Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νέο διπλωματικό επεισόδιο ΗΠΑ - Κίνας - Το FBI συνέλαβε 2 Κινέζους πράκτορες, λειτουργούσαν και εικονικό «αστυνομικό τμήμα»

Νέο διπλωματικό επεισόδιο ΗΠΑ - Κίνας - Το FBI συνέλαβε 2 Κινέζους πράκτορες, λειτουργούσαν και εικονικό «αστυνομικό τμήμα»
Οι δύο άνδρες είναι πολίτες των ΗΠΑ και κατηγορούνται για συνωμοσία με σκοπό να ενεργήσουν ως πράκτορες της κινεζικής κυβέρνησης και παρεμπόδιση της δικαιοσύνης
Δύο φερόμενους ως Κινέζους πράκτορες συνέλαβε η ομοσπονδιακή αστυνομία των ΗΠΑ, με τους εισαγγελείς να έχουν αποδόσεις κατηγορίες για φίμωση και παρενόχληση αντιφρονούντων εντός των Ηνωμένων Πολιτειών - με ορισμένους να λειτουργούν ακόμη και ένα "αδήλωτο αστυνομικό τμήμα" στη Νέα Υόρκη.
Οι Lu Jianwang και Chen Jinping φέρονται να λειτουργούσαν το αστυνομικό τμήμα στην Chinatown της Νέας Υόρκης.
Και οι δύο άνδρες είναι πολίτες των ΗΠΑ και κατηγορούνται για συνωμοσία με σκοπό να ενεργήσουν ως πράκτορες της κινεζικής κυβέρνησης και παρεμπόδιση της δικαιοσύνης.
Το αστυνομικό τμήμα έχει κλείσει από τότε που εκτελέστηκε ένταλμα έρευνας στην τοποθεσία το περασμένο φθινόπωρο, σύμφωνα με τον John Marzulli, εκπρόσωπο του εισαγγελέα των ΗΠΑ στην Ανατολική Περιφέρεια της Νέας Υόρκης.
Οι δύο άνδρες εμφανίστηκαν στο δικαστήριο στις 17 Απριλίου 2023, με τον Lu να αφήνεται ελεύθερος με εγγύηση 250.000 δολαρίων και τον Chen με εγγύηση 400.000 δολαρίων.
Δεν τους επιτρέπεται να ταξιδεύουν σε απόσταση μικρότερη από μισό μίλι από το κινεζικό προξενείο, ούτε να πραγματοποιούν αποστολές ή να επικοινωνούν με συνωμότες.
Και οι δύο αρνήθηκαν τις κατηγορίες.

Κι άλλοι πράκτορες

Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ απήγγειλε επίσης κατηγορίες κατά 34 αξιωματικών της εθνικής αστυνομίας της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας για παρενόχληση Κινέζων υπηκόων στις ΗΠΑ που επικρίνουν την κινεζική κυβέρνηση.
Και οι 34 πιστεύεται ότι ζουν στην Κίνα και παραμένουν ελεύθεροι, σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης.
Οι αξιωματικοί αποτελούσαν μέρος μιας προσπάθειας της κινεζικής κυβέρνησης που ονομάζεται "Ομάδα Εργασίας Ειδικού Έργου 912" για να επηρεάσει τις παγκόσμιες αντιλήψεις για τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας ή ΛΔΚ.
Οι πράκτορες φέρονται να χρησιμοποιούσαν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να δημοσιεύουν ευνοϊκές αναρτήσεις για τη ΛΔΚ και να επιτίθενται στους "αντιπάλους τους", συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών και των Κινέζων ακτιβιστών υπέρ της δημοκρατίας σε όλο τον κόσμο, ανέφερε το Υπουργείο Δικαιοσύνης.
Η παράνομη αστυνομική επιχείρηση είναι ο "πρώτος γνωστός υπερπόντιος αστυνομικός σταθμός στις Ηνωμένες Πολιτείες" που δημιουργήθηκε για λογαριασμό του κινεζικού Υπουργείου Δημόσιας Ασφάλειας ή MPS, δήλωσε το Υπουργείο Δικαιοσύνης.
Οι πράκτορες φέρονται να καθοδηγούνταν από το MPS να δημιουργούν και να διατηρούν λογαριασμούς που έμοιαζαν σαν να τους διαχειρίζονταν Αμερικανοί πολίτες.
Τα θέματα της μηχανής προπαγάνδας τους περιλαμβάνουν την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ, ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Χονγκ Κονγκ, τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, το Covid-19 και τις διαμαρτυρίες για τη φυλετική δικαιοσύνη μετά τη δολοφονία του George Floyd, σύμφωνα με τους εισαγγελείς.
Οι πράκτορες δημοσίευσαν επίσης βίντεο και άρθρα που στόχευαν Κινέζους υπέρμαχους της δημοκρατίας στις ΗΠΑ, ισχυρίστηκε το υπουργείο Δικαιοσύνης, ορισμένα από τα οποία περιλάμβαναν ρητές απειλές θανάτου.
Επιπλέον, οι πράκτορες φέρονται να χρησιμοποίησαν απειλές για να εκφοβίσουν ανθρώπους ώστε να μην συμμετάσχουν σε διαδηλώσεις υπέρ της δημοκρατίας εντός των Ηνωμένων Πολιτειών.

Διακόπηκαν οι συνεδριάσεις Zoom

Σε μια άλλη υπόθεση, οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς ισχυρίζονται ότι ένα στέλεχος μιας εταιρείας τηλεδιάσκεψης συνωμότησε με άλλους για να διαταράξει μια συνάντηση στην πλατφόρμα για τον εορτασμό της σφαγής της πλατείας Τιενανμέν, υπό την καθοδήγηση της κινεζικής κυβέρνησης.
Αν και η εταιρεία τηλεδιάσκεψης δεν κατονομάζεται στα δικαστικά έγγραφα, το CNN έχει ήδη αναφέρει ότι πρόκειται για την εταιρεία Zoom.
Το στέλεχος, ο Xinjiang "Julien" Jin, κατηγορήθηκε στο παρελθόν από το Υπουργείο Δικαιοσύνης για την υποτιθέμενη συνωμοσία.
Η νέα καταγγελία προσθέτει κατηγορίες εναντίον εννέα επιπλέον ατόμων, συμπεριλαμβανομένων έξι αξιωματικών του Υπουργείου Δημόσιας Ασφάλειας και δύο αξιωματούχων της Διοίκησης Κυβερνοχώρου της Κίνας.

Εικονικό αστυνομικό τμήμα

Σύμφωνα με τα δικαστικά έγγραφα, ο σταθμός της μυστικής αστυνομίας δημιουργήθηκε στις αρχές του 2022 για τον εντοπισμό, την παρακολούθηση και τον εκφοβισμό των Κινέζων αντιφρονούντων εντός των Ηνωμένων Πολιτειών.
Οι εισαγγελείς λένε ότι ένα τέτοιο θύμα ήταν ένα ανώνυμο άτομο που ζούσε στην Καλιφόρνια και ήταν "αντιφρονών της ΛΔΚ και υπέρμαχος της ΛΔΚ υπέρ της δημοκρατίας", ο οποίος "ανέφερε στο FBI ότι χρημάτισε σύμβουλος ενός υποψηφίου του 2022 για το Κογκρέσο από την Πολιτεία της Νέας Υόρκης", ο οποίος ήταν επίσης στόχος μιας εκστρατείας πίεσης της ΛΔΚ.
Το εν λόγω θύμα δήλωσε στο FBI ότι έλαβε απειλητικά τηλεφωνήματα και μηνύματα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από άτομα που πιστεύει ότι συνδέονται με την κινεζική κυβέρνηση, ενώ το αυτοκίνητο του ατόμου αυτού παραβιάστηκε αμέσως μετά την ομιλία του υπέρ της δημοκρατίας.
Κατά τη διάρκεια συνέντευξης στο FBI, ο Lu δήλωσε ότι είχε ιδρύσει το γραφείο, το οποίο αποκάλεσε "κέντρο εξυπηρέτησης εποπτευόμενων", για να βοηθήσει τους Κινέζους υπηκόους που ζουν στις Ηνωμένες Πολιτείες να "ανανεώσουν τα έγγραφα της κινεζικής κυβέρνησης".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης