Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Πόλεμος της Fed κατά του Trump: Τον χαρακτηρίζει «πολιτικό ρίσκο» και προσπαθεί να ακυρώσει τις πολιτικές του – Τι φοβάται ο αποτυχημένος Powell

Πόλεμος της Fed κατά του Trump: Τον χαρακτηρίζει «πολιτικό ρίσκο» και προσπαθεί να ακυρώσει τις πολιτικές του –  Τι φοβάται ο αποτυχημένος Powell
Η αντιπαράθεση με το Jerome Powell και τα σχέδια Trump για την άσκηση νομισματικής πολιτικής
Η Fedαποτάσσεται μετά βδελυγμίας κάθε κουβέντα για τον εκλογικό κύκλο στις συζητήσεις πίσω από τις κλειστές πόρτες για τη διαμόρφωση της νομισματικής πολιτικής, ενώ την ίδια ώρα στην πραγματικότητα μετράει ιδιαίτερα προσεκτικά το αποκαλούμενο «πολιτικό ρίσκο» της εκ νέου ανάληψης της προεδρίας από τον Donald Trump τασσόμενη υπέρ του Joe Biden.
O επικεφαλής της Fed Jerome Powell την περασμένη εβδομάδα επισήμανε χαρακτηριστικά ότι οι επικείμενες προεδρικές εκλογές (στις 5 Νοεμβρίου) δεν… συζητούνται καν στις συνεδριάσεις της Ομοσπονδιακής Τράπεζας, προκαλώντας τους δημοσιογράφους να διαβάσουν μόνοι τους τα σχετικά πρακτικά των συνεδριάσεων.
«Δεν μπορώ να το πω πιο ευθαρσώς: Απλώς δεν ακολουθούμε αυτόν τον δρόμο», είπε η πρόεδρος της Fed στους δημοσιογράφους το απόγευμα της Τετάρτης (1/5) όταν ρωτήθηκε αν ο πήχυς ήταν υψηλότερος για την πραγματοποίηση μειώσεων επιτοκίων κοντά στις προεδρικές εκλογές.
Την ίδια ώρα, αυτό που φαίνεται είναι ότι ο Powell και οι συν αυτώ έχουν αποσυθεί σε έναν αγώνα δρόμου για να αναιρέσουν κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας τις πολιτικές του Donald Trump, χαρακτηρίζοντάς τις «πολιτικό ρίσκο» ενάντια στην ασκούμενη νομισματική πολιτική.
Το Yahoo Finance μετά από ανασκόπηση των πρακτικών συνεδριάσεων της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς (FOMC) ήταν —όπως υποσχέθηκε ο Powell — εντόπισε λίγες φανερές αναφορές για επερχόμενες εκλογές και καμία συζήτηση για τα πολιτικά πλεονεκτήματα ενός υποψηφίου έναντι του άλλου.
Ωστόσο, τα πολιτικά θέματα εξακολουθούσαν να εμφανίζονται έως και κάτω από τις γραμμές επανειλημμένα καθώς οι αξιωματούχοι της Fed έλαβαν αποφάσεις που επηρέασαν την οικονομία των ΗΠΑ.
Τα πρακτικά δείχνουν ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της κεντρικής τράπεζας σταθμίζουν τόσο τις πιθανές οικονομικές επιπτώσεις των πολιτικών γεγονότων - συμπεριλαμβανομένων των εκλογών και του ερχομού ενός νέου προέδρου - όσο και την αντίδραση στις αποφάσεις τους κατά τη διαμόρφωση της νομισματικής πολιτικής.
Σε ένα μόνο παράδειγμα, ο πρόεδρος της Fed της Minneapolis Neel Kashkari αφιέρωσε χρόνο σε μια συνάντηση τον Ιανουάριο του 2018 για να τονίσει αυτές τις πιέσεις με την τότε Πρόεδρο Janet Yellen να αποχωρεί και τον Powell να ετοιμάζεται να πάρει τη σημερινή του θέση στην κορυφή του τραπεζιού.
«Εργαζόμαστε πολύ σκληρά, όλοι μας, για να είμαστε ακομμάτιστοι, και παρόλα αυτά υπάρχουμε σε έναν κομματικό, πολιτικό κόσμο», είπε ο Kashkari στην απομαγνητοφώνηση εκείνης της συγκέντρωσης. Επαίνεσε τη Yellen, λέγοντας ότι είχε «διαχειριστεί αποτελεσματικά αυτήν την ένταση».
Σε όλες τις επτά συνεδριάσεις στις οποίες προήδρευσε ο Powell το 2018, για παράδειγμα, ο όρος «πολιτικός» ειπώθηκε 40 φορές, σύμφωνα με την έρευνα στα πρακτικά των συνεδριάσεων της επιτροπής των ανοικτών αγορών.

Στιγμιότυπο_οθόνης_2024-05-05_174717.png
Η πραγματική ατζέντα


Προέκυψε καθώς τα μέλη της επιτροπής συζήτησαν τα πάντα, από την εμπορική πολιτική του τότε Προέδρου Trump μέχρι τις εξελίξεις στην Ευρώπη και τις οικονομικές επιπτώσεις των «πολιτικών εντάσεων στο εσωτερικό των Ηνωμένων Πολιτειών» γύρω από εκείνο το εκλογικό έτος.
Αυτή η θεώρηση αυτών των πολιτικών κινδύνων είναι κοινή και ένα θέμα που η ιστορικός της Federal Reserve, Sarah Binder, λέει ότι το έχει δει ξανά και ξανά κατά την μελέτη των πρακτικών.
Οι πολιτικές συζητήσεις είναι στο επίκεντρο, λέει, γύρω από έντονα θέματα όπως ο καθορισμός στόχου για τον πληθωρισμό και ο ισολογισμός της Fed.
«Το γεγονός ότι πολλοί αξιωματούχοι της Fed αναφέρουν την πολιτική στις συνεδριάσεις της FOMC υποδηλώνει ότι τέτοιες σκέψεις αποτελούν τουλάχιστον μέρος του μείγματος δυνάμεων που τελικά διαμορφώνουν τη δήλωση και τις πολιτικές επιλογές της Fed», έγραψε σε απάντησή της στο Yahoo Finance.

Το σχέδιο του Donald Trump για τη Fed 

Δημοσίευμα της WSJ τον Απρίλιο ανέφερε ότι ο Trump και οι σύμβουλοί του συζητούν μέτρα για να προσπαθήσουν να περιορίσουν την ανεξαρτησία της Fed, συμπεριλαμβανομένου του να δώσουν στον πρόεδρο λόγο στις αποφάσεις της Fed για τα επιτόκια.
Οι παρατηρητές δεν πιστεύουν ότι η εκκολαπτόμενη προσπάθεια του Trump να παραμερίσει τον πρόεδρο της Fed Jerome Powell θα πετύχει και θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει τη νομισματική πολιτική και το δολάριο το οποίο διατηρείται ισχυρό με τεχνητό τρόπο.
«Υπάρχουν πολλοί νομικοί, πρακτικοί και πολιτικοί λόγοι για τους οποίους αυτό το όνειρο του Trump ή των συμβούλων του είναι εντελώς αδύνατο», δήλωσε ο Terri Haines, ιδρυτής της Pangea Policy σε ένα πρόσφατο email προς τους πελάτες.
«Σε νομικό επίπεδο, είναι αντισυνταγματικό.
Η νομισματική πολιτική είναι δουλειά του Κογκρέσου, όχι του προέδρου.
Ούτε το Κογκρέσο ούτε τα δικαστήρια πρόκειται να επιτρέψουν ή να ενθαρρύνουν οποιονδήποτε πρόεδρο παραβιάζει τα σαφή συνταγματικά όρια της λειτουργίας του», είπε.
Σε πρακτικό και πολιτικό επίπεδο, ο υποψήφιος και πρώην πρόεδρος πιθανότατα και πολύ γρήγορα θα ανακαλέσει κάθε σχέδιο να ελέγξει τη Fed», πρόσθεσε ο Haines.
Στιγμιότυπο_οθόνης_2024-05-05_174824.png

Η οικονομική πολιτική

Τα φιλόδοξα σχέδια του Trump περιλαμβάνουν δασμούς 60% σε κινεζικά προϊόντα και δασμούς 10% σε άλλους παγκόσμιους εμπορικούς εταίρους.
Υπόσχεται επίσης περισσότερες φορολογικές περικοπές και καταστολή της παράνομης μετανάστευσης, που και τα δύο θα μπορούσαν επίσης να ασκήσουν πληθωριστικές πιέσεις, σύμφωνα με τους επικριτές του.
Όλα θα μπορούσαν να ασκήσουν νέα ανοδική πίεση στις τιμές σε μια περίοδο που η μελλοντική πορεία του πληθωρισμού παραμένει αβέβαιη.
Η προσπάθεια της Ομοσπονδιακής Τράπεζας για τη μείωση του πληθωρισμού οδήγησε τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να υιοθετήσουν τη στάση «υψηλότερα (επιτόκια) για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα».
Η κεντρική τράπεζα ψήφισε την Τετάρτη (1/5) να διατηρήσει τα επιτόκια σε υψηλό 23 ετών μετά από μια σειρά υψηλότερων από το αναμενόμενο στοιχεία για τον πληθωρισμό.
Η επεξεργασία των στοιχείων από τους οικονομολόγους Ryan Sweet και Bernard Yaros της Oxford Economics οδήγησε στο αποτέλεσμα ότι ένα «σενάριο Trump σε πλήρη εφαρμογή» θα μπορούσε να ωθήσει τις τιμές σε άνοδο μεταξύ 0,5% και 1% το 2026 και το 2027, καθώς θα φανούν τα αποτελέσματα των πολιτικών .
Αυτό είναι πάνω από αυτό που θα ήταν ο πληθωρισμός διαφορετικά και πριν από οποιαδήποτε απάντηση από τη Fed.
Η έκθεση διαπιστώνει ότι οι πολιτικές του Trump θα μπορούσαν να μειώσουν το πραγματικό ΑΕΠ των ΗΠΑ.
Ο Τrump προτείνει μια σειρά από νομοθεσίες φιλικές προς τον κόσμο των επιχειρήσεων, ενώ  η ώθηση στην οικονομία από αυτές τις δημοσιονομικές αλλαγές αντισταθμίζεται από το κόστος για την οικονομία σε όλο τον κόσμο.
Οι σύμμαχοί του αναγνωρίζουν την πιθανότητα αυξήσεων των τιμών, αλλά λένε ότι οι επιπτώσεις μπορεί να είναι ελάχιστες.
Μια εκτίμηση από τον Adam Posen, τον πρόεδρο του Peterson Institute for International Economics ανέφερε ότι δασμολογικό σχέδιο 10% του Trump θα ωθούσε τον πληθωρισμό κατά «δύο έως τρεις ποσοστιαίες μονάδες».

«Δεν ξέρουν για τι πράγμα μιλάνε»

Ο Trump και οι σύμμαχοί του διασκεδάζουν τις ανησυχίες.
Ο πρώην πρόεδρος πρόσφατα αναφέρθηκε επικριτικά σε ορισμένες μελέτες σχετικά με το κόστος των δασμών, λέγοντας σε πρόσφατη συνέντευξη στο Time ότι οι ειδικοί πίσω από αυτές τις μελέτες «δεν ξέρουν για τι πράγμα μιλάνε».
«Δεν πιστεύω ότι θα είναι ο πληθωρισμός πρόβλημα», πρόσθεσε σχετικά με την επίδραση των ιδεών του για τους δασμούς, λέγοντας ότι αντίθετα ο αντίκτυπος θα ήταν "έλλειψη απώλειας οικονομικής ισχύος για τη χώρα μας".
Οι σύμβουλοι του Trump σημειώνουν επίσης συχνά ότι οι δασμοί του 2017 και 2018 δεν οδήγησαν σε άνοδο του πληθωρισμού.
Ο Robert Lighthizer ήταν ο εκπρόσωπος του Trump στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου και θα μπορούσε να είναι στη σειρά για άλλη μια κορυφαία θέση το 2025.
Πρόσφατα έγραψε ότι οι δασμοί του Trump είχαν ποικίλα θετικά αποτελέσματα στις ΗΠΑ και όιτ όλα αυτά έχουν επιτευχθεί χωρίς καμία ουσιαστική πληθωριστική επίδραση. 
Ωστόσο, η πρόταση του Trump για δασμούς το 2025 είναι πολύ υψηλότερη από ό,τι εφάρμοσε το 2017 και το 2018.
Ο Trump έχει διατυπώσει άλλες νέες ιδέες, όπως η υποτίμηση του δολαρίου, που θα μπορούσαν να έχουν πρόσθετες επιπτώσεις στον πληθωρισμό.
Αλλά την ίδια ώρα οι επικριτές του ξεχνούν ότι μεγάλο μέρος της ισχύος του δολαρίου προέρχεται από το γεγονός ότι χρησιμοποιείται ως γεωπολιτικό «όπλο» και από την άλλη «κρύβει» τα σημαντικά εμπορικά ελλείμματα και το δημοσιονομικό έλλειμμα της μεγαλύτερης οικονομίας.
Επιπλέον δεν λαμβάνεται υπόψη και ο τεράστιος όγκος του χρέος το οποίο αυτή τη στιγμά ξεπερνά τα 34 τρισ. δολ.
Ενώ ο πρώην πρόεδρος θέλει τελικά να χρησιμοποιήσει δασμούς για να αποσυνδέσει (decouple) τις οικονομίες των ΗΠΑ και της Κίνας, σε άμεσο μέλλον, οι προτεινόμενοι δασμοί του θα επιβληθούν στις αμερικανικές εταιρείες καθώς εισάγουν αγαθά.
Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι το μεγαλύτερο μέρος αυτού του αυξημένου κόστους βαρύνει τους καταναλωτές.
Η απόφαση του Trump για έναν ακόμη γύρο φορολογικών περικοπών θα μπορούσε επίσης να ωθήσει ανοδικά τον πληθωρισμό αυξάνοντας τις πιέσεις στη ζήτηση και τηn προσφορά χρήματος στην οικονομία των ΗΠΑ.
Θέλει να επεκτείνει όλες τις φορολογικές περικοπές που υπέγραψε σε νόμο το 2017 και να προσθέσει ορισμένες νέες περικοπές, όπως η μείωση του εταιρικού φορολογικού συντελεστή από 21% σε 15%.
Τέλος, οι σκληροπυρηνικές μεταναστευτικές πολιτικές του Trump θα μπορούσαν να είναι πληθωριστικές, λένε οι οικονομολόγοι, μειώνοντας την προσφορά στην αγορά εργασίας και αυξάνοντας το κόστος για τις επιχειρήσεις με τη μορφή πληθωρισμού των μισθών.

Προβολές για πιθανή «ανάκαμψη του πληθωρισμού»

Οι δασμοί, ωστόσο, βρίσκονται στο επίκεντρο στις περισσότερες μελέτες για το πώς οι πολιτικές του Trump θα μπορούσαν να επηρεάσουν τον πληθωρισμό και την οικονομική ανάπτυξη.
Μια άλλη πρόσφατη έκθεση της Capital Economics προέβλεψε ότι οι δασμοί του Trump θα μπορούσαν να αφαιρέσουν έως και 1,5% από το ΑΕΠ και «να πυροδοτήσουν μια ανάκαμψη του πληθωρισμού που θα μπορούσε να αναγκάσει τη Fed να αυξήσει ξανά τα επιτόκια».
Ο Paul Ashworth, επικεφαλής οικονομολόγος του ομίλου στη Βόρεια Αμερική, πρόσθεσε σε ένα σημείωμα στο Yahoo Finance ότι είναι δύσκολο να καταλήξουμε στο συγκεκριμένο αποτέλεσμα του πληθωρισμού, επειδή όταν πρόκειται για δασμούς, δεν είναι σαφές ακριβώς ποια επίπεδα μειώσεων θα καταλήξει ο Trump .
Πράγματι, στην πρόσφατη συνέντευξή του στο Time, ο Trump αρχικά είπε ότι οι δασμοί του θα μπορούσαν να είναι «μεγαλύτεροι» από τις τρέχουσες προτάσεις του, αλλά στη συνέχεια πρόσθεσε ότι «μπορεί να είναι και κλάσμα αυτών».
Οι σύμμαχοι του Trump και του Biden έχουν προσφέρει τις δικές τους προβλέψεις για την πορεία που θα μπορούσε να ακολουθήσει ο πληθωρισμός.
Ο Συνασπισμός για μια Ευημερούσα Αμερική είναι μια ομάδα που υποστηρίζει υψηλότερους δασμούς.
Ωστόσο, υποστήριξε ότι τα καθαρά αποτελέσματα θα ήταν θετικά λόγω της οικονομικής ανάπτυξης, λέγοντας ότι τα πραγματικά εισοδήματα των νοικοκυριών θα αυξηθούν κατά σχεδόν 8.000 δολάρια.
Από την άλλη πλευρά, το αριστερό Κέντρο για την Αμερικανική Πρόοδο έχει κάνει προβολές για δασμούς 10% και είπε ότι οι δασμοί μεταφράζονται σε μια ετήσια αύξηση περίπου 1.500 δολ στο κόστος για το τυπικό αμερικανικό νοικοκυριό.

Η διχασμένη προεδρία το προτιμώμενο σενάριο απο τις αγορές 

Ο Trump έχει επανειλημμένα επισημάνει ότι αυτές οι πολιτικές, από τους δασμούς έως τις φορολογικές περικοπές, θα είναι στο επίκεντρο της ατζέντας του το 2025, εάν κερδίσει.
Ίσως το βασικό ερώτημα - εκτός από τη διαμάχη του Trump με τον Πρόεδρο Joe Biden - είναι πώς καταλήγει η κούρσα για το Κογκρέσο.
Εάν οι Δημοκρατικοί έχουν το έλεγχο είτε στη Βουλή είτε στη Γερουσία το 2025, θα μπορούσαν να εμποδίσουν ή να περιορίσουν πολλά από τα σχέδια του Trump.
Η διχασμένη κυβέρνηση (δε θα έχει ο πρόεδρος έλεγχος του Κογκρέσου δηλαδή) - είτε υπό τον Biden είτε τον Trump - συχνά αναφέρεται ως το προτιμώμενο σενάριο για τις αγορές.
Όσο για την Oxford Economics, ''έτρεξε'' επίσης ένα σενάριο «περιορισμένου Trump» όπου αναγκάζεται να συμβιβαστεί, μεταξύ άλλων με πιο στοχευμένους δασμούς.
Ο Trump θα ήταν σαφώς δυσαρεστημένος με αυτό, αλλά οι οικονομολόγοι μπορεί να είναι πιο αισιόδοξοι.
Το μοντέλο της Oxford Economics βρήκε ότι οι επιπτώσεις στον πληθωρισμό του «περιορισμένουTrump» είναι πολύ λιγότερο έντονες, με τις πιέσεις των τιμών στο ένα τρίτο περίπου του «πλήρους» σεναρίου και θετική επίδραση στο πραγματικό ΑΕΠ μέχρι το 2028.

Συμπέρασμα: Το σενάριο της εκλογής Trump πέραν του τρόμου που προκαλεί στο οικονομικό κατεστημένο των ΗΠΑ, θα αλλάξει τον τρόπο λειτουργίας της οικονομίας τόσο σε δημοσιονομικό επίπεδο (φορολογία, δασμοί κ.ά.) τόσο και τη λειτουργία της Fed και τη νομισματική πολιτική (θεσμική ανεξαρτησία fed, δολάριο κ.ά.)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης