Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

IIF: Οι 6 κίνδυνοι για την παγκόσμια οικονομία - Στο 20% το αρνητικό σενάριο στασιμότητας και αποπληθωρισμού για την Ευρωζώνη

IIF: Οι 6 κίνδυνοι για την παγκόσμια οικονομία - Στο 20% το αρνητικό σενάριο στασιμότητας και αποπληθωρισμού για την Ευρωζώνη
Νέα έκθεση του Ινστιτούτου για την παγκόσμια οικονομία
Τους έξι κινδύνους για την παγκόσμια οικονομία παραθέτει το Institute of International Finance (ΙΙF).
Σε έκθεσή του, υπό τον τίτλο «Global Economic Monitor», το IIF παρουσιάζει τους έξι μεγαλύτερους κινδύνους για την παγκόσμια οικονομία εντός των επόμενων 12 με 18 μηνών.

Κίνδυνος 1
Έξοδος της Fed από τη «χαλαρή» νομισματική πολιτική – Πιθανότητα υλοποίησης 40%
Με την ανεργία στις ΗΠΑ να υποχωρεί στο 6,1%  οι πιέσεις για έξοδο της Fed από τη «χαλαρή» νομισματική πολιτική κλιμακώνονται διαρκώς.
Αποτέλεσμα: Εφόσον το παραπάνω σενάριο υλοποιηθεί, τότε θα υπάρξουν ανεπιθύμητες επιδράσεις στην οικονομική δραστηριότητα των ΗΠΑ και ιδίως στην αγορά ακινήτων. Παράλληλα, η διόρθωση στην αγορά θα υπονομεύσει την αποκτηθείσα εμπιστοσύνη.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο τερματισμός της «χαλαρής» νομισματικής πολιτικής θα επιφέρει ραγδαία εκροή κεφαλαίων από τις αναδυόμενες αγορές, επιτείνοντας τα ήδη σημαντικά προβλήματα, που αντιμετωπίζουν.

Κίνδυνος 2
Στασιμότητα στις αναδυόμενες αγορές – Πιθανότητα υλοποίησης 35%
Μία εντατικοποίηση των προβλημάτων στις αναδυόμενες οικονομίας θα επιδράσει αρνητικά στην ανάπτυξη, επιφέροντας το «σύνδρομο» της στασιμότητα. Η εκροή κεφαλαίων, η άρση της εμπιστοσύνης των επενδυτών, η πολιτική αστάθεια και οι αναποτελεσματικές νομισματικές πολιτικές συμβάλλουν στην υλοποίηση του σεναρίου της στασιμότητας.
Αποτέλεσμα: Οι επιδράσεις στις οικονομίες των αναδυόμενων χωρών θα είναι σημαντικές, καθώς το κόστος δανεισμού θα αυξηθεί, οι ξένοι επενδυτές θα αποχωρήσουν και τα επιτόκια των κεντρικών τραπεζών θα αυξηθούν, με στόχο τη σταθεροποίηση των αναδυόμενων νομισμάτων.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι πιέσεις στις αναδυόμενες αγορές θα επιφέρουν μείωση της παγκόσμιας ζήτησης και επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας.

Κίνδυνος 3
Μία ανώμαλη… Κίνα – Πιθανότητα υλοποίησης 25%
Ήδη, η επιβράδυνση στην αγορά ακινήτων της Κίνας έχει προκαλέσει σημαντική προβλήματα. Άλλωστε, οι κινήσεις της κεντρικής τράπεζας αποσκοπούν στην επίταση της ανάπτυξης και στην επίτευξη των οικονομικών στόχων για το 2014. Όμως, το πρόβλημα τους σκιώδους banking, η αδύναμη οικονομική δραστηριότητα και η ρευστότητα στα βραχυπρόθεσμη επιτόκια διατηρούν τις ανησυχίες.
Αποτέλεσμα: Εφόσον υλοποιηθεί το σενάριο της οικονομικής επιβράδυνσης, οι επενδύσεις τόσο σε κρατικό όσο και ιδιωτικό επίπεδο θα συρρικνωθούν, οδηγώντας σε αύξηση των επιτοκίων δανεισμού.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, μία επιβραδύνουσα κινεζική οικονομία επιδρά αρνητικά τόσο στις αναδυόμενες αγορές, όσο και στις αναπτυγμένες, εξαιτίας του υψηλού δείκτη εμπορικών συναλλαγών.

Κίνδυνος 4
Στασιμότητα και αποπληθωρισμός στην Ευρωζώνη – Πιθανότητα υλοποίησης 20%
Η αργή ανάκαμψη επιτρέπει την εμφάνιση του φαινομένου του στασιμοπληθωρισμού. Τα πρόσφατα μέτρα της ΕΚΤ στοχεύουν στην επίλυση του εν λόγω προβλήματος. Ωστόσο, η στάσιμη ανάκαμψη και ο χρηματοπιστωτικός θρυμματισμός διατηρούν τις ανησυχίες.
Αποτέλεσμα: Ένα τέτοιο ενδεχόμενο αναμένεται να επιφέρει σωρεία προβλημάτων, καθώς η ανάπτυξη θα παραμείνει υποτονική, η ανεργία θα αυξηθεί και η υποστήριξη για μεταρρυθμίσεις θα αρθεί.
Οι επιπτώσεις όμως, ανάγονται και σε διεθνές επίπεδο, καθώς η χαμηλή ζήτηση και ο ηπιότερος ρυθμός ανάπτυξης θα φέρει κύμα αναταράξεων στις διεθνείς αγορές.

Κίνδυνος 5
Εκτίναξη της τιμής του πετρελαίου – Πιθανότητα υλοποίησης 15%
Ο φόβος περί περαιτέρω κλιμάκωσης της βίας στο Ιράκ ωθεί στα ύψη την τιμή του πετρελαίου, δεδομένου του γεγονότος πως το Ιράκ παράγει το 3,5% του παγκόσμιου πετρελαίου. Παράλληλα, η αβεβαιότητα σε μία σειρά πετρελαιοπαραγωγών κρατών επιτείνει τις ανησυχίες.
Αποτέλεσμα: Μία εκτίναξη της τιμής του αργού θα επιφέρει ευρεία κοινωνική αναστάτωση αλλά και εκτίναξη του πληθωρισμού, εξαιτίας τις ανόδου στην τιμή της ενέργειας.

Κίνδυνος 6
Κλιμάκωση της κρίσης στην Ουκρανία – Πιθανότητα υλοποίησης 10%
Ο κίνδυνος επέμβασης της Ρωσίας στην Ουκρανία αλλά και η διατήρηση των εχθροπραξιών στις ανατολικές περιοχές ασκεί πιέσεις στο φυσικό αέριο.
Αποτέλεσμα: Μία τυχόν κλιμάκωση της έντασης αναμένεται να πλήξει κατά κύριο λόγο τη Ρωσία, μέσω της μείωσης των εξαγωγών αερίου και της αύξησης των εκροών κεφαλαίων. Φυσικά, η συρρίκνωση του παρεχόμενου αερίου ενδέχεται να επηρεάσει και την ενεργειακή επάρκεια της Ευρωζώνης.

(πρώτη ενημέρωση 11 Ιουλίου 2014, 00:14)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης