Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

ΔΝΤ: Ήρθε ο χρόνος του θερισμού για το δολάριο – Τέλος η συμφωνία με τον διάβολο, ένα ένα τα κράτη ξεριζώνουν το νόμισμα των ΗΠΑ

ΔΝΤ: Ήρθε ο χρόνος του θερισμού για το δολάριο – Τέλος η συμφωνία με τον διάβολο, ένα ένα τα κράτη ξεριζώνουν το νόμισμα των ΗΠΑ
Η αλήθεια είναι πως το καθεστώς του παγκόσμιου αποθεματικού νομίσματος είναι μια «συμφωνία με τον διάβολο»...
Η κατάσταση στην οποία βρίσκεται το παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα, το δολάριο, επιτρέπει εκπληκτικά περιθώρια αλλαγών τε και εξελίξεων από άποψη νομισματικής πολιτικής.
Η Συμφωνία Bretton-Woods (Bretton-Woods Agreement) του 1944 καθιέρωσε το πλαίσιο για την άνοδο του δολαρίου ΗΠΑ.
Παρότι τα οφέλη είναι προφανή, ειδικά για τις ΗΠΑ, οι δαπάνες που γίνονται είναι άνευ προηγουμένου.
Η αλήθεια είναι πως το καθεστώς του παγκόσμιου αποθεματικού νομίσματος είναι μια «συμφωνία με τον διάβολο».
Παίρνεις τη φήμη, παίρνεις την περιουσία, παίρνεις ημερομηνίες για τρόπαια και ένα γλυκό αυτοκίνητο – για λίγο.
Μια μέρα έρχεται ο διάβολος να θερίσει ό,τι έχει σπείρει, και όταν το κάνει παίρνει τα πάντα, της ψυχής σου συμπεριλαμβανομένης.
Δυστυχώς, σύντομα θα έρθει ο χρόνος του θερισμού και για τις ΗΠΑ…
Όπως επισημαίνει το ΔΝΤ, προσώρας η ευρωστία της αμερικανικής οικονομίας, η αυστηρότερη νομισματική πολιτική και ο αυξημένος γεωπολιτικός κίνδυνος συμβάλλουν στην υψηλότερη αποτίμηση του δολαρίου.
Ταυτόχρονα, όμως, ο οικονομικός κατακερματισμός και η πιθανή αναδιοργάνωση της παγκόσμιας οικονομικής και χρηματοπιστωτικής δραστηριότητας σε χωριστά, μη επικαλυπτόμενα μπλοκ θα μπορούσαν να ενθαρρύνουν ορισμένες χώρες να χρησιμοποιούν και να διατηρούν άλλα διεθνή και αποθεματικά νομίσματα.
Προσθέστε στα παραπάνω και την οπλοποίηση του αμερικανικού νομίσματος.
Πρόσφατα στοιχεία από τη Νομισματική Σύνθεση των Επίσημων Συναλλαγματικών Αποθεμάτων (COFER) του ΔΝΤ δείχνουν σταδιακή μείωση του μεριδίου του δολαρίου στα συναλλαγματικά αποθέματα των κεντρικών τραπεζών και των κυβερνήσεων.
Εντυπωσιακό είναι ωστόσο, λέει το ΔΝΤ, ότι ο μειωμένος ρόλος του δολαρίου τις τελευταίες δύο δεκαετίες δεν συνδυάστηκε με αύξηση στο μερίδιο των άλλων «τεσσάρων μεγάλων» νομισμάτων – του ευρώ, του γιεν και της λίρας.
Μάλλον συνοδεύτηκε από αύξηση του μεριδίου αυτού που ονομάσαμε μη παραδοσιακά αποθεματικά νομίσματα, όπως το δολάριο Αυστραλίας, το δολάριο Καναδά, το κινεζικό ρενμίνμπι, το γουόν Νότιας Κορέας, το δολάριο Σιγκαπούρης και τα νομίσματα της Σκανδιναβίας.
Chart-1-Dollar-Dominance-Recedes-Blog.jpg
Αυτά τα μη παραδοσιακά αποθεματικά νομίσματα είναι ελκυστικά για τους διαχειριστές αποθεμάτων επειδή παρέχουν διαφοροποίηση και σχετικά ελκυστικές αποδόσεις, αλλά και επειδή γίνονται όλο και πιο εύκολο να αγοραστούν, να πωληθούν και να διατηρηθούν με την ανάπτυξη νέων ψηφιακών χρηματοοικονομικών τεχνολογιών (όπως η αυτόματη δημιουργία αγοράς και η αυτοματοποιημένη διαχείριση ρευστότητας συστήματα).
Η πρόσφατη αυτή τάση γίνεται ακόμη πιο εντυπωσιακή δεδομένης της ισχύος του δολαρίου, η οποία δείχνει ότι οι ιδιώτες επενδυτές έχουν μετακινηθεί σε περιουσιακά στοιχεία εκφρασμένα σε δολάρια.
Ταυτόχρονα, αυτή η παρατήρηση είναι μια υπενθύμιση ότι οι διακυμάνσεις των συναλλαγματικών ισοτιμιών μπορούν να έχουν ανεξάρτητο αντίκτυπο στη νομισματική σύνθεση των χαρτοφυλακίων αποθεματικών των κεντρικών τραπεζών.
Οι αλλαγές στις σχετικές αξίες διαφορετικών κρατικών τίτλων, που αντανακλούν τις κινήσεις των επιτοκίων, μπορούν να έχουν παρόμοιο αντίκτυπο, αν και αυτή η επίδραση τείνει να είναι μικρότερη, στο βαθμό που οι αποδόσεις των βασικών ομολόγων σε νομίσματα κινούνται γενικά μαζί.
Σε κάθε περίπτωση, αυτά τα αποτελέσματα αποτίμησης απλώς ενισχύουν τη συνολική τάση.
Σύμφωνα με το ΔΝΤ, «αν κοιτάξουμε πιο μακριά, τις τελευταίες δύο δεκαετίες, το γεγονός ότι η αξία του δολαρίου ΗΠΑ παρέμεινε σε γενικές γραμμές αμετάβλητη ενώ το μερίδιο του δολαρίου στα παγκόσμια αποθέματα έχει μειωθεί, σημαίνει ότι οι κεντρικές τράπεζες πράγματι απομακρύνονται σταδιακά από το δολάριο».
Chart-2-Dollar-Dominance-Recedes-Blog.jpg
Η Κίνα

Να σημειωθεί πως ένα μη παραδοσιακό αποθεματικό νόμισμα που κερδίζει μερίδιο αγοράς είναι το κινεζικό ρενμίνμπι, του οποίου τα κέρδη αντιστοιχούν στο ένα τέταρτο της πτώσης του δολαρίου.
Η κινεζική κυβέρνηση έχει προωθήσει πολιτικές σε πολλαπλά μέτωπα για την προώθηση της διεθνοποίησης του κινεζικού νομίσματος, συμπεριλαμβανομένων της ανάπτυξης ενός συστήματος διασυνοριακών πληρωμών, της επέκτασης των γραμμών swap και της πιλοτικής εφαρμογής ενός ψηφιακού νομίσματος κεντρικής τράπεζας.

Η οικονομία των ΗΠΑ σε γύψο...

Στο μεταξύ, η δεύτερη τη τάξει στο ΔΝΤ προέτρεψε με ιδιαίτερη αυστηρότητα τις ΗΠΑ να συρρικνώσουν το αυξανόμενο δημοσιονομικό τους βάρος το οποίο έχει εκτροχιάσει τη οικονομία τους, επισημαίνοντας ότι η ισχυρή ανάπτυξη στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου της δίνει «άφθονο» περιθώριο για να χαλιναγωγήσει τις δαπάνες και να αυξήσει τις φορολογικές επιβαρύνεσεις.
Η Gita Gopinath, πρώτη αναπληρώτρια διευθύνουσα σύμβουλος του Ταμείου, επισήμανε ότι είναι καιρός οι προηγμένες οικονομίες να «επενδύσουν στη δημοσιονομική εξυγίανση» και να εξετάσουν τον τρόπο με τον οποίο σχεδιάζουν να μειώσουν τα βάρη του χρέους στα προ πανδημίας επίπεδα.
«Για τις ΗΠΑ, βλέπουμε ότι υπάρχει άφθονο έδαφος για να μειώσουν το μέγεθος των δημοσιονομικών τους ελλειμμάτων, δεδομένης και της ισχύος της αμερικανικής οικονομίας», επισήμανε στους Financial Times σε συνέντευξή της το Σάββατο 8 Ιουνίου 2024.
Οι προειδοποιήσεις έρχονται καθώς οικονομολόγοι και επενδυτές φοβούνται ότι χρόνια δημοσιονομικής σπατάλης τόσο από τους Δημοκρατικούς όσο και από τους Ρεπουμπλικάνους έχουν οδηγήσει σε μόνιμο εκτροχιασμό την οικονομία των ΗΠΑ.
Chart-3-Dollar-Dominance-Recedes-Blog.jpg
Οι εφιαλτικές προβλέψεις προβλέπεις

Το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου, ο δημοσιονομικός επόπτης της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, αναμένει ότι το χρέος προς το ΑΕΠ το 2029 θα εκτιναχθεί πάνω από το προηγούμενο υψηλό του κατά τη διάρκεια του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου .
Προβλέπει ελλείμματα μεταξύ 5,2 % και 6,3 % τα επόμενα 10 χρόνια, εάν το Κογκρέσο δεν προχωρήσει σε περιοριστική δημοσιονομική πολιτική.
«Ο πειρασμός να χρηματοδοτηθούν όλες οι δαπάνες μέσω δανεισμού είναι πραγματικά κάτι που πρέπει να αποφύγουν οι χώρες», είπε ο Gopinath.
Σύμφωνα Fiscal Monitor του ΔΝΤ, που δημοσιεύθηκε τον Απρίλιο, ότι αναμένει ότι οι ΗΠΑ θα καταγράψουν δημοσιονομικό έλλειμμα 7,1% το επόμενο έτος — περισσότερο από τρεις φορές τον μέσο όρο του 2% των άλλων προηγμένων οικονομιών. Προειδοποίησε ότι τα δημοσιονομικά ελλείμματα τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Κίνα ενέχουν «σημαντικούς κινδύνους» για την παγκόσμια οικονομία.
Η Gopinath επαίνεσε τις τελευταίες δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις της ευρωζώνης, αν και πρόσθεσε ότι η εφαρμογή των μέτρων, που συμφωνήθηκαν τον Δεκέμβριο, «θα είναι απολύτως κρίσιμη».
Στιγμιότυπο_οθόνης_2024-06-08_165516.png
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης