Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Goldman Sachs: Έρχονται χειρότερες μέρες για τις γαλλικές μετοχές, λόγω πολιτικού κινδύνου

Goldman Sachs: Έρχονται χειρότερες μέρες για τις γαλλικές μετοχές, λόγω πολιτικού κινδύνου
Οι μετοχές του δείκτη CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψαν -την περασμένη εβδομάδα- τη χειρότερη επίδοσή τους από τον Μάρτιο του 2022
Σχετικά Άρθρα
Για περαιτέρω πλήγματα στις γαλλικές μετοχές τις επόμενες εβδομάδες και μήνες λόγω του πολιτικού κινδύνου, προειδοποιεί η Goldman Sachs, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι ο αντίκτυπος θα επικεντρωθεί σε ορισμένους τομείς.
Οι blue-chip μετοχές του δείκτη CAC40 του Παρισιού κατέγραψαν την περασμένη εβδομάδα τη χειρότερη επίδοσή τους από τον Μάρτιο του 2022, σημειώνοντας πτώση άνω του 6%, καθώς η χώρα συγκλονίστηκε από την αιφνιδιαστική προκήρυξη πρόωρων εκλογών. Στις αγορές επικράτησε αναταραχή αμέσως από την προοπτική νίκης του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού στις βουλευτικές εκλογές της 30ής Ιουνίου και της 7ης Ιουλίου και το ενδεχόμενο λαϊκιστικής δημοσιονομικής πολιτικής, μέτρων που θα στοχεύουν τις τράπεζες και μιας «οικονομικής κρίσης τύπου Liz Truss».
Μαζί με το sell off των μετοχών, το κόστος δανεισμού σκαρφάλωσε και το spread των γαλλικών και των γερμανικών 10ετών ομολόγων διευρύνθηκε κατά 25 μονάδες βάσης. Οι στρατηγικοί αναλυτές της Goldman αναμένουν ότι αυτό το spread θα παραμείνει μεγάλo τις επόμενες εβδομάδες.
«Αυτό πιθανότατα θα διατηρήσει την πίεση στις γαλλικές εγχώριες μετοχές, ιδίως στις τράπεζες, οι οποίες είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες στα κρατικά spreads», ανέφεραν οι στρατηγικοί αναλυτές της Goldman σε ενημερωτικό τους σημείωμα.
Τα μεγάλα γαλλικά εγχώρια ονόματα περιλαμβάνουν την αλυσίδα σούπερ μάρκετ Carrefour, την κατασκευαστική εταιρεία Vinci και την εταιρεία κοινής ωφέλειας Engie, ενώ τα μεγαθήρια με διεθνή προσανατολισμό περιλαμβάνουν εταιρείες όπως η LVMH, η L'Oreal και η Remy Cointreau.
Βραχυπρόθεσμα, η Goldman συστήνει τη στροφή σε αμυντικούς τομείς όπως η υγειονομική περίθαλψη εν μέσω αυξημένης πολιτικής αβεβαιότητας.
Μια νίκη του Εθνικού Συναγερμού πιθανότατα θα πλήξει περαιτέρω τις γαλλικές εγχώριες μετοχές, αναφέρει η επενδυτική τράπεζα, αν και μακροπρόθεσμα το κόμμα θα μπορούσε να αποδειχθεί πιο φιλικό προς τις επιχειρήσεις από ό,τι αναμενόταν, αν παραμείνει επικεντρωμένο στην εξασφάλιση μιας νίκης του υποψηφίου στις προεδρικές εκλογές του 2027.
Υπάρχει, επίσης, η προοπτική ενός κοινοβουλίου με αδιέξοδο και ενός πολιτικού αδιεξόδου, πρόσθεσε, το οποίο θα «μείωνε την πιθανότητα μιας βίαιης αντίδρασης της αγοράς», αλλά θα ήταν συνεπές με ευρύτερα κρατικά spreads, επιβαρύνοντας περαιτέρω τις ειδικά εκτεθειμένες εγχώριες μετοχές.

Η έκθεση του CAC40

Ο CAC40 στο σύνολό του έχει μόνο περίπου 20% γαλλική έκθεση, σύμφωνα με τη Sharon Bell από την Goldman.
«Τώρα, αυτό δεν είναι μηδενική γαλλική έκθεση και οι άνθρωποι προφανώς προσθέτουν ένα επιπλέον ασφάλιστρο κινδύνου στη Γαλλία αυτή τη στιγμή, δεδομένων των επερχόμενων εκλογών», δήλωσε η Bell μιλώντας στο CNBC.
«Πρόκειται για μια αγορά που τα πήγε καλά και τα τελευταία χρόνια, ορισμένες από τις εταιρείες είναι αρκετά πλούσια αποτιμημένες... ότι το 80% εκτός Γαλλίας, πολλές από αυτές κερδίζουν δολάρια», πρόσθεσε.
«Νομίζω ότι υπήρξε μια λίγο σπασμωδική αντίδραση για να πουληθούν όλες οι γαλλικές μετοχές και θα υποστηρίζαμε ότι αυτές που είναι πιο ευάλωτες είναι οι μικρές κεφαλαιοποιήσεις και τα εγχώρια γαλλικά ονόματα».
Από μια ευρύτερη άποψη, η υψηλότερη αντίληψη του πολιτικού κινδύνου στην Ευρώπη συμβάλλει στο χάσμα αποτίμησης της περιοχής σε σχέση με τις ΗΠΑ, πρόσθεσε. «Όταν μιλάω σε διεθνείς πελάτες -πελάτες της Ασίας, πελάτες των ΗΠΑ- για επενδύσεις στην Ευρώπη, ένα από τα πρώτα πράγματα που ανακύπτουν είναι ο πολιτικός κίνδυνος... Σίγουρα πιστεύω ότι αυτό το χάσμα μεταξύ Ευρώπης και ΗΠΑ δεν πρόκειται να κλείσει, μπορεί να μειωθεί λίγο, κάτι που είναι η άποψή μας, αλλά δεν θα κλείσει λόγω ορισμένων από αυτούς τους κινδύνους», δήλωσε η Bell.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης