή 200 με 250 μονάδες βάσης, έχοντας απομακρυνθεί από τις 300 ή 350 μονάδες, επίπεδα που νομοτελειακά θα υπάρξει παρέμβαση της ΕΚΤ.
Οπότε όταν φθάσει το 10ετές Γερμανικό στο 4% το 10ετές ελληνικό θα βρίσκεται στο 6% με 6,5%.

Υπάρχει και όριο στην ασυδοσία – Η Attica Bank δίνει bonus στους αναποτελεσματικούς εργαζόμενους ενώ κρύβει ζημιά 720 εκατ

Πριν λίγες ημέρες το bankingnews αποκάλυψε ότι η Attica bank υπέγραψε επιχειρησιακή σύμβαση για 3 έτη με τους εργαζομένους.
Η διοίκηση επιβράβευσε τους εργαζομένους με 400 ευρώ έως 1000 ευρώ bonus ανάλογα τις απολαβές και επίσης δίνει 70 ευρώ bonus τον μήνα στους εργαζομένους για να πληρώνουν αγορές προϊόντων στα super market.
H πρόταση αυτή ανεξαρτήτως εάν την πρότεινε ο Σύλλογος Εργαζομένων αλλά συμφώνησε η διοίκηση της Ελένης Βρεττού… είναι επιεικώς απαράδεκτη.
Γιατί είναι απαράδεκτη;
1)Η Attica bank είναι μια χρεοκοπημένη τράπεζα, μόνο σε χρεοκοπημένες τράπεζες γίνονται πάρτι εις βάρος των ελλήνων φορολογουμένων.
Από την μια βάζουν το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας να αποτρέψει την κατάρρευση της Attica bank εισφέροντας και με την τρέχουσα αύξηση κεφαλαίου των 473,3 εκατ συνολικά… 474 εκατ ευρώ…(148 εκατ στην αύξηση των 240 εκατ και 326 εκατ στην αύξηση των 473,3 εκατ) και από την άλλη μοιράζουν χρήματα στους εργαζομένους για τους οποίους ούτε ξέρουν πόσους θα κρατήσουν αφού η αποδοτικότητα τους είναι τραγική.
2)Η Attica bank κρύβει ζημιά 720 εκατ και δεν την αποκαλύπτει για να μην αποκαλυφθεί το μεγάλο σκάνδαλο στο οποίο εμπλέκονται τόσο η Τράπεζα της Ελλάδος όσο και η Attica bank που βρίσκεται στο επίκεντρο.
Αντί να κοιτάξουν να συμμαζέψουν την ζημιά… επιβραβεύουν τις ζημιές με διασπάθιση δημοσίου χρήματος.
3)Η Attica bank εδώ και 16 χρόνια έχει σωρευμένες ζημιές 1,41 δισεκ. ευρώ.
Προφανώς ευθύνη φέρουν, οι ανίκανες, άχρηστες διοικήσεις που είτε έκλεψαν την τράπεζα, είτε ήταν ανίκανες να την διοικήσουν.
Οι περισσότερες διοικήσεις που παρέλασαν ήταν άχρηστες, όχι ακατάλληλες αλλά άχρηστες.
Αλλά και οι εργαζόμενοι όμως δεν πήγαν πίσω, οι περισσότεροι είναι εκτός ανταγωνισμού, οι επιδόσεις του δικτύου τραγικές και η απόδειξη ότι είναι η μόνη τράπεζα στον δυτικό κόσμο, που τα προ προβλέψεων έσοδα PPI είναι ζημιές.
Και οι τράπεζες στην Ακτή Ελεφαντοστού εμφανίζουν κέρδη σε όρους core PPI... στην Μαυριτανία επίσης... μόνο η Attica bank εμφανίζει ζημιές σε προ προβλέψεων βάση....
4)Θεωρούμε τελείως λανθασμένη την υπογραφή της επιχειρησιακής σύμβασης πριν την αύξηση κεφαλαίου όταν ακόμη παίζεται η επιβίωση μιας τράπεζας που έχει αμαρτωλή ιστορία ζημιών.
Η άποψη του bankingnews
Υπάρχει και όριο στην ασυδοσία.
Η Ελένη Βρεττού η διευθύνουσα σύμβουλος είτε παγιδεύτηκε, είτε δεν ξέρει τι υπέγραψε.
Να επιβραβεύεις τις ζημιές, τις παρελθούσες απάτες, την ανικανότητα και την μηδενική αποδοτικότητα πολλών εκ των εργαζομένων πάει πολύ…
Στην Attica bank είναι ελάχιστοι οι εργαζόμενοι που αξίζουν οι περισσότεροι πρέπει να αντικατασταθούν εάν η τράπεζα θέλει να φέρει αποτελέσματα….οι περισσότεροι εργαζόμενοι πρέπει να πάνε στα σπίτια τους.
Θεωρούμε τελείως λάθος την απόφαση αυτή και την καταγράφουμε χωρίς περιστροφές.

Μεικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές

Με  μεικτές τάσεις έκλεισαν σήμερα 5/4 οι ασιατικές αγορές.
Αναλυτικά, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο -1,69%, ο δείκτης KOSPI στη Ν. Κορέα στο +0,59% και ο S&P/ASX 200 στην Αυστραλία στο  +0,02%.
Οι αγορές σε Κίνα και Χονγκ Κονγκ παρέμειναν κλειστές λόγω αργίας.

Ήπιες μεταβολές στις ευρωαγορές

Ήπιες μεταβολές καταγράφονται σήμερα 5/4 στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με την αβεβαιότητα να κυριαρχεί...
Στα μάκρο, η ανάκαμψη της ευρωζώνης επιταχύνθηκε τον Μάρτιο, αλλά η άνοδος ήταν άνιση μεταξύ των κλάδων και των χωρών, σύμφωνα με έρευνα που έδειξε ότι οι πιέσεις στις τιμές παρέμειναν αυξημένες στην περιοχή.
Ο σύνθετος δείκτης υπευθύνων προμηθειών (PMI) της S&P Global, που θεωρείται καλός δείκτης της συνολικής οικονομικής υγείας, σκαρφάλωσε σε υψηλό 10 μηνών στο 53,7 τον περασμένο μήνα από 52,0 τον Φεβρουάριο, απέχοντας από την προκαταρκτική μέτρηση 54,1.
Ο Μάρτιος ήταν ο τρίτος συνεχόμενος μήνας πάνω από το όριο του 50 που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση.
Εν τω μεταξύ, οι βιομηχανικές παραγγελίες της Γερμανίας σημείωσαν άνοδο 4,8% τον Φεβρουάριο σε μηνιαία βάση, καταγράφοντας κέρδη για τρίτο διαδοχικό μήνα.
Πτωτικά κινείται το φυσικό αέριο, με το ολλανδικό TTF Μαΐου στο -3,3% στα 45,03 ευρώ.
Ήπια πτωτικά κινούνται και στις τιμές του πετρελαίου, με τo brent -0,15% στα 84,85 δολ. το βαρέλι και το αμερικανικό αργό -0,10% στα 80,60 δολ. το βαρέλι.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία βρίσκεται στο -0,40%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο -0,20%, ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο στο -0,40%, ο δείκτης IBEX 35 στην Ισπανία στο +0,60% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο στο +0,40%.
Στη Wall Street, o Dow Jones κινείται στο +0,30%, ο S&P 500 στο -0,10%, ο Nasdaq στο -0,50% και το ETF GREC στο +0,23%  ( 30,78 δολ. ).

Kόπωση στις τράπεζες με χαμηλές τις συναλλαγές

Κόπωση καταγράφηκε στις τράπεζες, με χαμηλές τις συναλλαγές.
Η Εθνική έκλεισε στα 4,60 ευρώ, με άνοδο +0,50%, με όγκο 2,4 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 4,21 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split.
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,15 ευρώ, με πτώση -1,67% με όγκο 4,1 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,7 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 2/11/2020 στα 0,4250 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις 30/10/2020 στα 0,4032 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 2,12 ευρώ, με πτώση -1,12%, με όγκο 4,5 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση στα 2,65 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 πρ0 RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ..
Το νέο ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 14/7/2022 στα 0,04303 ευρώ ή 0,71 ευρώ μετά το τελευταίο reverse split στις 16,5 παλαιές 1 νέα (14/4/2021).
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 1,2550 ευρώ, με πτώση -0,24% με όγκο 3,7 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 4,66 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 2,57 ευρώ, με πτώση -1,91% και κεφαλαιοποίηση 1,15 δισεκ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο.
Η Attica Bank έκλεισε στα 13,22 ευρώ, με άνοδο +0,30% με όγκο 4,7 χιλ.τεμάχια.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,0660 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 16,85 ευρώ, με άνοδο +1,2% και  κεφαλαιοποίηση 335 εκατ. ευρώ.

Πτωτικές τάσεις στα μη τραπεζικά blue chips με χαμηλές συναλλαγές

Πτωτικά έκλεισε η πλειονότητα των μη τραπεζικών μετοχών  του FTSE 25, με τις συναλλαγές σε χαμηλά επίπεδα.
Την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν  ΕΛΠΕ, Autohellas, Lamda...
Στον αντίποδα ανοδικά έκλεισαν ΓΕΚ Τέρνα, Coca Cola, ΟΠΑΠ..
Η Coca Cola έκλεισε στα 25,90 ευρώ, με άνοδο +1,45% και κεφαλαιοποίηση στα 9,64 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 1η θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 13,36 ευρώ, με πτώση -0,15% και αποτίμηση 5,79 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 7,95 ευρώ, με άνοδο +0,63% και αποτίμηση 3,04 δισ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 15,10 ευρώ, με άνοδο +1% και αποτίμηση 5,49 δισ. ευρώ.
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 14,46 ευρώ, αμετάβλητη και κεφαλαιοποίηση 1,13 δισ. ευρώ.
Η ΓΕΚ Τέρνα έκλεισε στα 10,96 ευρώ, με άνοδο +1,48% και κεφαλαιοποίηση 1,13 εκατ. ευρώ.
Η Τέρνα Ενεργειακή έκλεισε στα 19,37 ευρώ, με άνοδο +0,41% και κεφαλαιοποίηση 2,24 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 7,55 ευρώ, με πτώση -1,82% και κεφαλαιοποίηση 2,31 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Motor Oil έκλεισε στα 24,48 ευρώ, με πτώση -0,49% και κεφαλαιοποίηση 2,71 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Jumbo έκλεισε στα 19,23 ευρώ, με πτώση -0,77% και κεφαλαιοποίηση 2,62 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 27,00 ευρώ, με πτώση -0,66% και κεφαλαιοποίηση 3,86 δισεκ. ευρώ.
Η ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 6,82 ευρώ, με άνοδο +0,74% και κεφαλαιοποίηση 726 εκατ. ευρώ.
Η ΕΛΒΑΛΧΑΚΟΡ έκλεισε στα 1,6520 ευρώ, με πτώση -0,12% και κεφαλαιοποίηση 620 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,2170 ευρώ, αμετάβλητη και κεφαλαιοποίηση 204 εκατ. ευρώ.

Βελτίωση στα ελληνικά ομόλογα, το 10ετές στο 4,10%  - Το spread με την Γερμανία στις 188 μ.β.

Βελτίωση καταγράφεται  σήμερα 5/4 στα ελληνικά ομόλογα και στις υπόλοιπες αγορές της Ευρωζώνης.
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 4,10% και το 10ετές ιταλικό 4,0% με το μεταξύ τους spread στις 5 μ.β.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 188 μονάδες βάσης από 190 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 93 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1.030 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 0,93% ή 93 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις  5 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 104 μονάδες βάσης.

Βελτίωση στα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης

Βελτίωση καταγράφεται σήμερα 5/4 στα ομόλογα της Ευρωζώνης.
Το Ιταλικό 10ετές διαμορφώνεται σήμερα 5 Απριλίου του 2023 στο 4,05%.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 5/4/2023 στο 2,21%..
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο 2,65% με το ιστορικό χαμηλό -0,333% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 3,06% με ιστορικό χαμηλό στο -0,062% που σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το Ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 3,24% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,02% που σημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 4,05% και με ιστορικό χαμηλό 0,4260% στις 12 Φεβρουαρίου του 2021.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,32% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 3,82%..
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,088%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης