Τελευταία Νέα
Διεθνή

CNBC: Η Αυστρία θα μπορούσε να αποκτήσει τον πρώτο της ακροδεξιό πρόεδρο μετά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο

CNBC: Η Αυστρία θα μπορούσε να αποκτήσει τον πρώτο της ακροδεξιό πρόεδρο μετά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο
Ο πρώτος γύρος ανέδειξε νικητή τον Norbert Hofer του Κόμματος της Ελευθερίας της Αυστρίας, ωστόσο δεν κατάφερε να κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία, με αποτέλεσμα να υπάρχει ο δεύτερος γύρος στις 22 Μαΐου
Η Αυστρία θα μπορούσε να αποκτήσει αυτό το Σαββατοκύριακο τον πρώτο της ακροδεξιό πρόεδρο μετά το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, μετά το πέρας του δεύτερου γύρου των εκλογών.
Ο πρώτος γύρος της ψηφοφορίας τον Απρίλιο ανέδειξε νικητή τον Norbert Hofer του Κόμματος της Ελευθερίας της Αυστρίας.
Ωστόσο, δεν κατάφερε να κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία, με αποτέλεσμα να υπάρχει ο δεύτερος γύρος αυτό το Σαββατοκύριακο.
Το Κόμμα της Ελευθερίας της Αυστρίας θεωρείται δεξιό στην ακροδεξιά, με μια λαϊκιστική γλώσσα όσον αφορά την πολιτική του.
Διατηρεί δε μια σκληροπυρηνική γραμμή για το ασφαλιστικό για τη μετανάστευση, η οποία είναι ιδιαίτερα αμφιλεγόμενη στην Αυστρία.
Σε μια τηλεδιάσκεψη την Παρασκευή 20 Μαΐου, ο πρόεδρος της Αυστριακής Κεντρικής Τράπεζας, Claus Raidl, δήλωσε ότι η επιτυχία του Hofer «δεν ήταν κολακευτική για μας, το λιγότερο».
Πρόσθεσε δε ότι το Κόμμα της Ελευθερίας του Hofer είχε αποτύχει να αποστασιοποιηθεί από τη ναζιστική κατοχή της Αυστρίας την περίοδο 1938-1945.
«Στην Αυστρία (...) έχουμε το βάρος του παρελθόντος και αυτό το Κόμμα της Ελευθερίας (...) ποτέ πραγματικά δεν έβαλε μια κόκκινη γραμμή με το παρελθόν», δήλωσε ο Raidl.
Ο Hofer, ο οποίος εργαζόταν ως μηχανικός αεροναυπηγικής πριν στραφεί στην πολιτική, έχει επιλέξει μια πιο ρεαλιστική γραμμή ως αρχηγός του κόμματος σε σύγκριση με το πολωτικό προκάτοχό του, τον Heinz Christian Strache.
Αυτό μπορεί να έχει βοηθήσει τον Hofer να διεισδύσει σε πιο κεντρώες εκλογικές περιφέρειες.
Ο αντίπαλός του είναι ο Alexander Van der Bellen του αυστριακού Κόμματος των Πρασίνων, ο οποίος ήρθε δεύτερος στον πρώτο γύρο.
Όποιος από τους Der Bellen ή Hofer και να κερδίσει, θα είναι η πρώτη φορά από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο που ένας αυστριακός πρόεδρος δεν θα υποστηρίζεται από ένα από τα δύο μεγάλα κόμματα της χώρας.
Ο ρόλος του προέδρου είναι σε μεγάλο βαθμό συμβολικός στην Αυστρία, με την εξουσία να ασκείται κυρίως από τον καγκελάριο.
Ο Werner Faymann του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος παραιτήθηκε από το ρόλο αυτό την περασμένη εβδομάδα, αφότου η δημοτικότητά του είχε πληγεί από τους χειρισμούς του στο θέμα των προσφύγων.
Διάδοχός του είναι ο Christian Kern.
«Αυτός (ο πρόεδρος) είναι περισσότερο κάτι σαν ανδρείκελο», δήλωσε ο Raidl.
«Ο καγκελάριος δεν είναι το αφεντικό του προέδρου, αλλά και ο πρόεδρος δεν είναι το αφεντικό της καγκελαρίου.
Δεν μπορεί να διαλύσει το κοινοβούλιο.
Το μόνο πράγμα που μπορεί να κάνει, αλλά αυτό δεν έχει γίνει ποτέ, μπορεί να απορρίψει την καγκελάριο και την κυβέρνηση.
Νομίζω ότι (αυτό) δεν θα συμβεί ποτέ», πρόσθεσε αργότερα.
Τα λαϊκιστικά κόμματα έχουν κερδίσει σημαντικό έδαφος στην Ευρώπη, από την παγκόσμια οικονομική κρίση του 2007-08.
Τα δεξιά λαϊκιστικά κόμματα εκτός των συνόρων της Αυστρίας συμπεριλαμβάνουν το Κόμμα Ανεξαρτησίας στο Ηνωμένο Βασίλειο (UKIP), το Εθνικό Μέτωπο στη Γαλλία, την Εναλλακτική Λύση για τη Γερμανία και τη Χρυσή Αυγή στην Ελλάδα.
«Τα αποτελέσματα της αναμέτρησης στις 22 Μαΐου έχουν τη δυνατότητα να ανακατώσουν περαιτέρω την αυστριακή και ίσως ακόμη και την ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή.
Οι εκλογές δείχνουν επίσης ότι τα λαϊκιστικά και δεξιά κόμματα και τάσεις δεν είναι μια βραχύβια μόδα, αλλά έχουν γίνει μία από τις κύριες πολιτικές τάσεις και είναι ευρέως αποδεκτά ακόμη και στον πυρήνα της ευρωζώνης», λέει ο επικεφαλής οικονομολόγος της ING-Diba, Carsten Brzeski, σε σημείωμά του στα τέλη του προηγούμενου μήνα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης