Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

AP: Η Ελλάδα ξεμένει από χρήμα και χρόνο - Με κατάρρευση απειλείται το ελληνικό τραπεζικό σύστημα

AP: Η Ελλάδα ξεμένει από χρήμα και χρόνο - Με κατάρρευση απειλείται το ελληνικό τραπεζικό σύστημα
Χαμηλές οι προσδοκίες επίτευξης μιας συμφωνίας της Ελλάδας με τους ευρωπαίους εταίρους στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup
Χαμηλές είναι οι προσδοκίες επίτευξης ενός χρονοδιαγράμματος για μια συμφωνία στο σημερινό Eurogroup, σύμφωνα με δημοσίευμα του αμερικανικού πρακτορείου ειδήσεων Associated Press, στο οποίο τονίζεται ότι η Ελλάδα ξεμένει από χρήμα και χρόνο.
Η όποια αισιοδοξία σχετικά με το ενδεχόμενο συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και των ευρωπαίων πιστωτών της «αναχαιτίστηκε» από τις δηλώσεις του γερμανού υπουργού Οικονομικών, Wolfgang Schaeuble, ο οποίος ανέφερε ότι δύσκολα θα επιτευχθεί μια συμφωνία στη συνεδρίαση του Eurogroup της Δευτέρας.
Μάλιστα, σε δηλώσεις του σημείωσε ότι η Αθήνα δεν είναι σε θέση να έχει απαιτήσεις, προσθέτοντας ότι «η Ελλάδα πρέπει να καταλάβει ότι δεν μπορεί να συνεχίσει να ζει με χρήματα περισσότερα απ' όσα διαθέτει και να προτείνει πώς οι άλλοι θα πρέπει να πληρώνουν ακόμη περισσότερο».
«Λυπάμαι για τους Έλληνες», σημείωσε, «εξέλεξαν μια κυβέρνηση που συμπεριφέρεται ανεύθυνα τη δεδομένη στιγμή».
Ωστόσο, όπως σημειώνεται, τα χρονικά περιθώρια είναι στενά.
Αν δεν εξευρεθεί μια λύση μέχρι την 28η Φεβρουαρίου, οι ελληνικές τράπεζες θα μπορούσαν να βρεθούν αποκομμένες από τη χρηματοδότηση της ευρωπαϊκής κεντρικής τράπεζας.
Μια σοβαρή επιδείνωση για τα οικονομικά των ελληνικών τραπεζών θα μπορούσε να προκαλέσει απόσυρση χρημάτων από τους καταθέτες και συνεπακόλουθα πιθανή κατάρρευση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.
Αυτό, εν συνεχεία, θα μπορούσε να εξωθήσει την ελληνική κυβέρνηση να αποφασίσει αποχώρηση από τη ζώνη του ευρώ, ώστε να προχωρήσει σε εκτύπωση δικού της νομίσματος και να σώσει τις τράπεζες της χώρας.
Παράλληλα, σημειώνεται, οποιαδήποτε συμφωνία με τους πιστωτές της Ελλάδας θα απαιτούσε την περαιτέρω έγκριση από τα εθνικά κοινοβούλια των χωρών μελών της Ευρωζώνης, κάτι που θα προσέθετε επιπλέον καθυστερήσεις.
Σύμφωνα με τον αναλυτή της Berenberg Bank, Holger Schmieding, η Ελλάδα μένει από χρήματα και χρόνο και επισημαίνει ότι υπάρχει μια ελαφρά αλλαγή στον τόνο που χρησιμοποιεί τελευταία η Αθήνα, ωστόσο, προσθέτει ότι παραμένει αναπάντητο ακόμη το ερώτημα αν ο έλληνας πρωθυπουργός έχει καταλάβει ότι έχει σπρώξει την Ελλάδα πολύ κοντά στην άβυσσο της οικονομικής κρίσης, της ύφεσης και του Grexit και αν είναι έτοιμος να κάνει την αναπόφευκτη στροφή για να το αποφύγει.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης