Τελευταία Νέα
Διεθνή

Macron: Το μέλλον ανήκει στην πυρηνική ενέργεια - Υπό ανέγερση στη Γαλλία 14 νέοι αντιδραστήρες

Macron: Το μέλλον ανήκει στην πυρηνική ενέργεια - Υπό ανέγερση στη Γαλλία 14 νέοι αντιδραστήρες
«Για να αυξήσουμε την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, πρέπει να ξαναμπούμε στη μεγάλη περιπέτεια της πυρηνικής ενέργειας - πέρα από τις ανανεώσιμες πηγές», είπε ο Macron
Σχετικά Άρθρα

Δύο μήνες πριν από τις γαλλικές προεδρικές εκλογές, ο πρόεδρος της Γαλλίας Emmanuel Macron παρουσίασε μια ενεργειακή στρατηγική που περιλαμβάνει τεράστιες επενδύσεις στην πυρηνική ενέργεια.
Όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου, θα κατασκευαστούν έξι νέοι αντιδραστήρες.
Η κατασκευή αντιδραστήρων νέας γενιάς (EPR 2) έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει το 2028, με πρώτο έτος λειτουργίας τους το 2035.
Η ελεγχόμενη από το κράτος ενεργειακή εταιρεία EDF λέγεται επίσης ότι εξετάζει την ανέγερση οκτώ ακόμη αντιδραστήρων.
Ενώ λοιπόν η Γερμανία βγάζει τους τελευταίους αντιδραστήρες από το δίκτυο φέτος, ο Γάλλος Πρόεδρος χαράζει πορεία προς μια διαφορετική κατεύθυνση: «Για να αυξήσουμε την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, πρέπει να ξαναμπούμε στη μεγάλη περιπέτεια της πυρηνικής ενέργειας - πέρα από τις ανανεώσιμες πηγές», είπε ο Macron από το Μπελφόρ, στην ανατολική Γαλλία.
Εκτός από τους μεγάλους αντιδραστήρες, οι μίνι πυρηνικοί σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής, οι λεγόμενοι Small Modular Reactors (SMR), θα πρέπει επίσης να εξασφαλίζουν ενεργειακό εφοδιασμό μακροπρόθεσμα.
Η δε διάρκεια ζωής των υφιστάμενων πυρηνικών σταθμών πρόκειται να παραταθεί.
«Θα ήθελα στο μέλλον να μην σταματήσει να λειτουργεί κανένας παραγωγικός πυρηνικός αντιδραστήρας, παρά μόνο αν το απαιτούν οι συνθήκες ασφαλείας», είπε ο Γάλλος πρόεδρος, που θέλει η EDF να ελέγξει εάν είναι δυνατόν να υπάρξει παράταση του ορίου ζωής εγκαταστάσεων πέραν των 50 ετών...
Παράλληλα, ο Macron θέλει επίσης να επεκτείνει τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Περίπου 50 υπεράκτια αιολικά πάρκα χωρητικότητας 40 γιγαβάτ πρόκειται να κατασκευαστούν στα ανοικτά των γαλλικών ακτών έως το 2050.
Η κυβέρνηση θέλει επίσης να επιταχύνει την κατασκευή αιολικών πάρκων στην ξηρά.

Αλλαγή πολιτικής

Η πυρηνική ενέργεια παραμένει κεντρικός πυλώνας της ενεργειακής πολιτικής για τη Γαλλία.
Περίπου το 70% του ηλεκτρικού ρεύματος στη χώρα προέρχεται από πυρηνική ενέργεια.
Στην αρχή της θητείας του, ο Macron ήθελε να καταργήσει σταδιακά την πυρηνική ενέργεια και να κλείσει έναν αριθμό σταθμών ηλεκτροπαραγωγής έως το 2025.
Η προθεσμία μετατέθηκε για το 2035 - ένα πρώτο σημάδι της αλλαγής της γνώμης του προέδρου.
Τον Δεκέμβριο του 2020, ο Μacron ξεκαθάρισε σε μια ομιλία του: Εκτός από τις ανανεώσιμες πηγές, το μέλλον βρίσκεται επίσης στην πυρηνική ενέργεια.
Ο Γάλλος Πρόεδρος επέλεξε ένα εργοστάσιο που παράγει τουρμπίνες για πυρηνικούς σταθμούς ως τόπο για να ανακοινώσει την ενεργειακή του στρατηγική.
Η τοποθεσία ανήκε στην αμερικανική εταιρεία General Electric, η οποία πούλησε τη μονάδα στην EDF.
Η συμφωνία έχει στρατηγική διάσταση για το Παρίσι: Οι τουρμπίνες από το εργοστάσιο που ανέλαβε η General Electric από τον γαλλικό όμιλο Alstom το 2015 χρησιμοποιούνται σε όλους τους πυρηνικούς σταθμούς της χώρας.
Μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας την Πέμπτη, ο επικεφαλής της EDF Jean-Bernard Lévy είπε ότι ο όμιλος ενισχύει τις «βασικές τεχνολογίες και δεξιότητές του για τον τρέχοντα πυρηνικό σταθμό και για νέα πυρηνικά έργα στη Γαλλία και παγκοσμίως» με την επιχείρηση στροβίλων.
Στην ΕΕ, η Γαλλία κατάφερε να χαρακτηρίσει την πυρηνική ενέργεια ως βιώσιμη στους κανόνες για τις πράσινες επενδύσεις.
Η γερμανική αντίσταση στη συμπερίληψη της ατομικής ενέργειας στη λεγόμενη ταξινόμηση ήταν ανεπιτυχής.
Μια μέρα πριν από την ομιλία του Macron, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Robert Habek είχε πει: «Αυτό που κάνει η Γαλλία αυτή τη στιγμή είναι ένας πολύ προγραμματισμένος, περιορισμένος ενεργειακός εφοδιασμός για μια παλιομοδίτικη βιομηχανία». 

Ο Μacron υπό πίεση

Εν προκειμένω αξίζει να αναφερθει ότι η πυρηνική ενέργεια διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη γαλλική προεκλογική εκστρατεία.
Ο Macroin, ο οποίος αναμένεται να ανακοινώσει την υποψηφιότητά του για δεύτερη θητεία τις επόμενες εβδομάδες, βρίσκεται υπό πίεση κυρίως για το θέμα αυτό από τους δεξιούς υποψηφίους Μarine Lepenκαι Eric Zemour.
Αντί να επεκτείνουν την αιολική και την ηλιακή ενέργεια, απαιτούν έναν ακόμη ισχυρότερο πυρηνικό προσανατολισμό.
Σύμφωνα με έρευνες, η πλειοψηφία του γαλλικού πληθυσμού υποστηρίζει επίσης την πυρηνική ενέργεια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης