Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Economist: Ώρα μηδέν για τα ταμειακά διαθέσιμα της Ελλάδας, εξαντλούνται - Κίνδυνος Grexit

Economist: Ώρα μηδέν για τα ταμειακά διαθέσιμα της Ελλάδας, εξαντλούνται - Κίνδυνος Grexit
Κατά τον Economist, το ανακοινωθέν του Eurogroup για την Ελλάδα τη Δευτέρα κρίνεται απογοητευτικό
Ξεμένει από ρευστότητα η Ελλάδα, προειδοποιεί ο Economist, παρακολουθώντας στενά μια προς μια όλες τις εξελίξεις που αφορούν στο ελληνικό ζήτημα.
Όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά το περιοδικό, η Ελλάδα βρίσκεται επικίνδυνα κοντά στο να ξεμείνει από χρήματα.
Ακόμη και ο αισιόδοξος Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης, παραδέχεται πλέον πως η Ελλάδα βρίσκεται σε δεινή δημοσιονομική κατάσταση.
Δεν είναι τυχαία η δήλωση του Γ. Βαρουφάκη το βράδυ της Δευτέρας, αμέσως μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup, πως το θέμα ρευστότητας της ελληνικής οικονομίας είναι εξαιρετικά επείγον, προειδοποιώντας εμμέσως πλην σαφώς πως τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας επαρκούν για μόλις δύο εβδομάδες ακόμη.
Την ίδια ημέρα, η Αθήνα έδωσε εντολή να πληρωθεί η δόση των 750 εκατ. ευρώ προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Η μάχη της ελληνικής κυβέρνησης για να αντλήσει ρευστότητα - τόσο για να καλύψει τις υποχρεώσεις της προς τους δανειστές της, όσο και για να καταβάλλει μισθούς και συντάξεις - είναι διαρκής κι ενώ ακόμη δεν έχει υπάρξει συμφωνία μεταξύ Αθήνας και εταίρων για το μέλλον της χρηματοδότησης της χώρας.
Εσχάτως σημειώθηκε πρόοδος στην πορεία των διαπραγματεύσεων, ενώ η ατμόσφαιρα βελτιώθηκε αισθητά μετά τον ανασχηματισμό της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας και την αναβάθμιση του ρόλου του Ευ. Τσακαλώτου.
Όμως οι διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών παραμένουν σε ό,τι αφορά τα καυτά ζητήματα της διαπραγμάτευσης, όπως το ασφαλιστικό και τα εργασιακά.
Κατά τον Economist, το ανακοινωθέν του Eurogroup για την Ελλάδα τη Δευτέρα κρίνεται απογοητευτικό, αφού ζητούσε επιτακτικά περισσότερο χρόνο και μεγαλύτερη προσπάθεια για να γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ Αθήνας και εταίρων.
Παραμένει ακόμη αβέβαιο, μετά από όλα αυτά, το εάν η Ελλάδα θα κατορθώσει να παραμείνει ή όχι στο ευρώ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης