Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αμηχανία στο Ισραήλ που αιφνιδιάστηκε από την ιστορική συμφωνία Ιράν – Σαουδικής Αραβίας

Αμηχανία στο Ισραήλ που αιφνιδιάστηκε από  την ιστορική συμφωνία Ιράν – Σαουδικής Αραβίας
Κανένα σχόλιο από το Ισραήλ για τη διπλωματική συμφωνία
Σχετικά Άρθρα
Το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών απέφυγε να σχολιάσει τη συμφωνία μεταξύ του Ιράν και της Σαουδικής Αραβίας για την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων.
«Δεν σχολιάζουμε αυτό το θέμα αυτή τη στιγμή», δήλωσε το υπουργείο απαντώντας σε αίτημα του Tass να σχολιάσει τη συμφωνία Ιράν-Σαουδικής Αραβίας και τις πιθανές συνέπειές της για την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Τελ Αβίβ και Ριάντ.
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Benjamin Netanyahu επίσης δεν έχει κάνει κανένα σχόλιο για αυτό το θέμα.
Κατά την επίσκεψή του στην Ιταλία την Παρασκευή (10/3), υπογράμμισε για άλλη μια φορά ότι η κυβέρνησή του επιδιώκει να επιτύχει την εξομάλυνση των σχέσεων με τη Σαουδική Αραβία.

Ο ρόλος της Κίνας

Την Παρασκευή (10/3), το πρακτορείο ειδήσεων Tasnim μετέδωσε ότι το Ιράν και η Σαουδική Αραβία συμφώνησαν να αποκαταστήσουν τις διπλωματικές σχέσεις και σχεδιάζουν να ανοίξουν τις πρεσβείες τους εντός δύο μηνών.
Μεταξύ 6 και 10 Μαρτίου, ο Γραμματέας του Ανώτατου Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Ιράν Ali Shamkhani και ο υπουργός Εξωτερικών, σύμβουλος εθνικής ασφάλειας της Σαουδικής Αραβίας Musaad bin Mohammed Al Aiban πραγματοποίησαν συνομιλίες στο Πεκίνο, οι οποίες κατέληξαν σε τριμερή δήλωση.
Η δήλωση επισημαίνει ότι η Τεχεράνη και το Ριάντ τηρούν τις αρχές της κυριαρχίας και της μη ανάμειξης ο ένας στις εσωτερικές υποθέσεις του άλλου και σχεδιάζουν να αποκαταστήσουν τη συνεργασία στο εμπόριο, την οικονομία, τον πολιτισμό, την επιστήμη και την τεχνολογία. Οι σχέσεις μεταξύ των δύο κρατών κλιμακώθηκαν τον Μάρτιο του 2015, αφού ο συνασπισμός υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας ξεκίνησε στρατιωτική επιχείρηση κατά των Houthi στην Υεμένη.
Τον Ιανουάριο του 2016, το βασίλειο διέκοψε τους δεσμούς του με το Ιράν αφού η πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας στην Τεχεράνη και το Προξενείο στη Μασχάντ δέχθηκαν επίθεση από διαδηλωτές, εξοργισμένους από την εκτέλεση του εξέχοντος σιίτη κληρικού Nimr al-Nimr στο Ριάντ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης