Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Pimco: Επενδυτές προσοχή! Τεχνητή και πρόσκαιρη η ηρεμία της Ευρωζώνης - Η πραγματικότητα είναι στενάχωρη - Πλήθος κινδύνων απειλεί την ευρωπαϊκή οικονομία - Ποια η δύσκολη αποστολή των Ευρωπαίων ενόψει του καυτού φθινοπώρου

Pimco: Επενδυτές προσοχή! Τεχνητή και πρόσκαιρη η ηρεμία της Ευρωζώνης - Η πραγματικότητα είναι στενάχωρη - Πλήθος κινδύνων απειλεί την ευρωπαϊκή οικονομία - Ποια η δύσκολη αποστολή των Ευρωπαίων ενόψει του καυτού φθινοπώρου
Επενδυτές προσοχή! Μην σας ξεγελά η αίσθηση ομαλότητας που κυριαρχεί στην Ευρωζώνη! Είναι ψεύτικη!
Τα ανωτέρω διαμηνύει σε νέο άρθρο - παρέμβαση ο M. El Erian, ο επικεφαλής της Pimco, του μεγαλύτερου fund διαχείρισης της Ευρωζώνης.
Όπως χαρακτηριστικά εξηγεί, ο Αύγουστος είναι παραδοσιακά ο μήνας των διακοπών για την Ευρώπη, με τους περισσότερους Ευρωπαίους αξιωματούχους να εγκαταλείπουν για λίγες ημέρες (ή και εβδομάδες) τα γραφεία και τα βαριά χαρτοφυλάκιά τους, προκειμένου να ξεκουραστούν. Λόγω του φαινομένου αυτού, κάθε σοβαρή απόφαση για την Ευρωζώνη "παγώνει" και αναβάλλεται μέχρι τη "μεγάλη επιστροφή" στις αρχές Σεπτεμβρίου.
Αλλά για φέτος υπάρχει ένας ακόμη λόγος που τον Αύγουστο η Ευρωζώνη έχει "κατεβάσει ρολά". Ο λόγος αυτός δεν είναι άλλος από τις κρίσιμες γερμανικές εκλογές της 22ας Σεπτεμβρίου. Την ώρα που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η προεκλογική εκστρατεία στη Γερμανία, κανένας στην Ευρωζώνη δεν θα αναλάβει την ευθύνη να υπονομεύσει τη νίκη της Καγκελαρίου A. Merkel.
Στο κλίμα ηρεμίας που διέπει, στην τρέχουσα συγκυρία, την Ευρωζώνη έρχεται τώρα να προστεθεί και ένα αίσθημα αισιοδοξίας, καθώς ολοένα και περισσότερα οικονομικά μεγέθη αποδεικνύουν πως σταδιακά η ευρωπαϊκή οικονομία ανακάμπτει. Χωρίς να χάσουν καμία ευκαιρία, οι Ευρωπαίοι ηγέτες έσπευσαν να διαμηνύσουν σε άκρως αισιόδοξο τόνο πως η Ευρωζώνη εξέρχεται από την ύφεση και την κρίση... Οι αγορές χαιρέτισαν όλες τις ανωτέρω εξελίξεις και η συνέχεια είναι σε όλους γνωστή. Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων κινούνται σε ρυθμούς ομαλοποίησης, το ευρώ έχει ενισχυθεί και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια έχουν πάρει την ανιούσα...
Αλλά μην ξεγελιέστε! Η φετινή ομαλότητα που κυριαρχεί στην Ευρωζώνη δεν είναι ούτε φυσική, ούτε θα έχει διάρκεια. Είναι απλά το αποτέλεσμα μιας σειράς προσωρινών - και ευκόλως αναστρέψιμων - παραγόντων. Εάν οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν επιστρέψουν γρήγορα στις θέσεις τους, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις μεγάλες προκλήσεις που απειλούν την Ευρωζώνη, τότε η διαφαινόμενη ηρεμία στις αγορές θα δώσει τη θέση της σε νέο γύρο αστάθειας...
Η αποστολή που έχουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν είναι απλά η επανεκκίνηση και η ολοκλήρωση των οικονομικών και πολιτικών πρωτοβουλιών που έχουν αναλάβει - και οι οποίες έχουν μπει στον "πάγο" μέχρι τη διεξαγωγή των κρίσιμων εκλογών της Γερμανίας.
Η Ευρωζώνη αυτό που πρέπει να κάνει, είναι να λάβει σοβαρά υπόψιν της και να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις - σε μικροοικονομικό επίπεδο - που είναι ακόμη παρούσες, προκειμένου να μην καταστούν βαθύτερες και υπονομεύσουν την ίδια τη δομή της Ευρωζώνης.
Ποιες είναι όμως οι προκλήσεις αυτές;
1) Η ανεργία στην Ευρωζώνη συνεχίζει να αυξάνεται.
2) Η μεταρρυθμιστική κόπωση είναι εμφανής. Μάλιστα λαμβάνει τάσεις... μονιμοποίησης. Οι πολίτες αρκετών ευρωπαϊκών χωρών δεν έχουν ακόμη αποκομίσει κανένα όφελος από τα αυστηρά μέτρα λιτότητας που επιβάλλονται στην Ευρωζώνη.
3) Εμφανής όμως είναι και η κόπωση των πιστωτών για τη χορήγηση των bailouts. Oι πολίτες των ισχυρότερων κρατών της Ευρωζώνης εμφανίζονται ολοένα και πιο απρόθυμοι - αν όχι ενάντιοι - στη συνέχιση της χρηματοδότησης των αδύναμων κρατών της περιφέρειας. Την ίδια ώρα, ενδείξεις αποδυνάμωσης της συνεργασίας μεταξύ των μελών της τρόικας θέτουν σε κίνδυνο τη συνέχιση της στήριξης που παράσχει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
4) Περιορισμένο είναι το "οξυγόνο" που δύνανται να παράσχουν οι ευρωπαϊκές τράπεζες προς τις επιχειρήσεις.
Όλα τα ανωτέρω, εξηγεί ο ισχυρός άντρας της Pimco, αποτελούν την απτή απόδειξη της στενάχωρης πραγματικότητας με την οποία βρίσκεται αντιμέτωπη η Ευρωζώνη. Παρά τα πρόσκαιρα ελπιδοφόρα μηνύματα που φέρνουν οι εκάστοτε οικονομικοί δείκτες, είναι πολλές οι χώρες της Ευρωζώνης που στερούνται... ανάπτυξης, αλλά δυστυχώς δεν στερούνται... χρέους!
"Ας ευχηθούμε, οι Ευρωπαίοι ηγέτες να επιστρέψουν επαρκώς ξεκούραστοι από τις αυγουστιάτικες διακοπές τους! Χρειάζονται πολλή ενέργεια και αυξημένο αίσθημα αφοσίωσης προκειμένου να περάσουν από την τεχνητή ηρεμία σε μια στρατηγική βιώσιμης ανάκαμψης...", καταλήγει ο El Erian.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης