Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Goldman Sachs: Κίνδυνος για την Κίνα από την ανάπτυξη και την υποτίμηση του γουάν – Προβλέπει πτώση του ΑΕΠ στο 6,4% το 2016

Goldman Sachs: Κίνδυνος για την Κίνα από την ανάπτυξη και την υποτίμηση του γουάν – Προβλέπει πτώση του ΑΕΠ στο 6,4% το 2016
Θα συνεχιστούν και το 2016 οι ανησυχίες για την ανάπτυξη της Κίνας και την ακολουθούμενη πολιτική, σημειώνει η αμερικανική επενδυτική εταιρεία
Τους κινδύνους για την κινεζική οικονομία το 2016 επισημαίνει σε ανάλυσή της η Goldman Sachs, εκτιμώντας ότι και το νέο έτος θα εξακολουθήσουν να υφίστανται οι ανησυχίες για την οικονομία της και την ακολουθούμενη πολιτική.
Μάλιστα, προβλέπει ότι η κινεζική οικονομία θα συνεχίσει να επιβραδύνεται, με την ανάπτυξη του ΑΕΠ να υποχωρεί στο 6,4% το 2016, στο χαμηλότερο επίπεδο εδώ και περίπου 26 χρόνια.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, «οι οικονομολόγοι μας εκτιμούν ότι η ανώμαλη επιβράδυνση της Κίνας θα συνεχιστεί, προβλέποντας την πραγματική ανάπτυξη του ΑΕΠ στο 6,4% το 2016 (6,9% το 2015), κάτι που είναι το χαμηλότερο επίπεδο από το 1989».
Προστίθεται δε, ότι «υπάρχει συνεχής σκεπτικισμός για τον πραγματικό ρυθμό ανάπτυξης στην Κίνα», καθώς και ότι ο νέος δείκτης δραστηριότητας των οικονομολόγων της για το νόμισμα της Κίνας υποδηλώνει πιο αδύναμη ανάπτυξη από τις επίσημες εκτιμήσεις για το ΑΕΠ.
Μάλιστα, επισημαίνει ότι αν χρησιμοποιηθεί αυτός ο δείκτης ως αναφορά για τις προβλέψεις της, τότε η κινεζική ανάπτυξη για το 2016 προβλέπεται ότι θα περιοριστεί στο 5%.
Παράλληλα, τονίζει ότι η έντονη ανατίμηση του δολαρίου ασκεί περαιτέρω πιέσεις στην Κίνα.
Η επιβραδυνόμενη ανάπτυξη στην Κίνα, σε συνδυασμό με την ισοτιμία δολαρίου – γουάν, μπορεί να αυξήσει τις πιέσεις για μια ακόμη υποτίμηση του γουάν.
Η Goldman Sachs σημειώνει ότι αν και οι αγορές θα αφομοιώσουν μελλοντικές υποτιμήσεις του γουάν πολύ καλύτερα απ' ό,τι τον Αύγουστο, η ταχύτητα με την οποία η FED θα προχωρήσει στην εξομάλυνση των επιτοκίων και το πώς η Κίνα θα χειριστεί το νόμισμά της εν όψει της επιβραδυνόμενης ανάπτυξης, θα αποτελέσουν παράγοντες κλειδιά που θα καθορίσουν πιθανές επιπτώσεις από την Κίνα στις παγκόσμιες αγορές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης