Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

H Moody's προειδοποιεί τη Γαλλία - Credit negative οι πρόωρες εκλογές (30/06) - Αυξάνεται το ρίσκο

H Moody's προειδοποιεί τη Γαλλία  - Credit negative οι πρόωρες εκλογές (30/06) - Αυξάνεται το ρίσκο
Ο δείκτης χρέους της γενικής κυβέρνησης της Γαλλίας προς το ΑΕΠ είναι ήδη ο τρίτος υψηλότερος στην ευρωζώνη
Η απόφαση του προέδρου της Γαλλίας Emmanuel Macron να προκηρύξει πρόωρες εκλογές είναι πιστωτικά αρνητική για τη γαλλική οικονομία και αυξάνει τους ανοδικούς κινδύνους για το αυξανόμενο χρέος της χώρας, προειδοποιεί ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody's.
Ο Macron προκήρυξε πρόωρες εκλογές ως απάντηση στη βαριά ήττα του κόμματός του στις ευρωεκλογές και την επικράτηση του ακροδεξιού κόμματος Εθνικός Συναγερμός της Marine Le Pen.
"Ο νικητής αυτών των εκλογών είναι απίθανο να έχει την απόλυτη πλειοψηφία στην εθνοσυνέλευση.
Η πολιτική αδράνεια αποτελεί πιστωτικό κίνδυνο, δεδομένων των δημοσιονομικών προκλήσεων που θα κληρονομήσει η επόμενη κυβέρνηση", προειδοποιεί η Moody's.

Κίνδυνος υποβάθμισης

Ο δείκτης χρέους της γενικής κυβέρνησης της Γαλλίας προς το ΑΕΠ είναι ήδη ο τρίτος υψηλότερος στην ευρωζώνη μετά την Ελλάδα και την Ιταλία, ενώ η κυβέρνηση δεν έχει αναφέρει πρωτογενές πλεόνασμα στον προϋπολογισμό από το 2001.
Η Moody's δίνει επί του παρόντος αξιολόγηση Αa2 με «σταθερές» προοπτικές, αν και αυτή θα μπορούσε να υποβαθμιστεί σε «αρνητική» εάν η κατάσταση του χρέους επιδεινωθεί.
Τα σχόλιά της ακολούθησαν την υποβάθμιση της Γαλλίας από τον ομόλογό της οίκο S&P Global πριν από δύο εβδομάδες, από ΑΑ σε ΑΑ-.
Το δημόσιο χρέος στη Γαλλία ανέρχεται σήμερα στο 109% του ΑΕΠ, το οποίο παραμένει αυξημένο σε σχέση με τα ιστορικά δεδομένα, και οι προβλέψεις είναι ότι τα δημοσιονομικά ελλείμματα θα συνεχίσουν να αυξάνονται τα επόμενα τρία χρόνια.
Εν τω μεταξύ, η πραγματική οικονομική ανάπτυξη αναμένεται να είναι κατά μέσο όρο μόλις 1,2% κατά την περίοδο 2024-2027, οριακά υψηλότερη από την επέκταση του ΑΕΠ κατά 0,9% το 2023.
Η S&P Global έχει αναφέρει ότι αναμένει ότι το χρέος θα αυξηθεί στο 112,1% του ΑΕΠ έως το 2027 λόγω της μεγαλύτερης από την προγραμματισμένη «δημοσιονομικής απόκλισης», η οποία, όπως είπε, ήταν αποτέλεσμα των χαμηλότερων από τα αναμενόμενα φορολογικών εσόδων και των υψηλών επιπέδων δαπανών σε σχέση με το ΑΕΠ - «τα υψηλότερα στην ΕΕ και μεταξύ των υψηλότερων σε όλα τα κράτη που αξιολογούμε».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης