Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Mε FTSE 25 ανοδικά αλλά ήπιες πιέσεις στις τράπεζες το ΧΑ +0,55% στις 1.299 μον. - Διατηρείται ο στόχος των 1.380 μον.

Mε FTSE 25 ανοδικά αλλά ήπιες πιέσεις στις τράπεζες το ΧΑ +0,55% στις 1.299 μον. - Διατηρείται ο στόχος των 1.380 μον.
Το αφήγημα της κυβέρνησης στηρίζεται στην παραδοχή ότι όταν αναβαθμιστεί η Ελλάδα σε επενδυτική βαθμίδα η χώρα θα μετατραπεί σε παράδεισο επενδύσεων
Σχετικά Άρθρα
( upd18) Ανοδικά έκλεισε το ελληνικό χρηματιστήριο, στις 1.299 μονάδες, για έκτη συνεχόμενη συνεδρίαση και κοντά στα υψηλά της ημέρας, με στηρίξεις από επιλεγμένες μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25, ενώ αρνητικό ήταν το κλίμα στις τράπεζες, με εξαίρεση την Eurobank.
Οι συναλλαγές ήταν περιορισμένες και λόγω της αργίας στην Wall Street ( Ημέρα Ανεξαρτησίας των ΗΠΑ).
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.299 μονάδες, στα υψηλά εννέα ετών και  μια ανάσα από την κρίσιμη αντίσταση των 1.300 μονάδων, με τον στόχο των 1.380 μονάδων να διατηρείται ενώ στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 1.250 μονάδες.
Αναλυτικά, στις τράπεζες, ανοδικά έκλεισε η Eurobank +1,31% ενώ υποχώρησαν Πειραιώς -1,29%, Εθνική -0,95% και Alpha Bank -0,33%.
Στα μη τραπεζικά blue chips, ανοδικά ξεχώρισαν Quest +4,5%, ΕΛΧΑ +3,7%, Lamda +2,37%.....ενώ ήπια υποχώρησαν ΟΠΑΠ -0,62%, Αutohellas -0,57%, Τέρνα Ενεργειακή -0,55%...
Ο κλάδος που ξεχώρισε σήμερα ήταν ο κατασκευαστικός, με τον ΑΒΑΞ +9,83% με την Intakat να ξεχωρίζει για μια ακόμη συνεδρίαση με κέρδη +5,21% αλλά και η Δομική Κρήτης +12,42% αφού θα γίνει η εξαγορά ποσοστού από τον Δ.Κούτρα.
Σήμερα Τρίτη 4/7 ξεκίνησε η δημόσια εγγραφή για το εταιρικό ομόλογο έως 500 εκατ. ευρώ της Μυτιληναίος με εύρος απόδοσης 4-4,5%
Επίσης, σήμερα 4/7 κατοχυρώνουν δικαίωμα στο μέρισμα οι κάτοχοι μετοχών του ΟΤΕ, καθώς από αύριο Τετάρτη 5/7 οι μετοχές θα διαπραγματεύονται χωρίς το σχετικό δικαίωμα με το καθαρό μέρισμα να είναι στα 0,559 ευρώ.
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με το βασικό σενάριο προβλέψεων του Γραφείου Προϋπολογισμού, ο ρυθμός μεγέθυνσης του 2023 και 2024 θα διαμορφωθεί στο 2,2% ενώ ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί στο 4,6% το 2023 και θα μειωθεί στο 2,3% το 2024.
Στο σενάριο ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας με εξάλειψη του επενδυτικού premium, η εκτίμηση για την ανάπτυξη το 2024, ανέρχεται στο 2,7%.
Ωστόσο, παρά τη γενική θετική εικόνα, οι οικονομικές προκλήσεις παραμένουν και συνδέονται κατά κύριο λόγο με την εξέλιξη του πληθωρισμού θέτοντας την προσοχή στον πληθωρισμό ''απληστίας '' θέτοντας νέα διλήμματα στην αντιμετώπισή του.
Ειδικότερα η αποτελεσματικότητα της περιοριστικής νομισματικής πολιτικής εξαρτάται περισσότερο από  τη συγκράτηση των επιχειρηματικών κερδών και λιγότερο από τον έλεγχο των μισθολογικών αυξήσεων. 
Εν τω μεταξύ σε overweight αναβαθμίζει το ελληνικό χρηματιστήριο η JP Morgan, από neutral προηγουμένως, καθώς η νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις πρόσφατες εκλογές είναι εγγύηση συνέχισης των μεταρρυθμίσεων.
Επίσης, εκτιμά σύντομα ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, η οποία και θα ενισχύσει τα περιθώρια για περαιτέρω re-rating στο χρηματιστήριο Αθηνών.
Η JP Morgan είχε δηλώσει αρκετές φορές την προτίμησή της για τις ελληνικές τράπεζες και είχε προσθέσει την Alpha Bank στις κορυφαίες επενδυτικές επιλογές της από την περιοχή της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής (CEEMEA).

Το αφήγημα της κυβέρνησης είναι αδύναμο - Κρατείστε μικρό καλάθι για την επενδυτική βαθμίδα

Η επενδυτική ψυχολογία παραμένει ενισχυμένη αναμένοντας την ανάκτηση της πολυπόθητης επενδυτικής βαθμίδας ενώ θετικά επέδρασαν και οι δηλώσεις του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννη Στουρνάρα.
Ειδικότερα, εμφανίστηκε «αρκετά αισιόδοξος» ότι η Ελλάδα θα ανακτήσει το καθεστώς επενδυτικής βαθμίδας, αφού η νέα κυβέρνηση παρουσιάσει τα σχέδιά της.
«Αυτή η κυβέρνηση θέλει να κάνει μεταρρυθμίσεις, επομένως είμαι σίγουρος ότι μετά τις δηλώσεις που θα κάνει η κυβέρνηση στο κοινοβούλιο, η επενδυτική βαθμίδα θα είναι θέμα λίγων εβδομάδων, αν όχι ημερών».
Δημιουργείται ένα κλίμα ευφορίας… πουλάει και η επικοινωνιακή αναβάθμιση σε επενδυτική βαθμίδα…
Το αφήγημα της κυβέρνησης στηρίζεται στην παραδοχή ότι όταν αναβαθμιστεί η Ελλάδα σε επενδυτική βαθμίδα η χώρα θα μετατραπεί σε παράδεισο επενδύσεων.
Οι 1.500 μονάδες και σε ένα σενάριο όπου διεθνώς όλα εξελιχθούν ιδανικά θα μπορούσε να φθάσει έως τις 1.800 μονάδες από κεκτημένη ταχύτητα αλλά οι αιρέσεις είναι πολλές για τον στόχο αυτό.
Το δημόσιο χρέος που ήδη βρίσκεται στα 403 δισεκ. και προσεχώς στα 410 δισεκ. μαζί με τα repos και να περάσει από την φάση της κατασπατάλησης δημοσίου χρήματος με τα 50 δισεκ. παροχών σε αυστηροποίηση της πολιτικής παροχών αφού η Ελλάδα θα υποχρεωθεί σε επιτυγχάνει πρωτογενή πλεονάσματα…
Οι ρυθμοί ανάπτυξης της οικονομίας θα μετριαστούν αφού τα κεφάλαια από το Ταμείο Ανάκαμψης θα τελειώσουν, οι εσωτερικές δυνάμεις μπορεί να συντηρήσουν ρυθμούς ανάπτυξης έως 3% ετησίως στο καλό σενάριο ή 2% στο βασικό σενάριο.
Χωρίς εθνικό μοντέλο, στηρίζεται η Ελλάδα στον τουρισμό που συνεισφέρει στο 19% του ΑΕΠ ή 30% μαζί με όλους τους κλάδους – δορυφόρους στον τουρισμό αλλά για το 2023 ο τουρισμός δεν πάει και τόσο καλά…
Η ελληνική βιομηχανία είναι ανύπαρκτη, δεν διαθέτουμε ουδεμία βιομηχανία με παγκόσμια αναφορά, ούτε καν περιφερειακή.
Η απουσία αμυντικής βιομηχανίας είναι πρωτοφανής απόδειξη αποτυχίας του ανύπαρκτου οικονομικού μοντέλου της Ελλάδος.

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στη σημερινή συνεδρίαση

Με οριακά πρόσημα ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Γενικό Δείκτη στο +0,08% και τον Τραπεζικό Δείκτη +0,13%.
Στα πρώτα λεπτά της συνεδρίασης, με στηρίξεις από την Eurobank , o Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +0,37%.
Περί τις 12:00 με πιέσεις σε Πειραιώς -2,32%, Εθνική -2,29%...ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -1,06% επιδρώντας στον Γενικό Δείκτη με απώλειες -0,33%.
Περί στις 16:00 με αγοραστικές παρεμβάσεις στην Eurobank +1,37% αλλά και σε επιλεγμένες μετοχές του FTSE 25, όπως Lamda +3%, ΓΕΚ Τέρνα, ΕΥΔΑΠ πλησίον του +2%, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε το  υψηλό της ημέρας +0,62%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με άνοδο +0,55% στις 1.299 μονάδες έχοντας υψηλό στις 1.300,70 μονάδες και χαμηλό τις 1.288,44 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε χαμηλά επίπεδα και ήταν μοιρασμένος στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips.
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα  78 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 7,8 εκατ. ευρώ, ο όγκος στα 21 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 11 εκατ. διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 7,8 εκατ. ευρώ και όγκου 1,65 εκατ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα, η Eurobank διακίνησε 729 χιλ. τεμάχια αξίας 1,13 εκατ. ευρώ, η Εθνική  250 χιλ. τεμάχια 1,52 εκατ. ευρώ και η Alpha Bank 288 χιλ. τεμάχια αξίας 435 χιλ. ευρώ.
Ο ΟΤΕ 182,2 χιλ.τεμάχια αξίας 2,84 εκατ. ευρώ, η Jumbo 46 χιλ. τεμάχια αξίας 1,2 εκατ. ευρώ και ο Sarantis 50 χιλ. τεμάχια αξίας 374 χιλ. ευρώ.
Η Intrakat 80  χιλ. τεμάχια αξίας 198 χιλ. ευρώ και η Entersoft 25 χιλ. τεμάχια αξίας 130 χιλ. ευρώ.

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1299 μονάδες, πλησίον της πρώτης αντίστασης των 1.300 μονάδεων και ακολουθούν οι 1.350 και οι 1.380 μονάδες.
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 1.250 μονάδες και ακολουθούν οι 1,230, οι 1.200, οι 1.180, οι 1.150, οι 1.100, οι 1.050 και οι 1.000 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 1.027 μονάδες, με πρώτη στήριξη τις 1.000 μονάδες και ακολουθούν οι 950 μονάδες και ακολουθούν οι 930 και οι 900 μονάδες.
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 1.050 μονάδες  και ακολουθούν οι 1.100 μονάδες και οι 1.150 μονάδες.

Ήπιες πωλήσεις στα ελληνικά ομόλογα, το 10ετές στο 3,75% - Το spread με την Ιταλία στις -42 μ.β.

Ήπιες πωλήσεις καταγράφονται σήμερα 4/7 στην αγορά ομολόγων της Ευρωζώνης.
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 3,75% και το 10ετές ιταλικό 4,17% με το μεταξύ τους spread στις -42 μονάδες βάσης.
Οι Κεντρικές Τράπεζες συνεχίζουν την εκστρατεία τους για την ανάσχεση του επίμονου πληθωρισμού και αφήνουν ανοιχτή την πόρτα για περισσότερη σύσφιξη, επαναφέροντας τις ανησυχίες για παγκόσμια ύφεση.
Η  ΕΚΤ έχει αυξήσει τα επιτόκια από τον Ιούλιο του 2022 μέχρι σήμερα κατά 400 μονάδες βάσης με τους παράγοντες της αγοράς να αναμένουν μια ακόμη αύξηση των επιτοκίων τον επόμενο μήνα και εξετάζουν μια ακόμη κίνηση για τον Σεπτέμβριο.
Το εκλογικό αποτέλεσμα φέρνει πιο κοντά την αναβάθμιση σε επενδυτική βαθμίδα της ελληνικής οικονομίας παρόλο που τα ελληνικά ομόλογα διαπραγματεύονται αυτή τη στιγμή ως τίτλοι με επενδυτική βαθμίδα και αυτό που υπολείπεται είναι η επίσημη σφραγίδα από έναν ξένο οίκο.
Η Πορτογαλία, η Κύπρος που την έχασε και η Ιταλία διαθέτουν επενδυτική βαθμίδα… αλλά δεν άλλαξε ουσιωδώς η οικονομική κατάσταση των χωρών αυτών;
Η επενδυτική βαθμίδα είναι περισσότερο πολιτικό επικοινωνιακό show καθώς η ΕΚΤ έχει ήδη αγοράσει 40 δισεκ. ελληνικών ομολόγων σχεδόν το 45% των ομολόγων που κυκλοφορούν στην αγορά οπότε η χρησιμότητα της επενδυτικής βαθμίδας ή investment grade έχει ήδη υπερκαλυφθεί στην Ελλάδα από το πρόγραμμα Πανδημίας της ΕΚΤ…
Επίσης για τα επόμενα χρόνια δεν αναμένεται ποσοτική χαλάρωση… αλλά και πάλι η Ελλάδα έχει εξαντλήσει το όριο της κλείδας… που έχει οριοθετήσει η ΕΚΤ αλλά ατύπως παραβίασε… για να υποστηρίξει τις καταχρεωμένες χώρες όπως η Ελλάδα.
Το ελληνικό δημόσιο χρέος στις εκθέσεις βιωσιμότητας σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα παραμένει μη βιώσιμο.
Ωστόσο, θα υπάρξουν ανακατανομές σε νέους επενδυτές, θα τοποθετηθούν νέοι επενδυτές που λόγω της απουσίας investment grade δεν μπορούσαν να επενδύσουν στα ελληνικά ομόλογα και τίποτε άλλο.

Οι ελληνικές τράπεζες οι οποίες είναι ήδη ακριβές και δεν δικαιολογούν το premium με το οποίο διαπραγματεύονται

Η υπεραπόδοση της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς σε σχέση με τις υπόλοιπες αγορές είναι αποτέλεσμα των εκλογών που διασφάλισε πολιτική σταθερότητα και συνέχεια στις δημοσιονομικές και οικονομικές πολιτικές, επενδυτική βαθμίδα, placement τραπεζών ...
Πίσω από το πάρτι στο χρηματιστήριο δεν κρύβεται ο ενάρετος κύκλος αλλά απλά μαθηματικά και πολύ κερδοσκοπία…
Η Ελλάδα είχε την δεύτερη καλύτερη επίδοση με όρους ETFs στον κόσμο 40% στο α΄ 6μηνο 2023, μας πέρασε η Νιγηρία με 50% αλλά ξεπεράσαμε την Αργεντινή με 35%...
Τι κοινό έχουν οι τρεις πρώτες χώρες που σημείωσαν και τις καλύτερες επιδόσεις διεθνώς… ήταν χρεοκοπημένες και επιχειρούν ολική επαναφορά…
Μεγάλη συμμετοχή στο ράλι του ελληνικού χρηματιστηρίου διαδραμάτισαν οι ελληνικές τράπεζες οι οποίες είναι ήδη ακριβές και δεν δικαιολογούν το premium με το οποίο διαπραγματεύονται.
Ας κάνουμε μια σύγκριση :
BNP Paribas 72 δισεκ. χρηματιστηριακή αξία προς 121,7 δισεκ. κεφάλαια P/BV 0,59
Unicredit 41,3 δισεκ. χρηματιστηριακή αξία προς 55,2 δισεκ. κεφάλαια P/BV 0,75
Intesa San Paolo 44,3 δισεκ. χρηματιστηριακή αξία προς 53 δισεκ. κεφάλαια P/BV 0,84
Εurobank 5,68 δισεκ. χρηματιστηριακή αξία προς 6,5 δισεκ. κεφάλαια P/BV 0,88
Εθνική τράπεζα 5,55 δισεκ. χρηματιστηριακή αξία προς 6,74 δισεκ. κεφάλαια P/BV 0,82
Πειραιώς 3,84 δισεκ. χρηματιστηριακή αξία προς 5,8 δισεκ. κεφάλαια P/BV 0,66
Alpha bank 3,56 δισεκ. χρηματιστηριακή αξία προς 5,9 δισεκ. κεφάλαια P/BV 0,60
Ήδη η Eurobank και η Εθνική διαπραγματεύονται πάνω από τον μέσο όρο μεγάλων τραπεζών που είναι πιο κερδοφόρες, δεν διαθέτουν NPEs – αν και οι ελληνικές κατάφεραν ένα θαύμα και βρίσκονται στο 5% - έναντι 3% στην ευρωζώνη.
Επίσης με εξαίρεση τις ιταλικές τράπεζες, οι ελληνικές βαρύνονται με αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις 13 δισεκ. και κρατικές εγγυήσεις 17,9 δισεκ. ευρώ.
Η αύξηση του Euribor στο 3,60% προσεχώς 4% εκτίναξε τα έντοκα έσοδα αλλά αυτή η τεχνικής υφής κερδοφορία θα πρέπει να αξιολογείται όχι ως μόνιμη αλλά έκτακτη… οπότε θεωρούμε ότι ήδη οι ελληνικές τράπεζες είναι ακριβές… ειδικά η Eurobank και Εθνική και φθηνή η Πειραιώς…και ειδικά η Alpha bank φθηνότερη…

Μεικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές

Με  μεικτά πρόσημα έκλεισαν σήμερα 4/7 οι ασιατικές αγορές με την Κεντρική Τράπεζα της Αυστραλίας να διατηρεί το ταμειακό της επιτόκιο στο υψηλό 11 ετών του 4,10%, αναζητώντας χρόνο για να αξιολογήσει τον αντίκτυπο των αυξήσεων κατά 400 μονάδες βάσης από τον περασμένο Μάιο.
Ωστόσο, η κεντρική τράπεζα της Αυστραλίας προειδοποίησε επίσης ότι μπορεί να χρειαστεί περαιτέρω σύσφιξη για να τεθεί και πάλι υπό έλεγχο ο πληθωρισμός.
Η επιθετική σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής από μια σειρά μεγάλων κεντρικών τραπεζών, συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αποτέλεσε βασική επιρροή στην καθοδήγηση του συναλλακτικού κλίματος σε μεγάλο μέρος του τρέχοντος έτους.
Αναλυτικά, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο -0,98%, ο δείκτης Shanghai στην Κίνα στο +0,04%,ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο +0,64%, ο  δείκτης KOSPI στη Ν. Κορέα στο -0,35% και ο δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία στο +0,45%.

Ήπιες μεταβολές στις ευρωπαϊκές αγορές

Ήπιες μεταβολές καταγράφονται σήμερα 4/7 στις ευρωπαϊκές αγορές, με τα στοιχεία για τις γερμανικές εξαγωγές και εισαγωγές τον Μάιο, να δείχνουν ότι οι εξαγωγές της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής οικονομίας μειώθηκαν κατά 0,1% τον Μάιο σε μηνιαία βάση, ενδεικτικό του δύσκολου εμπορικού περιβάλλοντος.
Τα στοιχεία για τη μεταποιητική δραστηριότητα του Ιουνίου για την ευρωζώνη ήταν απογοητευτικά τη Δευτέρα, με τις έρευνες να δείχνουν ότι η εργοστασιακή δραστηριότητα και στις τέσσερις μεγαλύτερες οικονομίες της περιοχής συρρικνώθηκε τον περασμένο μήνα, καθώς η επίμονη σύσφιξη της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έπληξε τον μεταποιητικό τομέα.
Άνοδος καταγράφεται στο φυσικό αέριο, με το ολλανδικό TTF Ιουλίου στο +2,1% στα 34,66 ευρώ.
Ανοδικά κινούνται και οι τιμές του πετρελαίου, με τo brent +1,5% στα 75,77 δολ. το βαρέλι και το αμερικανικό αργό +1,5% στα 70,90 δολ. το βαρέλι.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία βρίσκεται στο -0,25%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο -0,15%, ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο στο -0,05% και ο δείκτης IBEX 35 στην Ισπανία στο -0,50% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο στο -0,05%.
Οι Αγορές στην Wall Street θα παραμείνουν κλειστές λόγω της αργίας της Ημέρας Ανεξαρτησίας των ΗΠΑ.

Μεικτές τάσεις στις τράπεζες με χαμηλές συναλλαγές

Με μεικτές τάσεις έκλεισαν οι τράπεζες, εν μέσω μεταβλητότητας και με τις συναλλαγές σε χαμηλά επίπεδα.
Η Εθνική έκλεισε στα 6,06 ευρώ, με πτώση -0,95%, με όγκο 818 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 5,54 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split.
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,5120 ευρώ, με πτώση -0,33% με όγκο 5,4 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,55 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είνα ι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 2/11/2020 στα 0,4250 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις 30/10/2020 στα 0,4032 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 3,06 ευρώ, με πτώση -1,29% με όγκο 1,7 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση στα 3,83 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 πρ0 RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ..
Το νέο ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 14/7/2022 στα 0,04303 ευρώ ή 0,71 ευρώ μετά το τελευταίο reverse split στις 16,5 παλαιές 1 νέα (14/4/2021).
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 1,5510 ευρώ, με άνοδο +1,31% και όγκο 2,9 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 5,76 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου έκλεισε στα 2,93 ευρώ, με άνοδο +2,09% και κεφαλαιοποίηση 1,31 δισεκ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο.
Η Attica Bank έκλεισε στα 12,54 ευρώ, με πτώση -1,26% και κεφαλαιοποίηση 565 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,0660 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 17,25 ευρώ, με άνοδο +2,99% και κεφαλαιοποίηση 343 εκατ. ευρώ.

Ανοδικές τάσεις στα μη τραπεζικά blue chips με χαμηλές συναλλαγές

Ανοδικά έκλεισε η πλειονότητα των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25, με χαμηλές συναλλαγές.
Ανοδικά ξεχώρισαν Quest +4,5%, ΕΛΧΑ +3,7%, Lamda +2,37%.....
Στον αντίποδα, υποχώρησαν ΟΠΑΠ -0,62%, Αutohellas -0,57%, Τέρνα Ενεργειακή -0,55%... 
Η Coca Cola έκλεισε στα 27,32 ευρώ, με άνοδο +0,32% και κεφαλαιοποίηση στα 10,18 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 1η θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 15,52 ευρώ, με πτώση -0,51% και αποτίμηση  6,36 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 10,50 ευρώ, με άνοδο +0,48% και αποτίμηση 4,01 δισ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 16,11 ευρώ, με πτώση -0,62% και αποτίμηση 5,96 δισ. ευρώ.
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 17,60 ευρώ, με πτώση -0,45% και κεφαλαιοποίηση 1,38 δισ. ευρώ.
Η ΓΕΚ Τέρνα έκλεισε στα 14,38 ευρώ, με άνοδο +1,27% και κεφαλαιοποίηση 1,49 εκατ. ευρώ.
Η Τέρνα Ενεργειακή έκλεισε στα 19,99 ευρώ, με πτώση -0,55% και κεφαλαιοποίηση 2,36 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 7,75 ευρώ, αμετάβλητη και κεφαλαιοποίηση 2,37 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Motor Oil έκλεισε στα 23,56 ευρώ, με άνοδο +1,29% και κεφαλαιοποίηση 2,61 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Jumbo έκλεισε στα 26,46 ευρώ, με άνοδο +1,77%και κεφαλαιοποίηση 3,6 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 32,88 ευρώ, με πτώση -0,06% και κεφαλαιοποίηση 4,7 δισεκ. ευρώ.
Η ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα  7,08 ευρώ, με άνοδο +1,72% και κεφαλαιοποίηση 754 εκατ. ευρώ.
Η ΕΛΒΑΛΧΑΚΟΡ έκλεισε στα 2,10 ευρώ, με άνοδο +3,7% και κεφαλαιοποίηση 788 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 4,1650 ευρώ, με άνοδο +4,13%, με όγκο 11 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 130 εκατ. ευρώ.

Ήπιες πωλήσει ς στα ελληνικά ομόλογα, το 10ετές στο 3,75% - Το spread με την Γερμανία στις 130 μ.β.

Ήπιες πωλήσεις καταγράφονται σήμερα 4/7 στην αγορά ομολόγων της Ευρωζώνης.
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 3,75% και το 10ετές ιταλικό 4,17% με το μεταξύ τους spread στις -42 μονάδες βάσης.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 130 μονάδες βάσης από 128 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 93 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1.030 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 0,93% ή 93 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις -42 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 58 μονάδες βάσης.

Ήπιες πωλήσεις  στα ομόλογα της Ευρωζώνης

Ήπιες πωλήσεις καταγράφονται σήμερα 4/7 στα ομόλογα της Ευρωζώνης.
Το Ιταλικό 10ετές διαμορφώνεται σήμερα 4 Ιουλίου του 2023 στο 4,17%.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 4/7/2023 στο 2,44%..
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο 2,87 με το ιστορικό χαμηλό -0,333% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 3,19% με ιστορικό χαμηλό στο -0,062% που σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το Ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 3,45% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,02% που σημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 4,17% και με ιστορικό χαμηλό 0,4260% στις 12 Φεβρουαρίου του 2021.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,32% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 3,82%..
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,088%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης