Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Η επόμενη μέρα του Scholz στη Γερμανία - Θα ακολουθήσει τον δρόμο του Macron στη Γαλλία; Η απάντηση από Berenberg και DIW

Η επόμενη μέρα του Scholz στη Γερμανία - Θα ακολουθήσει τον δρόμο του Macron στη Γαλλία; Η απάντηση από Berenberg και DIW
Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών στη Γερμανία δείχνει την αδυναμία του κυβερνητικού συνασπισμού
Σχετικά Άρθρα
Εντείνονται οι πιέσεις στον Γερμανό καγκελάριο, Olaf Scholz, μετά τη συντριπτική ήττα από το ακροδεξιό AfD στις ευρωεκλογές.
Ειδικότερα, το AfD εξασφάλισε το 15,9% των ψήφων, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα, κερδίζοντας το SPD (σοσιαλδημοκράτες) του Scholz και τους δύο εταίρους του στον συνασπισμό της σημερινής γερμανικής κυβέρνησης, τους Πράσινους και το FDP (ελεύθεροι δημοκράτες).
Το SPD έχασε τη στήριξή του από τις εκλογές του 2019, κερδίζοντας μόλις το 13,9% των τελευταίων ψήφων. Η στήριξη των Πρασίνων αποδυναμώθηκε απότομα από 20,5% το 2019 σε 11,9% το 2024, ενώ το FDP κατέγραψε μόνο μικρή πτώση, εξασφαλίζοντας το 5,2% των ψήφων στην τελευταία δημοσκόπηση.
Τα αυξητικά κέρδη εν τω μεταξύ μετέτρεψαν την αντιπολίτευση της Γερμανίας, το CDU (Χριστιανοδημοκράτες), στο ισχυρότερο κόμμα, με ποσοστό υποστήριξης 23,7%.
Τα αποτελέσματα αποτελούν το τελευταίο πλήγμα για την κυβέρνηση Scholz, που αντιμετωπίζει μια σειρά από κρίσεις, από την προβληματική οικονομία μέχρι τα δημοσιονομικά ζητήματα και τις ανησυχίες για τη δημοτικότητα της ακροδεξιάς. Σε εθνικό επίπεδο, το AfD βρέθηκε τελευταίο μπροστά από το SPD και στη δεύτερη θέση συνολικά, σύμφωνα με κορυφαία δημοσκόπηση για τις βουλευτικές εκλογές.

Η επόμενη μέρα

«Το αποτέλεσμα δείχνει την αδυναμία του κυβερνητικού συνασπισμού», δήλωσε τη Δευτέρα στο CNBC ο Marcel Fratzscher, πρόεδρος του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών (DIW). «Αποσταθεροποιεί τον συνασπισμό που είναι ήδη πολύ ασταθής».
Φαίνεται όμως απίθανο ο Scholz να ακολουθήσει τα βήματα του Γάλλου ομολόγου του, Emmanuel Macron, και να ζητήσει πρόωρες εκλογές λόγω της επιτυχίας της ακροδεξιάς.
«Κανένα από τα τρία κόμματα του σημερινού συνασπισμού δεν έχει να κερδίσει κάτι από τις πρόωρες εκλογές. Αναμένουμε ότι ο συνασπισμός θα συνεχίσει να πολεμά ακόμη και μετά τις πιθανές αποτυχίες στις περιφερειακές εκλογές του Σεπτεμβρίου», δήλωσε αργά την Κυριακή ο Holger Schmieding, επικεφαλής οικονομολόγος της Berenberg.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης