Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Γιατί ο Μιχάλης Σάλλας της Πειραιώς έστειλε επιστολή σε ΕΚΤ και ΤΧΣ για τα έντοκα γραμμάτια;

Γιατί ο Μιχάλης Σάλλας της Πειραιώς έστειλε επιστολή σε ΕΚΤ και ΤΧΣ για τα έντοκα γραμμάτια;
Η επιστολή Πειραιώς χρήζει τεράστιας προσοχής
Κεραυνός εν αιθρία και σίγουρα μείζονος τραπεζικής και πολιτικής σημασίας, ήταν η επιστολή της τραπέζης Πειραιώς που υπογράφει ο Μιχάλης Σάλλας πρόεδρος του ομίλου.
Σύμφωνα με αυτή την επιστολή που εστάλει στο ΤΧΣ αρχικά και ακολούθως στην ΤτΕ και στην ΕΚΤ η διοίκηση της Πειραιώς «ρωτάει αν οι ελληνικές τράπεζες μπορούν να αγοράζουν έντοκα γραμμάτια από την ρευστότητα που λαμβάνουν από την ΕΚΤ δηλαδή η Πειραιώς ρωτάει αν τα έντοκα είναι εύκολα ή όχι ρευστοποιήσιμα περιουσιακά στοιχεία και αν μπορούν οι τράπεζες να τα αγοράζουν».
Με βάση πληροφορίες η DGCom ήδη έχει απαντήσει αναφέροντας ότι δεν είναι συμβατό οι ελληνικές τράπεζες να αντλούν ρευστότητα από την ΕΚΤ και ταυτόχρονα να αγοράζουν έντοκα γραμμάτια του εληνικού δημοσίου.
Το θέμα των εντόκων είναι μείζονος σημασίας καθώς αποτελεί την μόνη βραχυχρόνια μορφή άντλησης ρευστότητας για το ελληνικό δημόσιο.
Τράπεζες, ασφαλιστικά ταμεία, ξένοι και Κοινό Ταμείο της ΤτΕ που υποχρεώθηκε να συμμετάσχει για να καλυφθεί δημοπρασία εντόκων κατέχουν σωρευτικά 14,8 με 14,9 δισεκ. ευρώ εκ των οποίων περίπου 9 δισεκ (άλλες πηγές μιλούν για 12 δισεκ) οι ελληνικές τράπεζες.
Οι τράπεζες είχαν μια άτυπη συμφωνία κάθε τράπεζα να αγοράζει από 2 έως 2,5 δισεκ. έντοκα ώστε να συμβάλλει η κάθε τράπεζα στην χρηματοδότηση της οικονομίας.
Η Πειραιώς έφθασε στα 2 δισεκ. μεν αλλά σταμάτησε να αγοράζει άλλα έντοκα και η απόφαση της αυτή εδράζεται – με βάση την επιστολή – ότι ζητάει από την ΕΚΤ να λάβει επίσημη θέση για το αν μπορούν οι τράπεζες να αγοράζουν ή όχι έντοκα δηλαδή αν τα έντοκα είναι ρευστοποιήσιμα εύκολα ή μη περιουσιακά στοιχεία ή πιο απλά αν τα έντοκα γραμμάτια του ελληνικού δημοσίου είναι ασφαλή ή όχι.
Η απόφαση της Πειραιώς να σταματήσει τις αγορές εντόκων προφανώς εδράζεται σε ανησυχία για την επόμενη μέρα της Ελλάδος, τι θα συμβεί στο χρέος, πόσο ασφαλείς είναι οι τράπεζες με τα έντοκα γραμμάτια.
Η στάση της Πειραιώς είναι σίγουρα ένα μήνυμα που πρέπει να αποκωδικοποιηθεί ορθά.
Οι άλλες τράπεζες έχουν εκφράσει την ενόχληση τους και αναφέρουν ότι η Πειραιώς έσπασε την συμφωνία μεταξύ των τραπεζών να αγοράζουν ισόποσα έντοκα γραμμάτια στηρίζοντας το ελληνικό δημόσιο.
Με βάση ορισμένες μη επιβεβαιωμένες πληροφορίες η Πειραιώς δεν συμμετείχε σε δημοπρασία εντόκων και υποχρεώθηκε το Κοινό Ταμείων της Τράπεζας της Ελλάδος να αγοράσει έντοκα ειδάλλως η δημοπρασία δεν θα καλυπτόταν.
Συν τοις άλλοις και οι ξένοι αρχίζουν να μην ανανεώνουν δημοπρασίες ελληνικών εντόκων.
Όλη αυτή η κατάσταση έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία και προφανώς όλοι αναμένουν την ΕΚΤ να ξεκαθαρίσει το θέμα.
Οι ελληνικές τράπεζες θα μπορούν να προβαίνουν σε rollover των εντόκων γραμματίων αλλά φαίνεται ότι αποκλείεται να δοθεί το πράσινο φως να αυξηθούν τα έντοκα από τα 15 στα 25 δισεκ. ευρώ πρόταση που έχει μελετήσει ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά προφανώς η ΕΚΤ απορρίπτει.
Η απαντητική επιστολή της ΕΚΤ προς την Πειραιώς που αναμένεται εντός της εβδομάδας έχει τεράστια σημασία καθώς τα έντοκα αποτελούν την μοναδική πηγή βραχυχρόνιας χρηματοδότησης του ελληνικού δημοσίου.
Γιατί εστάλει η επιστολή από την Πειραιώς;
Προφανώς γιατί η τράπεζα ανησυχεί, γιατί ενδεχομένως θέλει να προλάβει εξελίξεις ή θέλει να διασφαλίσει την «νομιμοποίηση» του τι θεωρείται ρευστοποιήσιμο περιουσιακό στοιχείο για λόγους ασφαλείας;
Ένα άκρως σημαντικό στοιχείο είναι ότι η Πειραιώς από 200 εκατ αύξησε την έκθεση της στα έντοκα στα 2 δισεκ. έφθασε στο ελάχιστο όριο των εντόκων της άτυπης συμφωνίας μεταξύ τραπεζών αλλά το ερώτημα είναι τι πρόκειται να συμβεί συνολικά στο ελληνικό banking όσο αφορά τα έντοκα.
Είναι 100% βέβαιο ότι το ζήτημα των εντόκων είναι μείζονος πολιτικής σημασίας, που κανείς δεν πρέπει να υποτιμήσει.
Μια μεγάλη συστημική ελληνική τράπεζα όπως η Πειραιώς θέτει θέμα….που αφορά την βραχυχρόνια χρηματοδότηση του ελληνικού κράτους.
Οι προειδοποιήσεις, επισημάνσεις και ανησυχίες της Πειραιώς θα πρέπει να ληφθούν πολύ σοβαρά υπόψη.  
Ωστόσο γεννάται ένα ερώτημα πολιτικής σημασίας.
Η επιστολή της Πειραιώς....πολιτικά εξυπηρετεί την ΝΔ ή τον ΣΥΡΙΖΑ;

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης