Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Reuters: Το πρώτο 15ήμερο του Φεβρουαρίου η εισαγωγή στο χρηματιστήριο του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών

Reuters: Το πρώτο 15ήμερο του Φεβρουαρίου η εισαγωγή στο χρηματιστήριο του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών
Το Reuters χαρακτηρίζει τον ΔΑΑ ως προσοδοφόρο περιουσιακό στοιχείο που διακίνησε περισσότερους από 26 εκατομμύρια επιβάτες, κυρίως αλλοδαπούς, πέρυσι, σημειώνοντας ετήσια αύξηση 25%
Το πρώτο 15ήμερο του Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί η εισαγωγή στο χρηματιστήριο του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές που επικαλείται το Reuters.
Η ελληνική κυβέρνηση θέλει να εκχωρήσει το 30% των μετοχών που κατέχει το Ταμείο Ανάπτυξης Περιουσιακών Στοιχείων του Ελληνικού Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), τον οργανισμό ιδιωτικοποιήσεων της χώρας.
Μια προηγούμενη προσπάθεια πώλησης του μεριδίου σε ιδιώτες επενδυτές το 2018-2020 αναβλήθηκε αφού ο COVID-19 σταμάτησε τα παγκόσμια ταξίδια.
Το ελληνικό κρατικό επενδυτικό ταμείο (Ελληνική Εταιρεία Περιουσιακών Στοιχείων & Συμμετοχών) κατέχει άλλο 25% στο προσοδοφόρο περιουσιακό στοιχείο που διακίνησε περισσότερους από 26 εκατομμύρια επιβάτες, κυρίως αλλοδαπούς, πέρυσι, σημειώνοντας ετήσια αύξηση 25%.
Μια δημόσια εγγραφή για το 19% στο αεροδρόμιο και η εισαγωγή στο χρηματιστήριο δείχνει να ολοκληρώνεται «στο πρώτο μισό του Φεβρουαρίου», δήλωσε στο Reuters ανώτερος αξιωματούχος του ΤΑΙΠΕΔ, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας.
Ένας άλλος αξιωματούχος είπε στο Reuters πέρυσι ότι η υπηρεσία στόχευε να εισαγάγει το αεροδρόμιο στο πρώτο τρίμηνο του 2024 και να το πουλήσει στη γερμανική εταιρεία διαχείρισης αεροδρομίων AviAlliance, η οποία κατέχει επί του παρόντος το 40%, επιπλέον 10% έναντι της τιμής της IPO.
Ένα επιπλέον ποσοστό 1% θα πουληθεί στην οικογένεια Κοπελούζου, η οποία κατέχει το 5% του αεροδρομίου, δήλωσε ο αξιωματούχος του ΤΑΙΠΕΔ.
Οι πωλήσεις κρατικών περιουσιακών στοιχείων ήταν βασικός πυλώνας των τριών διεθνών προγραμμάτων διάσωσης της Ελλάδας, τα οποία είχαν συνολική αξία περίπου 260 δισ. ευρώ μεταξύ 2010-2018.
Αυτά βοήθησαν τη χώρα, η οποία εξακολουθεί να είναι το πιο υπερχρεωμένο έθνος της ευρωζώνης, να προσελκύσει ιδιώτες επενδυτές και να μειώσουν το χρέος, αναφέρει το Reuters.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης