Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

«Νεκρωμένη» η αγορά μετά τον ανασχηματισμό! Η… χαώδης στελεχιακή Βαβέλ, το μωσαϊκό των τάσεων και το πάγωμα των μεταρρυθμίσεων

«Νεκρωμένη» η αγορά μετά τον ανασχηματισμό! Η… χαώδης στελεχιακή Βαβέλ, το μωσαϊκό των τάσεων και το πάγωμα των μεταρρυθμίσεων
Γενική καθίζηση άνω του 50% σε όγκους και τζίρους πλήρως ακυρωμένες οι κινήσεις των ξένων μετά τον ανασχηματισμό - Τίποτα δεν είναι τυχαίο...
Στις αγορές (όπως και στη ζωή) τίποτα δεν είναι τυχαίο, τίποτα δεν είναι… συμπτωματικό – πόσο μάλλον όταν επαναλαμβάνεται – ενώ καθρεφτίζουν και αντανακλούν ξεκάθαρα την κατάσταση στην οικονομία και την πολιτική, ειδικά όταν η δεύτερη επηρεάζει άμεσα και καταλυτικά την πορεία της πρώτης! Αυτό λαμβάνει χώρα στο ελληνικό χρηματιστήριο τον τελευταίο ενάμιση μήνα και συγκεκριμένα από την ημέρα του ανασχηματισμού και εντεύθεν, με την αγορά να δείχνει πλήρως απονευρωμένη, με κατακόρυφα μειωμένους όγκους και τζίρους και παύση των (νέων) επενδυτικών πρωτοβουλιών από τους ξένους.
Οι κεντρικοί δείκτες του Χ.Α. (Γενικός Δείκτης, FTSE 25 και τραπεζικός) χάνουν από 11,26% έως 17,46%, οι τράπεζες χάνουν έως 20% και κορυφαία blue chips έως 17%! Το κυριότερο όμως είναι ότι η ημερήσια αξία συναλλαγών έχει περιοριστεί πλέον του 50% σχεδόν αμέσως μετά τον ανασχηματισμό! Από τα 200 έως 300 εκατ. ευρώ που ήταν ο ημερήσιος τζίρος τον Απρίλιο και το Μάιο, αρχικά κατήλθε στα 150 εκατ. και εσχάτως στα 100 εκατ. ευρώ! Την περασμένη εβδομάδα μάλιστα ο μέσος ημερήσιος τζίρος περιορίστηκε εκ νέου σε ποσοστό 30% διαμορφούμενος μόλις στα 85,76 εκατ. ευρώ!
Θα μπορούσε να θεωρηθεί συμπτωματική ή φυσιολογική αυτή η εξέλιξη, αν η γενική καθίζηση του Χ.Α. αυτόν τον ενάμιση μήνα δεν είχε γίνει σε ένα καλπάζων (έως πρότινος) διεθνές περιβάλλον με τις ξένες αγορές είτε σε υψηλά 6ετίας είτε σε ιστορικά υψηλά!
Παράλληλα, σε εγχώριο επίπεδο δεν υπάρχει καμιά (εμφανής) κλιμάκωση του συστημικού ρίσκου, κάτι που αποδεικνύεται ξεκάθαρα από την αγορά των ομολόγων και την πορεία των spreads που διατηρούνται πλησίον σχετικά των χαμηλών 4ετίας.
Δεν παραγνωρίζουμε βεβαίως το γεγονός ότι σ’ αυτό το διάστημα έχουν προκύψει τα νέα μεγάλα προβλήματα στις τράπεζες με την έκθεση του ΔΝΤ, όπως επίσης έχουν κλιμακωθεί οι «φωνές» για ανάγκη διόρθωσης στις διεθνείς αγορές και εσχάτως προέκυψαν τα γεωπολιτικά προβλήματα με την τρομοκρατία και τα εγκλήματα σε Ουκρανία και Γάζα.
Όμως, η γενική εικόνα της αγοράς από τον ανασχηματισμό και μετά, απλώς δείχνει ότι οι ξένοι δεν είδαν με θετικό μάτι τις αλλαγές και τη γενικότερη σύνθεση που έκανε ο πρωθυπουργός. Χωρίς να θέλουμε επ’ ουδενί να υπεραπλουστεύσουμε τα πράγματα, καθ’ ότι οι αγορές δεν έχουν… μία ανάγνωση και κυρίως δεν έχουν… εύκολη ανάγνωση, φαίνεται λοιπόν πως οι ξένοι δείχνουν ξεκάθαρα τις επιφυλάξεις τους, έχοντας διακόψει σχεδόν εντελώς τις κινήσεις τους. Όπως σημειώνουν έγκριτοι χρηματιστηριακοί παράγοντες η αγορά έχει δώσει μόνη της την... ετυμηγορία για τον ανασχηματισμό της 9ης Ιουνίου!

Κυβέρνηση με συντεχνιακές λογικές, μωσαϊκό τάσεων και απόψεων

Το δυσκίνητο κυβερνητικό σχήμα, το… μωσαϊκό των τάσεων και των απόψεων και κυρίως η επάνοδος του λαϊκισμού και των «επαναστατικών» δηλώσεων στελεχών όπως οι κ.κ. Ντινόπουλος, Λοβέρδος και άλλων που συχνά… βγαίνουν περισσότερο… φιλολαϊκοί από τους υπολοίπους, ασφαλώς και δίνει μια εικόνα τουλάχιστον καθυστέρησης ή και ακύρωσης των μεταρρυθμίσεων. Στην πιο κρίσιμη καμπή για το κυβερνητικό έργο, ο κ. Σαμαράς σύρθηκε σε έναν ανασχηματισμό λογικών παλαιότερων δεκαετιών, είτε των 80s είτε των… 90s.
Όντας εγκλωβισμένος στις πολιτικές ισορροπίες ο κ. Σαμαράς δημιούργησε μια… ερμαφρόδιτη κυβέρνηση, αποτυγχάνοντας να δώσει ξεκάθαρο στίγμα ανανέωσης και φυγής προς τα εμπρός!
Αντιθέτως, η εικόνα που η αγορά εξέλαβε από τον ανασχηματισμό – στον οποίο είχε δοθεί χαρακτήρας σηματωρού μιας νέας μεγάλης επανεκκίνησης για την κυβέρνηση μετά την ήττα στις εκλογές – είναι ότι ταυτίζεται με το (χρεοκοπημένο) παρελθόν παρά στο μέλλον.
Ήταν ένας πολιτικός – κομματικός ανασχηματισμός με κυρίαρχα στοιχεία σύνθεσης όχι τις επιχειρησιακές ανάγκες της κυβέρνησης και της χώρας, αλλά με πρώτιστο μέλημα τους κομματικούς συσχετισμούς, τις συντεχνιακές λογικές και τις φιλοδοξίες των πολιτευτών.
Κυρίαρχη είναι η αίσθηση ότι έγινε με… τηλεοπτικούς όρους, καθώς στην κυβέρνηση μπήκαν ορισμένα από τα πλέον… τηλεοπτικά πολιτικά πρόσωπα της μεταπολίτευσης, όπως οι παρωχημένης αντίληψης και νοοτροπίας κ.κ. Γιακουμάτος και Ντινόπουλος.
Η είσοδος στην κυβέρνηση ειδικά του κ. Γιακουμάτου, ενός προσώπου απόλυτα συνδεδεμένου με τον παλαιοκομματισμό, τα ρουσφέτια, το λαϊκισμό και γενικώς το… θεατρινισμό χωρίς ουσία, απλώς σηματοδοτεί και «μπολιάζει» όλο το… πνεύμα μιας κυβέρνησης που είναι υποχρεωμένη να «τρέξει» μεταρρυθμίσεις!

Τα στατιστικά στοιχεία και η… συγκομιδή της αγοράς μετά τον ανασχηματισμό

Ο ανασχηματισμός έλαβε χώρα τη Δευτέρα 9 Ιουνίου (Αγίου Πνεύματος), ενώ την επόμενη ημέρα το Χ.Α. κέρδισε σε ποσοστό 1,36%.
Από εκεί και πέρα όμως, η εικόνα της αγοράς είναι… νεκρωμένη, με το Γενικό Δείκτη να καταγράφει πτώση 11,26% χάνοντας όλα τα κέρδη του 2014, ενώ ο FTSE 25 έχει απώλειες 11,60% και ο τραπεζικός δείκτης χάνει -17,46%.
Στις τράπεζες, η Πειραιώς καταγράφει πτώση 20,21% από τις 9 Ιουνίου, η Alpha Bank χάνει 18%, η Attica Bank -20,25% και η Εθνική -14,48%.
Στο χώρο του FTSE 25, η ΕΧΑΕ σημειώνει πτώση σε ποσοστό 17,20%, η Jumbo -15,35%, Motor Oil -13,45%, ΔΕΗ -13,43%, Μυτιληναίος -11,89%, Intralot -11,79%, Μέτκα -11,18%, ΟΤΕ -11%, ΕΛΠΕ -10% κ.ο.κ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης