Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Αυξάνονται επικίνδυνα οι short θέσεις στο γουάν της Κίνας - Bίαιη υποτίμηση αναμένουν hedge fund

Αυξάνονται επικίνδυνα οι short θέσεις στο γουάν της Κίνας - Bίαιη υποτίμηση αναμένουν hedge fund
Η βασική ιδέα πίσω από την υποτίμηση του νομίσματός είναι ότι καθιστά τις εξαγωγές πιο ελκυστικές
Μερικά από τα μεγαλύτερα hedge funds στον κόσμο έχουν αρχίσει να αυξάνουν επικίνδυνα τις θέσεις τους κατά του κινεζικού νομίσματος, του γουάν.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που επικαλείται η Wall Street Journal, οι Kyle Bass, Stanley Druckenmiller, David Tepper και David Einhorn έχουν αυξήσει σημαντικά τις θέσεις τους υπερ μιας βίαιης υποτίμησης του κινεζικού γουάν.
Η κίνηση του γουάν πραγματικά κέντρισε την προσοχή της αγοράς τον Αύγουστο του 2015, όταν η Κίνα υποτιμήσε το νόμισμα της.
‘Ηταν η μεγαλύτερη υποτίμηση του γουάν από το 1994 και τη σύνδεση του με το δολάριο ενώ αποφασίστηκε σε μια στιγμή που η κινεζική οικονομία επιβραδύνεται ραγδαία, ενώ παράλληλα το Πεκίνο άσκησε πιέσεις για να ενταχθεί το νόμισμα στο καλάθι διεθνών νομισμάτων του ΔΝΤ.
Η κίνηση αυτή, ήταν μια προσπάθεια να εξουδετερώσει η Κίνα τον αντίκτυπο του ισχυρότερου δολαρίου έναντι του ευρώ και του ιαπωνικού γεν, σύμφωνα με έκθεση του ινστιτούτου Stratfor, παρά το γεγονός ότι αργότερα διαβεβαίωνε ότι δεν θα επαναλάβει μια τέτοια κίνηση.
Όμως το γουάν, σύμφωνα με τους αναλυτές της Bank of America Merrill Lynch, συνέχισε μέχρι και σήμερα να υποχωρεί, καθώς το δολάριο ενισχύθηκε στο ίδιο διάστημα εξαιτίας της πολιτικής της Fed.
Μάλιστα οι αναλυτές της Bank of America Merrill Lynch πιστεύουν ότι αυτή η τάση θα συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα.

Embedded image permalink

Η βασική ιδέα πίσω από την υποτίμηση του νομίσματός είναι ότι καθιστά τις εξαγωγές πιο ελκυστικές, αν οι εμπορικοί εταίροι είναι σε θέση να αποκτήσουν περισσότερα από τα αγαθά για το ίδιο ποσό της ονομαστικής αξίας.
Αυτό, ωστόσο, επηρεάζει την αγοραστική δύναμη των οικιακών καταναλωτών και των κερδών των εξαγωγικών επιχειρήσεων.
Αλλά η Τράπεζα της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, η οποία έχει δεσμευτεί δημόσια να υπερασπιστεί το γουάν και που συνεχίζει να το κρατά σχετικά σταθερό έναντι του δολαρίου, έχει αναγκαστεί να δαπανήσει δισεκατομμύρια δολάρια για να υπερασπιστεί το νόμισμά της.
Ως εκ τούτου, συναλλαγματικά αποθέματα της PBOC έχουν μειωθεί σημαντικά.
Μάλιστα, νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας προειδοποίησε τον επενδυτή - θρύλο George Soros να μην σκεφτεί να ανοίξει πόλεμο στο γουάν.
Ο Soros απάντησε εμμέσως κατά τη διάρκεια του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός ότι μια ανώμαλη προσγείωση στην οικονομία της Κίνας ήταν αναπόφευκτη και ότι τα προβλήματα της Κίνας ήταν μία από τις "βασικές αιτίες "της τρέχουσας αποσταθεροποίησης της παγκόσμιας οικονομίας και ιδιαίτερα των αναδυόμενων αγορών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης