Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Τεταμένο το κλίμα στο Nagorno-Karabakh, εύθραυστη η εκεχειρία

Reuters: Τεταμένο το κλίμα στο Nagorno-Karabakh, εύθραυστη η εκεχειρία
Τόσο η Άγκυρα όσο και η Μόσχα βρίσκονται υπό αυξανόμενη πίεση για να χρησιμοποιήσουν την επιρροή τους στην περιοχή και να τερματίσουν τις μάχες
Αυξάνονται εκ νέου οι εντάσεις μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας, ανταλάσσοντας εκατέρωθεν κατηγορίες.
Η Ρωσία, η οποία μεσολάβησε την κατάπαυση του πυρός, κάλεσε και τις δύο πλευρές να τη σεβαστούν και οι Βρυξέλλες επανέλαβε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση καλεί την Τουρκία, σύμμαχο του Αζερμπαϊτζάν, να κάνει περισσότερα για να εξασφαλίσει τον τερματισμό των εχθροπραξιών.
Οι μάχες, οι πιο θανατηφόρες για το Ναγκόρνο-Καραμπάχ σε περισσότερα από 25 χρόνια, παρακολουθούνται στενά στο εξωτερικό εν μέρει λόγω της εγγύτητάς τους με τους αγωγούς φυσικού αερίου και πετρελαίου των Αζέρων και τον κίνδυνο περιφερειακών δυνάμεων Τουρκίας και Ρωσίας να εμπλακούν.
Τόσο η Άγκυρα όσο και η Μόσχα βρίσκονται υπό αυξανόμενη πίεση για να χρησιμοποιήσουν την επιρροή τους στην περιοχή και να τερματίσουν τις μάχες.
Η κατάπαυση του πυρός έχει ως στόχο να επιτρέψει στις εθνικιστικές αρμενικές δυνάμεις και στο Αζερμπαϊτζάν να ανταλλάξουν κρατούμενους και σώματα ανθρώπων που σκοτώθηκαν σε δύο εβδομάδες μάχης.
Το Ναγκόρνο-Καραμπάχ αναγνωρίζεται διεθνώς ως τμήμα του Αζερμπαϊτζάν, αλλά κυβερνάται και κατοικείται από τους Αρμένιους.
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το Reuters, η κατάπαυση του πυρός έχει ξεπεραστεί γρήγορα.
Το Αζερμπαϊτζάν δήλωσε την Κυριακή ότι είχε ξεκινήσει αεροπορικές επιθέσεις εναντίον ενός αρμενικού συντάγματος, καθώς ισχυρίστηκε ότι δέχτηκε αρμενική επίθεση πυραύλων σε μια πολυκατοικία στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ganja.
Η Αρμενία αρνήθηκε ότι πραγματοποίησε τέτοια επίθεση.
Τη Δευτέρα, το υπουργείο Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν δήλωσε ότι οι αρμενικές δυνάμεις προσπάθησαν να επιτεθούν στις θέσεις της γύρω από τις περιοχές Aghdere-Aghdam και Fizuli-Jabrail, και άνοιξαν πυρ στις περιοχές Goranboy και Terter εντός του Αζερμπαϊτζάν.
Reuters Graphic
Ποιος μάχεται στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ και γιατί έχει σημασία;

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Dmitry Peskov δήλωσε ότι η Ρωσία, η οποία έχει ένα αμυντικό σύμφωνο με την Αρμενία, παρακολουθεί τα γεγονότα και ζήτησε από τις δυνάμεις των Αζέρων και των εθνικιστών Αρμενίων να σεβαστούν την κατάπαυση του πυρός.
Η Τουρκία ανέφερε σε δήλωσή της ότι ο υπουργός Άμυνας Hulusi Akar, είχε πει τηλεφωνικά στον Ρώσο υπουργό Άμυνας  Sergei Shoigu ότι οι αρμενικές δυνάμεις πρέπει να απομακρυνθούν από το έδαφος των Αζέρων.
Η Τουρκία υποστηρίζει την επίθεση του Αζερμπαϊτζάν να «ανακτήσει τα κατεχόμενα εδάφη της», ανέφερε η δήλωση, προσθέτοντας ότι το Μπακού «δεν θα περιμένει άλλα 30 χρόνια» για μια λύση.

Η εμπλοκή της Τουρκίας

Ο Zohrab Mnatsakanyan, υπουργός Εξωτερικών της Αρμενίας, συναντήθηκε με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Sergei Lavrov στη Μόσχα.
Στη συνάντηση κατηγόρησε το Αζερμπαϊτζάν ότι ενεργεί για να επεκτείνει την επιρροή της Τουρκίας στην περιοχή, ενώ ανέφερε ότι υπήρξε χρήση φιλοτουρκικών μισθοφόρων - κατηγορίες που αρνούνται τόσο η Άγκυρα όσο και το Μπακού.
Κατηγορώντας το Αζερμπαϊτζάν για παραβίαση της κατάπαυσης του πυρός, ο Mnatsakanyan είπε: «Θέλουμε την κατάπαυση του πυρός, θέλουμε μηχανισμούς επαλήθευσης επιτόπου, οι οποίοι θα υποδεικνύουν τον δράστη, καθώς έτσι θα φανεί ποιος δεν είναι πιστός σε αυτήν την εκεχειρία».
Μιλώντας πριν από μια συνάντηση υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου, Jean Asselborn, προέτρεψε την Τουρκία να κάνει περισσότερα για να τερματίσει τη σύγκρουση.
«Η Τουρκία δεν έχει ζητήσει ακόμα ανακωχή, και πιστεύω ότι είναι εντελώς λάθος με αυτήν τη θέση», δήλωσε ο Asselborn.
"Νομίζω ότι το μήνυμα από το Λουξεμβούργο θα είναι μια έκκληση προς την Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ, να βοηθήσει στην ταχεία κατάπαυση του πυρός", πρόσθεσε.
Ενώ η διαμεσολάβηση καθοδηγείται εδώ και χρόνια από τη Γαλλία, τη Ρωσία και τις Ηνωμένες Πολιτείες, ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν, Ilham Aliyev, επανέλαβε τις εκκλήσεις για συμμετοχή της Τουρκίας.
«Ακόμα κι αν πολλές δυτικές χώρες δεν θέλουν να το αποδεχτούν, η παρέμβασης της Τουρκίας είναι μεγάλη», είπε.
Όμως ο Lavrov της Ρωσίας είπε ότι δεν υπάρχει σχέδιο αλλαγής των συνομιλιών ώστε να συμπεριληφθεί η Τουρκία.
Reuters Graphic

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης