Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το «μίνι-ΝΑΤΟ» στην Ασία προκαλεί Ψυχρό Πόλεμο στην Κορεατική Χερσόνησο - Συναγερμός στην Ταϊβάν για 45 αεροσκάφη της Κίνας

Το «μίνι-ΝΑΤΟ» στην Ασία προκαλεί Ψυχρό Πόλεμο στην Κορεατική Χερσόνησο  - Συναγερμός στην Ταϊβάν  για 45 αεροσκάφη της Κίνας
Στη δήλωσή τους, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Δημοκρατία της Κορέας και η Ιαπωνία υιοθέτησαν τον ισχυρισμό ότι θα παρέμβουν στο ζήτημα της Ταϊβάν
Σχετικά Άρθρα
Παρόλο που στην σύνοδο κορυφή του Camp David αναφέρθηκε 10 φορές την «ειρήνη» στο κοινό ανακοινωθέν, δεν μπορεί να αποκρυβεί η στόχευση της συνάντησης να σχηματιστεί μια στρατιωτική συμμαχία «μίνι ΝΑΤΟ» η οποία θέτει σε κίνδυνο την ειρήνη στην περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού.
Στην κοινή  δήλωσή τους, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Δημοκρατία της Κορέας και η Ιαπωνία πραγματοποίησαν απροκάλυπτα ισχυρισμό ότι παρέμβουν στο ζήτημα της Ταϊβάν και προσπάθησαν να νομιμοποιήσουν την παράνομη επιδιαιτησία σχετικά με τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας το 2016 - την οποία ούτε οι Φιλιππίνες δεν αναφέρουν πλέον.
Αυτά τα δύο βήματα αναμφίβολα στοχεύουν στον γεωπολιτικό περιορισμό της Κίνας.
Υποσχέθηκαν περαιτέρω να ενισχύσουν τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, κάτι που θα επιδεινώσει την κρίση στην Ουκρανία και θα πιέσει για «πλήρη αποπυρηνικοποίηση» της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας για να αντικαταστήσει τη δημόσια αναγνωρισμένη δέσμευση για αποπυρηνικοποίηση ολόκληρης της Κορεατικής Χερσονήσου.
Μέσα από μία μόνο δήλωση, η σύνοδος κορυφής του Camp David έθεσε για τον εαυτό της τρεις φανταστικούς εχθρούς ως πλήρη απόδειξη της νοοτροπίας του Ψυχρού Πολέμου που διέπει τους συμμετέχοντες.
Ωστόσο, η Ιαπωνία και Η Κορέα πρέπει να γνωρίζουν ότι ενώ οι τρεις μαζί σκιαμαχούν εναντίον των φανταστικών εχθρών, και οι δύο, ως πιόνια της Ουάσιγκτον, θα πρέπει να υποστούν τις συνέπειες.
Ειδικά η δεύτερη ως το μόνο από τα τρία με χερσαία σύνορα με τη Λαική Δημοκρατία της Κίνας πρέπει να συνειδητοποιήσει πού βρίσκονται τα πραγματικά της συμφέροντα και πώς να διασφαλίσει την ασφάλεια αντί να προκαλεί τους (ισχυρούς) γείτονες.

Συναγερμός στην Ταϊβάν - Η Κίνα στέλνει 45 αεροσκάφη

Εν τω μεταξύ συναγερμός σήμανε στην Ταϊβάν, το υπουργείο Άμυνας της οποίας εντόπισε τις τελευταίες 24 ώρες 45 κινεζικά αεροσκάφη και ελικόπτερα να πλησιάζουν το νησί.
Επίσης στην Ταϊβάν κατευθύνονται εννέα πλοία  του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού της Κίνας.
«Είκοσι επτά αεροσκάφη (εννέα SU-30, 12 μαχητικά J-10, τέσσερα μαχητικά J-11, ένα μεταγωγικό αεροσκάφος Y-9 και ένα ελικόπτερο πολλαπλών χρήσεων Z-9) διέσχισαν τη μέση γραμμή του Στενού της Ταϊβάν και εισήλθαν στον αέρα της Ταϊβάν», αναφέρει το υπουργείο Άμυνας της περιοχής.
Το υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν σημείωσε ότι έστειλε εναέρια και θαλάσσια μέσα για να παρακολουθήσει την κατάσταση και ανέπτυξε επίσης επίγεια πυραυλικά συστήματα.
Η κατάσταση γύρω από την Ταϊβάν κλιμακώθηκε σημαντικά τον Αύγουστο του 2022 αφού η Nancy Pelosi, η οποία ήταν τότε πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, επισκέφθηκε την Ταϊπέι.
Η Κίνα καταδίκασε την επίσκεψη ως υποστήριξη των ΗΠΑ στις τάσεις απόσχισης της Ταϊβάν και πραγματοποίησε στρατιωτικές ασκήσεις μεγάλης κλίμακας.
Το Πεκίνο δεν αναγνωρίζει την κυριαρχία της Ταϊβάν, τη θεωρεί επαρχία του και επιμένει να τηρείται η «πολιτική της μίας Κίνας» σε όλο τον κόσμο.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης