Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι ΗΠΑ το πήραν απόφαση - Οι Ουκρανοί δεν θα κερδίσουν - Φέρνουν πρόταση για ειρηνευτικές συνομιλίες αλλά χωρίς τη Ρωσία

Οι ΗΠΑ το πήραν απόφαση - Οι Ουκρανοί δεν θα κερδίσουν - Φέρνουν πρόταση για ειρηνευτικές συνομιλίες αλλά χωρίς τη Ρωσία
Τι αναφέρει δημοσίευμα της Wall Street Journal
Σχετικά Άρθρα
Η Σαουδική Αραβία πρόκειται να φιλοξενήσει ειρηνευτικές συνομιλίες για την κρίση στην Ουκρανία στις 5-6 Αυγούστου, στις οποίες θα συμμμετάσχουν ανώτεροι αξιωματούχοι από έως και 30 χώρες, αναφέρει δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας Wall Street Journal.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η συνάντηση φέρεται να έχει σαν στόχο να προωθήσει τη διεθνή στήριξη στις ειρηνευτικές απαιτήσεις της Ουκρανίας και να αποτελέσει τη βάση για τις πιθανές μελλοντικές ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.
Οι προσπάθειες, κατά τους εμπνευστές της συνόδου, θα μπορούσαν αργότερα μέσα στο 2023 να οδηγήσουν σε μια σύνοδο κορυφής για την ειρήνη, στις οποίες οι πολιτικές ηγεσίες θα υπογράψουν κοινές αρχές για την επίλυση του πολέμου στην Ουκρανία.
Στη σύνοδο κορυφής που θα γίνει στη Τζέντα δεν θα είναι προσκεκλημένη η Ρωσία, η οποία κατά την αμερικανική εφημερίδα «έχει απορρίψει τις προτάσεις για ειρήνη και έχει μαξιμαλιστικές απαιτήσεις».
Ο πόλεμος στην Ουκρανία φαίνεται να έχει φτάσει σε αδιέξοδο, καθώς καμία από τις πλευρές δεν έχει κερδίσει σημαντικό έδαφος τους τελευταίους μήνες.
Η συνάντηση της Τζέντα θα ακολουθήσει προηγούμενη συνάντηση στην Κοπεγχάγη, όπου συμμετείχαν ανώτεροι αξιωματούχοι από τη Βραζιλία, την Ινδία, την Τουρκία και τη Νότια Αφρική.
Για την συνάντηση του Αυγούστου, η Σαουδική Αραβία και η Ουκρανία έχουν προσκαλέσει 30 χώρες, μεταξύ των οποίων η Ινδονησία, η Αίγυπτος, το Μεξικό, η Χιλή και η Ζάμπια αλλά και η Κίνα και η Ινδία.
Το Ηνωμένο Βασίλειο, η Νότια Αφρική, η Πολωνία και η ΕΕ επιβεβαίωσαν τη συμμετοχή τους.
Η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας στοχεύει να παίξει μεγαλύτερο ρόλο στη διπλωματία για την Ουκρανία και να πείσει την Κίνα να συμμετάσχει στις συνομιλίες.
Η Σαουδική Αραβία και η Κίνα διατηρούν στενούς δεσμούς και η Κίνα βοήθησε στην αναθέρμανση των σχέσεων μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ιράν.
Βασικός στόχος των ειρηνευτικών συνομιλών στη Τζέντα θα είναι να συγκεντρώσουν διεθνή υποστήριξη για τις ειρηνευτικές απαιτήσεις της Ουκρανίας και να ανοίξουν το δρόμο για μελλοντικές διαπραγματεύσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.

Απάντηση Ρωσίας: Η στάση των ΗΠΑ μπλοκάρει τις ειρηνευτικές συνομιλίες

Η θέση που έχει υιοθετήσει η αμερικανική κυβέρνηση δηλώνoντας ότι επιδιώκει «στρατηγική ήττα» της Ρωσίας «στο πεδίο της μάχης» εμποδίζει την πιθανότητα ειρηνευτικών συνομιλιών για την Ουκρανία, δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Maria Zakharova, σε συνέντευξή της στο πρακτορείο Tass στο περιθώριο της Δεύτερης Συνόδου Κορυφής Ρωσίας-Αφρικής.
«Πρόκειται για μια στάση αρχής της αμερικανικής κυβέρνησης που όχι απλώς τη σκέφτηκε αλλά την έθεσε και ως στόχο - την αναγκαιότητα όχι απλώς να πετύχει αποτελέσματα αλλά τη στρατηγική ήττα της χώρας μας στο πεδίο της μάχης», είπε η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τους παράγοντες που εμποδίζουν τις διαπραγματεύσεις για την Ουκρανία.
Η Ρωσία διπλωμάτης τόνισε ότι η ουκρανική σύγκρουση είναι εξαιρετικά επικερδής για τις ΗΠΑ.
«Επειδή η σύγκρουση τους επιτρέπει να αποφύγουν να συζητήσουν τα δικά τους σχετικά προβλήματα. Γιατί η σύγκρουση για αυτούς είναι η ευκαιρία να επιλύσουν τα ζητήματά τους εισάγοντας αυτό το χάος στις παγκόσμιες γεωπολιτικές υποθέσεις», επεσήμανε.
«
Λοιπόν, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής Ρωσίας-Αφρικής, όπως γνωρίζετε, ακούστηκαν οι λέξεις "ειρήνη" και "πρωτοβουλία ειρήνης" από τους Αφρικανούς.Γνωρίζω ότι έγιναν σχετικές συναντήσεις.
Είμαστε ευγνώμονες για αυτό το γνήσιο ειλικρινές ενδιαφέρον,
Ωστόσο, υπάρχουν αντικειμενικοί παράγοντες που συνδέονται με τη θέση της Δύσης και του καθεστώτος του Κιέβου που εφαρμόζει ακριβώς τη δυτική ατζέντα», κατέληξε η Zakharova.


Σε εξέλιξη μυστικές διπλωματικές συνομιλίες

Αξίζει να σημειωθεί πάντως πως και τις προηγούμενες μέρες υπήρξε δημοσίευμα της Moscow Times που υποστήριζε ότι υπάρχουν «μυστικές διπλωματικές συνομιλίες βρίσκονται σε εξέλιξη μεταξύ πρώην ανώτερων αξιωματούχων της εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ και υψηλόβαθμων μελών του Κρεμλίνου, οι οποίες επιβεβαιώθηκαν μάλιστα από Αμερικανό αξιωματούχο ο οποίος εμπλέκεται άμεσα σε αυτές».
Αλλά και το αμερικανικό δίκτυο NBC νωρίτερα αυτό το μήνα είχε αναφερθεί για πρώτη φορά στις συζητήσεις μέσω παρασκηνιακών καναλιών που περιγράφονται ως «διακριτικές» ανταλλαγές μεταξύ αμερικανών αξιωματούχων με κορυφαίους αξιωματούχους του Κρεμλίνου.
Στις συνεχιζόμενες συναντήσεις φέρεται να συμμετέχει μαλιστα ο υπουργός Εξωτερικών Sergei Lavrov που εκπροσωπεί τη Μόσχα, έχουν γράψει οι Moscow Times.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης