Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Η υποχώρηση στις τιμές των placements Mυτιληναίος, Jumbo, Πειραιώς εμπόδιο για την είσοδο νέων φρέσκων κεφαλαίων

Η υποχώρηση στις τιμές των placements Mυτιληναίος, Jumbo, Πειραιώς εμπόδιο για την είσοδο νέων φρέσκων κεφαλαίων
Long only funds…. με ημερομηνία λήξης ενός μήνα αποδείχθηκαν οι αγοραστές μετοχών στα πρόσφατα placements σε Μυτιληναίο και Jumbo
Παρά τα σημαντικά κέρδη στην πρώτη και την διάθεση μετοχών σε υφιστάμενους μετόχους στην δεύτερη ένα μήνα σχεδόν μετά την αύξηση της  ελεύθερης διασποράς τις οποίες υπεραξίες φαίνεται να τις καρπώθηκαν οι πελάτες της Citigroup, Μorgan Stanley, Εuroxx και της Citigroup (για την Jumbo).
Στην Μetlen πλέον, η διάθεση του 5% των μετοχών από τον βασικό μέτοχό της εταιρείας σε τιμή 35,5 ευρώ έφερε σχεδόν άμεσα κέρδη και έξι ημέρες μετά τα κέρδη ήταν σχεδόν δυο ευρώ, ωστόσο ο τίτλος τελευταία δέχεται πιέσεις και παρά τις όποιες αγορές στις δημοπρασίες η μετοχή χθες έκλεισε λίγο υψηλότερα από την τιμή διάθεσης.
Αντίθετα, στην Jumbo η πώληση του 3% μετοχών της από τον επιχειρηματία κ. Α.Βακάκη στα 27,20 ευρώ έφεραν ελάχιστα κέρδη και ο τίτλος βρίσκεται κάτω από την τιμή διάθεσης καθώς η καθιερωμένη επιφυλακτική στάση του ιδιοκτήτη για τις πωλήσεις και τα κέρδη του 2024 επηρέασε την αγορά – αν και η εταιρεία στο παρελθόν έχει αποδεδειγμένα βρει λύσεις για τους προμηθευτές ( λ.χ Τουρκία ) και τα προβλήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας στην διώρυγα του Σουέζ.

Είναι αγοραστές στην πτώση της Jumbo;

Το δε παράδοξο γεγονός είναι τι επιχειρήματα παρουσίασε η Citigroup τους ξένους επενδυτές για να αγοράσουν μέσα σ ένα απόγευμα τις μετοχές, αν και ο ίδιος ο επιχειρηματίας ανέφερε ότι επρόκειτο για υφιστάμενους μεγάλους μετόχους της εταιρείας, δηλαδή όπως την Fidelity (10% ) ή το Capital (5,05%).
Εφόσον όντως οι αγοραστές είναι οι υφιστάμενοι μέτοχοι τότε η πτώση της μετοχής τους ευνοεί θα αυξήσουν περαιτέρω το ποσοστό τους, σε μια εταιρεία η οποία πέρυσι προχώρησε σε τρεις χρηματικές διανομές. Η υψηλή μερισματική απόδοση της Jumbo επιδρά δραστικά στην χαμηλή τιμή κτήσης την οποία έχουν κτίσει μεθοδικά τα τρία τελευταία χρόνια ή καλύτερα την τελευταία δεκαετία.
Σ ότι αφορά την Μetlen, η προοπτική της εισαγωγής των μετοχών στο χρηματιστήριο του Λονδίνου δημιούργησε εύλογα αιτήματα ξένων επενδυτών οι οποίοι για να τοποθετηθούν σ αυτά τα επίπεδα κεφαλαιοποίησης ( 5 δισ. ευρώ ) έχουν μια διαφορετική στόχευση, ιδιαίτερα όταν η μέση τιμή - στόχος των αναλυτών ανέρχεται στα 48 ευρώ.

Προφανώς, και γνωρίζουν με μια σχετική ακρίβεια τα βήματα αυτής της δυναμικής διαδικασίας της παράλληλης εισαγωγής στον Δείκτη Ftse100, αλλά και το εύρος της ανόδου σ ένα διάστημα 8-10 μηνών.
Από την άλλη πλευρά, η προοπτική εξαγοράς ενεργειακών εταιρειών στο Ηνωμένο Βασίλειο όπως πρόσφατα ανέφερε η διοίκηση είναι μια διαδικασία η οποία ενδέχεται να περιλαμβάνει και τον συνδυασμό της καταβολή μετρητών και μετοχών – ενώ δεν έχει διευκρινιστεί πλήρως εάν θα προηγηθεί μια δημόσια πρόταση στο χρηματιστήριο της Αθήνας. Σε κάθε περίπτωση, εκτός από τους στόχους των αγοραστών στις δυο πρόσφατες διαθέσεις μετοχών, οι ζημιές στα placements είναι κάτι που λαμβάνουν υπόψιν τα δυνητικά νέα κεφάλαια τα οποία επιδιώκουν να τοποθετηθούν στo χρηματιστήριο της Aθήνας.
Όταν έχει τριτώσει το κακό - συμπεριλαμβανόμενης της πώλησης του πακέτου του ΤΧΣ στην Τράπεζα Πειραιώς – τότε οι εισηγμένες εταιρείες χρειάζεται να ερευνήσουν τους αναδόχους τους.

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης