Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Αρνητικό σκηνικό μετά τον MSCI, πιέσεις στο ΧΑ -0,99% στις 1.299 μον. – Βραχυπρόθεσμα μεταξύ 1.250 με 1.320 μον.

Αρνητικό σκηνικό μετά τον MSCI, πιέσεις στο ΧΑ -0,99% στις 1.299 μον. – Βραχυπρόθεσμα μεταξύ 1.250 με 1.320 μον.
Να σημειωθεί ότι λόγω της αναδιάρθρωσης των δεικτών του MSCI στις 31 Αυγούστου 2023 ο τζίρος εκτοξεύθηκε στα 455 εκατ. ευρώ...
Σχετικά Άρθρα
(upd17) Απώλειες καταγράφηκαν σήμερα 1η Σεπτεμβρίου 2023 στο ελληνικό χρηματιστήριο που έχασε τη στήριξη των 1.310 μονάδων και έκλεισε πέριξ του ψυχολογικού ορίου των 1.300 μονάδων, καθώς ισχυρές πιέσεις καταγράφηκαν σε όλους τους βασικούς δεικτοβαρείς τίτλους... με επίκεντρο Πειραιώς, Alpha και μετοχές του FTSE 25...
Να σημειωθεί ότι λόγω της αναδιάρθρωσης των δεικτών του MSCI στις 31 Αυγούστου 2023 ο τζίρος εκτοξεύθηκε στα 455 εκατ. ευρώ...σήμερα 1 Σεπτεμβρίου θα υπήρξαν κάποιες ουρές από την χθεσινή αναδιάρθρωση...

Στο επίκεντρο σήμερα βρέθηκαν:
Η  μετοχή της HelleniQ Energy (ΕΛΠΕ) δέχτηκαν πιέσεις καθώς τα αποτελέσματα δευτέρου τριμήνου ήταν αδύναμα αλλά η διοίκηση στην τηλεδιάσκεψη έδωσε εκτίμηση για EBITDA το 2023 πάνω από 1 δισ. ευρώ, μια εκτίμηση που σύμφωνα με κάποιους αναλυτές μπορεί να είναι και συντηρητική αφού στο εξάμηνο τα προσαρμοσμένα EBITDA ήταν στα 568 εκατ. ευρώ με τα περιθώρια διύλισης στο δεύτερο τρίμηνο να είναι πολύ χαμηλά και να έχουν ανακάμψει στο τρίτο.
Η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή έχασε τα αρχικά της κέρδη και έκλεισε με σημαντικές απώλειες.
Ο ΟΠΑΠ κατέγραψε άνοδο αλλά παρέμεινε κάτω από τα 16 ευρώ
ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ALPHA BANK δέχτηκαν ισχυρές πιέσεις...
Η Intrakat στα 3,12 ευρώ πτωτικά...

Η επενδυτική βαθμίδα παρέμεινε επίσης στο επίκεντρο καθώς η DBRS και η Moody’s θα ανακοινώσουν τις αποφάσεις τους στις 8 και 16 Σεπτεμβρίου αντίστοιχα, και στο καλύτερο σενάριο να φέρει μια άνοδο 200 μονάδων 13% στο ελληνικό χρηματιστήριο, αλλά έχουμε επιφυλάξεις και γι΄ αυτό… το σενάριο
Επίσης, οι ανακοινώσεις αποτελεσμάτων κερδίζουν έδαφος ενώ αναμένονται και τα νέα από το διαγωνισμό για την Αττική Οδό καθώς επίσης και νέα από τη ΔΕΗ.

Το bankingnews εδώ και λίγο καιρό προειδοποιεί για αρνητικές εκπλήξεις στο ελληνικό χρηματιστήριο...

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στη σημερινή συνεδρίαση

Ήπια ανοδικά ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Τραπεζικό Δείκτη +0,21% και τον Γενικό Δείκτη στο +0,22%.
Αν και προσπάθησε να κινηθεί ανοδικά, μετά τις 11:40 ο γενικός δείκτης διολίσθησε σε αρνητικά εδάφη.
Λίγο μετά τις 13:00 οι απώλειες κορυφώθηκαν στο -1,21%, με τη μεταβλητότητα όμως να είναι έντονη.
Τελικά ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με πτώση -0,99% στις 1.299 μονάδες έχοντας υψηλό στις 1.316,30 μονάδες και χαμηλό τις 1.296,04 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε χαμηλά επίπεδα και είναι μοιρασμένος στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips.
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 80 εκατ. ευρώ, ο όγκος στα 22,2 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 16 εκατ. να διακινούνται στις τράπεζες.

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης στις 1.300 μονάδες, κάτω από τις κρίσιμες 1.300 μονάδες, με πρώτη αντίσταση τις 1.350 μονάδες και ακολουθούν οι 1.380 και οι 1.400 μονάδες.
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 1.250 μονάδες και ακολουθεί η ζώνη των 1.220 – 1.200 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης στις 1.050 μονάδες, με πρώτη αντίσταση τις 1.080 μονάδες και ακολουθούν οι 1.100, οι 1.120 και οι 1.150 μονάδες.
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 1.050 μονάδες και ακολουθούν οι 1.000, οι 980 και οι 950 μονάδες.

Βελτίωση στα ελληνικά ομόλογα, το 10ετές στο 3,75% - Το spread με την Ιταλία στις -39 μ.β.

Σημαντική βελτίωση καταγράφηκε σήμερα 1/9 στην αγορά ομολόγων της Ευρωζώνης.
Ωστόσο, η μεταβλητότητα είναι το κύριο χαρακτηριστικό στις τελευταίες συνεδριάσεις και στα κρατικά ομόλογα εκτός των μετοχών, καθώς παραμένουν όμηροι των στοιχείων που τη μία ημέρα μπορεί να υποστηρίζουν την υπόθεση για περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων και την επόμενη ημέρα να υποδηλώνουν ότι η κορύφωση των επιτοκίων είναι κοντά
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρέθηκε στο 3,75% και το 10ετές ιταλικό 4,14% με το μεταξύ τους spread στις -39 μονάδες βάσης.
Βελτίωση καταγράφουν τα αμερικανικά ομόλογα, με το 10ετές στο 4,08% και το 2ετές στο 4,85%, με την αντιστροφή της καμπύλης απόδοσης να παραμένει.
Τα ομόλογα μεγαλύτερης διάρκειας τείνουν να έχουν υψηλότερες αποδόσεις για να αντισταθμίσουν τους υψηλότερους κινδύνους που συνεπάγεται η αγορά τους.
Οι επενδυτές αναμένουν την πολυπόθητη και υπερεκτιμημένη επενδυτική βαθμίδα.
Η Ελλάδα διέθετε επενδυτική βαθμίδα στο παρελθόν και μάλιστα έχοντας παραπλανήσει τους πάντες καθώς στα δημόσια οικονομικά σημειώνονταν απίστευτες αλχημείες… είχε και υψηλή βαθμολογία…
Από τότε έχουν περάσει πολλά χρόνια και η Ελλάδα βρέθηκε δύο φορές στην χρεοκοπία, την μια φορά μάλιστα με το haircut στα ομόλογα τυπικά χρεοκόπησε…
Οι βαθμολογίες των οίκων αξιολόγησης χωρίζονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες, αυτές που χαρακτηρίζονται επενδυτική βαθμίδα δηλαδή ομόλογα χωρών που είναι επενδύσιμα και βαθμολογίες που θεωρούνται junk δηλαδή σκουπίδια.
Εδώ και μια 10ετία η Ελλάδα διέθετε βαθμολογίες που κατατάσσουν τα ελληνικά ομόλογα σε junk bond δηλαδή σκουπίδια αλλά παρ΄ όλα αυτά τα τελευταία 6 χρόνια η Ελλάδα είναι σταθερά στις αγορές ομολόγων, μπορεί και δανείζεται…
Η επενδυτική βαθμίδα στο παρελθόν ήταν χρήσιμη για τους τοξικούς μηχανισμούς της ΕΚΤ που δημιούργησε το απαράδεκτο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης…
Αυτό το πρόγραμμα είναι η αιτία του υψηλού πληθωρισμού.
Με το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης η ΕΚΤ αγόραζε τα ομόλογα των χωρών της ευρωζώνης…και έτσι οι επενδυτές είχαν την ασφάλεια ότι η ΕΚΤ θα αγοράσει τα ομόλογα – η ΕΚΤ δεν μπορεί να αγοράσει ομόλογα στις πρωτογενείς αγορές δηλαδή στην φάση της έκδοσης των ομολόγων –
Η Ελλάδα δεν συμμετείχε στην ποσοτική χαλάρωση και ευτυχώς…
Όμως συνέβη το μοιραίο και η ΕΚΤ με το Πρόγραμμα Πανδημίας λόγω του covid 19 αποφάσισε να εντάξει σε ένα ειδικό πρόγραμμα και τα ελληνικά ομόλογα παρ΄ ότι είναι σκουπίδια και παρ΄ ότι η Ελλάδα δεν διαθέτει επενδυτική βαθμίδα.
Έτσι λοιπόν αγόρασε 40 δισεκ. ελληνικών ομολόγων η ΕΚΤ σε σύνολο 82 δισεκ. περίπου που βρίσκονται σε κυκλοφορία καθώς η πλειοψηφία του δημοσίου χρέους είναι δάνεια μηχανισμών στήριξης περίπου 234 δισεκ.
Για την αγορά ομολόγων λοιπόν η επιστροφή της Ελλάδος στην επενδυτική βαθμίδα δεν θα έχει καμία επίδραση αφού η Ελλάδα «απολάμβανε» τα οφέλη της επενδυτικής βαθμίδας… χωρίς να διαθέτει επενδυτική βαθμίδα.
Η επίδραση της επενδυτικής βαθμίδας στο ελληνικό χρέος… θα είναι ουδέτερη… επί της ουσίας…

Πως το ελληνικό χρηματιστήριο από τις 1.500 μονάδες, θα καταρρεύσει στις 900 μονάδες ή -40%

Πρωτίστως βλέπουμε κορύφωση στις 1.500 μονάδες στον Γενικό Δείκτη από 1.312 μονάδες.
Θα προσπεράσουμε το τεχνικό σκέλος, των σημείων αντίστασης, π.χ. ότι οι 1.380 μονάδες είναι εδώ και μήνες ανυπέρβλητο σημείο αντίστασης… και θα πούμε ότι με όχημα την επενδυτική βαθμίδα… που θα έρθει 8 Σεπτεμβρίου και 20 Οκτωβρίου 2023… το ελληνικό χρηματιστήριο μέσα στο 2023 θα φθάσει στις 1.500 μονάδες…
Το σενάριο χάους θεωρούμε ότι θα συμβεί μέσα στο α΄ 4μηνο 2024… και προσμετράμε δραματική τροπή στο Ουκρανικό, ο πρόεδρος του Πολέμου Biden θα κάνει κάποιο ιστορικά εγκληματικό λάθος, δεν αξιολογούμε με υψηλό βαθμό επικινδυνότητας τον covid 19 που επανεμφανίστηκε…
Ωστόσο η συνεχής αποτυχία διαχείρισης του πληθωρισμού και η συνέχιση των αυξήσεων επιτοκίων αποτελούν δηλητήριο για τις αγορές…

Προβλέπουμε λοιπόν ότι ένας συνδυασμός αρνητικών γεγονότων, ένα μεγάλο γεγονός στην Ουκρανία, η αποτυχία αντιμετώπισης του πληθωρισμού και προφανώς άλλοι αρνητικοί αυτοτροφοδοτούμενοι παράγοντες θα μπορούσαν να οδηγήσουν το ελληνικό χρηματιστήριο από τις 1.500 μονάδες στις 900 μονάδες…
Η Γερμανία, οι αλλαγές πολιτικών στην Ευρώπη, οι πτώσεις ηγετών θεωρούμε αυτονόητες εξελίξεις που θα αλλάξουν προς το χειρότερο την κατάσταση…

Mεγάλου: Πώς η Τράπεζα Πειραιώς έλυσε το μεγάλο πρόβλημα των NPLs

Εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στο περιοδικό The Banker έδωσε ο CEO της Τράπεζας Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου…
Όπως επισημαίνεται στο άρθρο, «Όταν ο Χρήστος Μεγάλου έγινε Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς το 2017, ήξερε ότι θα αναλάμβανε τη μεγαλύτερη πρόκληση στην 30χρονη τραπεζική του καριέρα.
Εκείνη την εποχή, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (NPLs) αποτελούσαν το 54% του χαρτοφυλακίου δανείων της τράπεζας.
Ωστόσο, επρόκειτο για οικείο έδαφος για τον πρώην επενδυτικό τραπεζίτη που πρωτοστάτησε στην αναδιάρθρωση και την ανακεφαλαιοποίηση της Eurobank το 2013 μετά την κρίση του ελληνικού δημοσίου χρέους.
“Ήταν μια μεγάλη πρόκληση”, λέει ο κ. Μεγάλου, αναφερόμενος στην ανακεφαλαιοποίηση της Eurobank αξίας περίπου 3 δισ. ευρώ.
“Αλλά πήγε καλά.
Έτσι, μετά τη Eurobank, έφυγα από την Ελλάδα και επέστρεψα το 2017.
Τότε μου πρότειναν να διευθύνω την Τράπεζα Πειραιώς, η οποία είχε NPLs κάπου στην περιοχή των 35 δισ. ευρώ.
Αυτό είναι μεγάλος αριθμός.
Και μόνο μέσω πολλής σκληρής ομαδικής δουλειάς τα τελευταία έξι χρόνια [που] μειώσαμε αυτόν τον αριθμό στα 2,5 δισ. ευρώ.
Τώρα είναι περίπου το 6% του χαρτοφυλακίου [δανεισμού] μας και μέχρι το τέλος του έτους ελπίζουμε να το μειώσουμε στο 4% περίπου».

Άνοδος στη Wall Street

Ανοδική πορεία τροχοδρομούν οι βασικοί δείκτες του αμερικανικού χρηματιστηρίου την Παρασκευή 1 Σεπτεμβρίου, με καύσιμο τα αδύναμα δεδομένα από την αγορά εργασίας, δεδομένου ότι τα κακά νέα από το μέτωπο της οικονομίας εξακολουθούν να είναι καλά νέα για τις αγορές.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η ψύχρανση της οικονομικής δραστηριότητας θα ληφθεί υπόψη από τους αξιωματούχους της Fed, που μάλλον δεν θα προχωρήσουν σε νέα επιτοκιακή αύξηση στις 14 Σεπτεμβρίου.
Αυτή η πρόβλεψη από μόνη της προκάλεσε πτώση στις αποδόσεις των ομολόγων, γεγονός το οποίο ενίσχυσε τις μετοχές…
Σε αυτό το πλαίσιο, ο δείκτης Dow σημειώνει άνοδο 0,4% στις 34.865 μον., ο δείκτης S&P 500 κατέγραψε αύξηση +0,22% στις 4.517 μον., ενώ ο δείκτης Nasdaq κινείται στο +0,1% και στις 14.080 μον.

Μικτά πρόσημα στις ευρωαγορές

Με μικτά πρόσημα κινούνται σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές, βρίσκοντας όμως κάποιες στηρίξεις από τον κλάδο ενέργειας, την ώρα που αναμένουν και τα στοιχεία από την αγορά εργασίας των ΗΠΑ.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημειώνει πτώση 0,06%.
Ο βρετανικός FTSE 100 κερδίζει 0,21% στις 7.454 μονάδες, ο γερμανικός DAX καταγράφει πτώση 0,23% στις 15.917 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 κινείται χαμηλότερα κατά 0,28% στις 7.296 μονάδες.

Ανοδικά οι αγορές στην Ασία

Ανοδικά κινήθηκαν ως επί το πλείστον οι περισσότερες ασιατικές αγορές, καθώς τα απροσδόκητα θετικά στοιχεία για τη δραστηριότητα των εργοστασίων στην Κίνα και τα μέτρα τόνωσης στη χώρα βοήθησαν στη βελτίωση του κλίματος.
Οι δείκτες Shanghai Shenzhen CSI 300 και Shanghai Composite σημείωσαν άνοδο 0,6% και 0,3%, αντίστοιχα.
Οι συναλλαγές στο Χονγκ Κονγκ ανεστάλησαν λόγω του σούπερ τυφώνα Saola, ο οποίος αναμένεται να φτάσει στην επαρχία Γκουανγκντόνγκ της Κίνας αργότερα μέσα στην ημέρα.
Ο Nikkei 225 της Ιαπωνίας σημείωσε άνοδο 0,5% και ο ευρύτερος TOPIX κέρδισε 0,9%.
Από την άλλη, ο ASX 200 της Αυστραλίας σημείωσε πτώση 0,4%.

Άτονες κινήσεις στις τράπεζες με χαμηλές συναλλαγές

Άτονες κινήσεις καταγράφηκαν στις τράπεζες, με χαμηλές τις συναλλαγές.
Η Εθνική έκλεισε στα 6,10 ευρώ, με πτώση -2,77% με όγκο 929 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 5,57 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split.
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,5065 ευρώ, με πτώση -3,21%, με όγκο 4,7 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,53 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είνα ι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 2/11/2020 στα 0,4250 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις 30/10/2020 στα 0,4032 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 3,13 ευρώ, με πτώση -1,94%, με όγκο 5,68 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση στα 3,91 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 πρ0 RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ..
Το νέο ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 14/7/2022 στα 0,04303 ευρώ ή 0,71 ευρώ μετά το τελευταίο reverse split στις 16,5 παλαιές 1 νέα (14/4/2021).
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 1,5870 ευρώ, με πτώση -1% και όγκο 2,8 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 5,88 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 2,95 ευρώ, αμετάβλητη και κεφαλαιοποίηση 1,32 δισεκ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο.
Η Attica Bank έκλεισε στα 12,44 ευρώ, με άνοδο +0,97% και κεφαλαιοποίηση 558 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,0660 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 16,75 ευρώ, με απώλειες -0,59% και κεφαλαιοποίηση 338 εκατ. ευρώ.

Μικτές τάσεις στα μη τραπεζικά blue chips με χαμηλές συναλλαγές

Μικτές τάσεις επικράτησαν μεταξύ μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25, με χαμηλές συναλλαγές.
Η Coca Cola έκλεισε στα 26,40 ευρώ, με πτώση -1,64% και κεφαλαιοποίηση στα 9,83 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 1η θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 14,01 ευρώ, με άνοδο +1,52% και αποτίμηση 5,97 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 10,11 ευρώ, με άνοδο +0,10% και αποτίμηση 3,86 δισ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 15,90 ευρώ, με άνοδο +2,05% και αποτίμηση 5,88 δισ. ευρώ.
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 18,18 ευρώ, με πτώση -1,09% και κεφαλαιοποίηση 1,42 δισ. ευρώ.
Η ΓΕΚ Τέρνα έκλεισε στα 13,22 ευρώ, με πτώση -1,78% και κεφαλαιοποίηση 1,36 εκατ. ευρώ.
Η Τέρνα Ενεργειακή έκλεισε στα 16,50 ευρώ, με πτώση -0,60% και κεφαλαιοποίηση 1,94 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 8,16 ευρώ, με πτώση -1,33% και κεφαλαιοποίηση 2,49 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Motor Oil έκλεισε στα 23,14 ευρώ, με πτώση -1,53% και κεφαλαιοποίηση 2,56 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Jumbo έκλεισε στα 28,42 ευρώ, με πτώση -0,35% και κεφαλαιοποίηση 3,86 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 37,20 ευρώ, με πτώση -0,64% και κεφαλαιοποίηση 5,31 δισεκ. ευρώ.
Η ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 6,59 ευρώ, με πτώση -0,15% και κεφαλαιοποίηση 707 εκατ. ευρώ.
Η ΕΛΒΑΛΧΑΚΟΡ έκλεισε στα 2,15 ευρώ, με πτώση -2,49% και κεφαλαιοποίηση 806 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 4,15 ευρώ, με άνοδο +1,72% και κεφαλαιοποίηση 125 εκατ. ευρώ.

Επιδείνωση στα ελληνικά ομόλογα, το 10ετές στο 3,83% - Το spread με την Γερμανία στις 125 μ.β.

Βελτίωση καταγράφηκε σήμερα 1/9 στην αγορά ομολόγων της Ευρωζώνης.
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρέθηκε στο 3,75% και το 10ετές ιταλικό 4,14% με το μεταξύ τους spread στις -39 μονάδες βάσης.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 125 μονάδες βάσης από 127 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 75 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1.030 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 0,75% ή 75 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις -39 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 57 μονάδες βάσης.

Βελτίωση στα ομόλογα της Ευρωζώνης

Βελτίωση καταγράφηκε σήμερα 1/9 στα ομόλογα της Ευρωζώνης.
Το Ιταλικό 10ετές διαμορφώθηκε σήμερα 1η Σεπτεμβρίου 2023 στο 4,14%.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρέθηκε σήμερα 1/9/2023 στο 2,48%..
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφάνισε απόδοση στο 2,86% με το ιστορικό χαμηλό -0,333% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 3,18% με ιστορικό χαμηλό στο -0,062% που σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το Ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 3,50% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,02% που σημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 4,14% και με ιστορικό χαμηλό 0,4260% στις 12 Φεβρουαρίου του 2021.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,32% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 3,79%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,088%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης