Τελευταία Νέα
Διεθνή

Άλμα 4,5% στο ΑΕΠ της Κίνας το α' 3μηνο του 2023

tags :
Άλμα 4,5% στο ΑΕΠ της Κίνας το α' 3μηνο του 2023
Η ανάπτυξη της Κίνας βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, καθώς η οικονομία άνοιξε και πάλι μετά τον τερματισμό των περισσότερων από τους αυστηρούς περιορισμούς του Covid που ίσχυαν για σχεδόν τρία χρόνια
Την ώρα που όλος ο κόσμος βρίσκεται αντιμέτωπος με αναιμικούς ρυθμούς ανάπτυξης, το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της Κίνας το πρώτο τρίμηνο του 2023 αυξήθηκε απότομα.
Ειδικότερα, το ΑΕΠ της Κίνας αυξήθηκε κατά 4,5% το πρώτο τρίμηνο, σηματοδοτώντας την υψηλότερη επίδοση από το πρώτο τρίμηνο του περασμένου έτους - όταν η οικονομία της Κίνας αναπτύχθηκε κατά 4,8% - και είναι καλύτερο από το 4% που προέβλεπε δημοσκόπηση του Reuters.
Σε τριμηνιαία βάση, η οικονομία αναπτύχθηκε κατά 2,2%.
Η ανάπτυξη της Κίνας βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, καθώς η οικονομία άνοιξε και πάλι μετά τον τερματισμό των περισσότερων από τους αυστηρούς περιορισμούς του Covid που ίσχυαν για σχεδόν τρία χρόνια.
Η οικονομία επεκτάθηκε κατά 2,9% το τέταρτο τρίμηνο του 2022.

Βελτίωση μεγεθών

Οι λιανικές πωλήσεις σημείωσαν άλμα 10,6% τον Μάρτιο, καθώς αυξήθηκαν οι διαδικτυακές πωλήσεις φυσικών αγαθών.
Η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε κατά 3,9%, ελαφρώς χαμηλότερα από τις προβλέψεις του Reuters για 4%.
Οι ετήσιες επενδύσεις σε πάγια περιουσιακά στοιχεία ήταν ασθενέστερες από ό,τι αναμενόταν και αυξήθηκαν κατά 5,1% σε σύγκριση με πέρυσι, καθώς επιβραδύνθηκε η ανάπτυξη στις υποδομές και στη μεταποίηση.
Εν τω μεταξύ, οι επενδύσεις σε ακίνητα συνέχισαν να μειώνονται.

Προοπτικές τόνωσης

Η οικονομία της Κίνας είναι πιθανό να λάβει νέα ώθηση από τα κυβερνητικά κίνητρα αργότερα μέσα στο έτος, σχολίασε η διευθύνουσα σύμβουλος της NF Trinity, Helen Zhu, λίγο μετά την ανακοίνωση των στοιχείων.
"Νομίζω ότι θα κινηθεί υψηλότερα από τον στόχο του 5% για το δεύτερο τρίμηνο και ελπίζω ότι μέχρι το τρίτο τρίμηνο θα έχει περάσει μεγάλο μέρος της πολιτικής τόνωσης", δήλωσε η ίδια.
"Οι αριθμοί είναι αναμφίβολα πολύ ισχυρότεροι από ό,τι περίμενε κανείς και νομίζω ότι είναι μια πολύ καλή αρχή του έτους", δήλωσε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης