Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Moody's: Αναβαθμίζεται σε Β1 η αξιολόγηση της Τουρκίας

Moody's: Αναβαθμίζεται σε Β1 η αξιολόγηση της Τουρκίας
Παραμένει θετικό το outlook 
Σχετικά Άρθρα
Σε Β1 -από B3- αναβάθμισε τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Τουρκίας η Moody's Ratings.
Παράλληλα, ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης διατήρησε τις θετικές προοπτικές επαναξιολόγησης (outlook).
Στην έκθεσή της, η Moody's επικαλείται την αποφασιστική  επιστροφή στην ορθόδοξη νομισματική πολιτική. «Αυτό αποφέρει τα πρώτα ορατά αποτελέσματα όσον αφορά τη μείωση των μεγάλων μακροοικονομικών ανισορροπιών της Τουρκίας. Ο πληθωρισμός έχει αρχίσει να μετριάζονται, δίνοντας μεγαλύτερη πεποίθηση ότι οι πληθωριστικές πιέσεις θα αμβλυνθούν σημαντικά τους επόμενους μήνες και το 2025.
Η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας (CBRT) ενισχύει γρήγορα την αξιοπιστία της νομισματικής πολιτικής, η οποία με τη σειρά της βοηθά στην αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη στην τουρκική λίρα. Επιπλέον, η αυστηρή πολιτική στάση μειώνει ήδη ουσιαστικά την αυξημένη εξωτερική ευπάθεια της Τουρκίας.
Η Moody's αναμένει ο πληθωρισμός των τιμών καταναλωτή να μειωθεί απότομα σε κάτω από το 45% έως τον Δεκέμβριο 2024. (...)
Ταυτόχρονα, ο πολιτικός κίνδυνος παραμένει περιορισμός για τις αξιολογήσεις».
Καθώς αυξάνεται η αξιοπιστία και η αποτελεσματικότητα της νομισματικής πολιτικής, η μακροοικονομική σταθερότητα και οι ενισχυμένοι θεσμοί ενδέχεται να επιτρέψουν στις υποκείμενες πιστωτικές δυνάμεις της Τουρκίας, όπως η διαφοροποιημένη και ανταγωνιστική οικονομία της και οι συγκριτικά ισχυρές δημοσιονομικές μετρήσεις και μετρήσεις χρέους να έρθουν ξανά στο προσκήνιο, και ειδικά εάν συνοδευτούν από διαρθρωτικές αλλαγές που μειώνουν τον κίνδυνο μακροχρόνιων πληθωριστικών κλυδωνισμών στο μέλλον.
Επίσης, η συναλλαγματική θέση του CBRT έχει βελτιωθεί σημαντικά, καθώς τα αποθέματα σε νομίσματα έχουν αυξηθεί σε 86,9 δισεκ. δολάρια -έως τις 12 Ιουλίου- σε συνδυασμό με αποθέματα χρυσού άνω των 59,4 δισεκ. δολαρίων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης