Τελευταία Νέα
Διεθνή

Υπόγειος πόλεμος ΗΠΑ – ΟΠΕΚ+ για τις τιμές του πετρελαίου – Περιφερειακοί παίκτες Ιράν και Βενεζουέλα παίζουν το «παιχνίδι» των αγορών

Υπόγειος πόλεμος ΗΠΑ – ΟΠΕΚ+ για τις τιμές του πετρελαίου – Περιφερειακοί παίκτες Ιράν και Βενεζουέλα παίζουν το «παιχνίδι» των αγορών
Στόχος των μεγάλων παραγωγών είναι πλημμυρίσουν την αγορά, με στόχο τη συντριβή της τιμής προκειμένου να απωθηθούν οι μικροί προμηθευτές από την αγορά
Η αυξανόμενη παγκόσμια προσφορά και η αβέβαιη προοπτική της ζήτησης οδηγούν τις τιμές του πετρελαίου σε χαμηλότερα επίπεδα, με το αμερικανικό και παγκόσμιο αργό να βυθίζεται σε χαμηλά πολλών μηνών.
Η West Texas Intermediate έχασε και τα 70 δολάρια και το Brent, το διεθνές σημείο αναφοράς, υποχώρησε κάτω από τα 75 δολάρια το βαρέλι.
Η τελευταία πτώση έρχεται καθώς τα στοιχεία από τις ΗΠΑ δείχνουν ότι τα αποθέματα βενζίνης αυξήθηκαν σε σύγκριση με μια εβδομάδα πριν, οδηγώντας σε περαιτέρω ερωτήματα σχετικά με τη ζήτηση πετρελαίου.

Ο ανταγωνισμός ΗΠΑ - OPEK+

Την ίδια στιγμή, η αγορά χωνεύει μια άνοδο της παραγωγής πετρελαίου στις ΗΠΑ, η οποία σημείωσε ρεκόρ όλων των εποχών τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο.
Η έκρηξη της παραγωγής στις ΗΠΑ οδήγησε ορισμένους αναλυτές να προειδοποιήσουν ότι ο ΟΠΕΚ+, ιδιαίτερα η Σαουδική Αραβία, θα μπορούσε να τροφοδοτήσει την αγορά για να αντιμετωπίσει την έκρηξη του αμερικανικού σχιστολιθικού πετρελαίου.
Το να πλημμυρίσει η αγορά με πετρέλαιο θα είχε ως αποτέλεσμα τη συντριβή της τιμής προκειμένου να απωθηθούν οι μικροί προμηθευτές από την αγορά.
H τελευταία πτώση προστίθενται σε μια σειρά πρόσφατων μειώσεων, κινήσεις τις οποίες ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών προσπάθησε να καταπολεμήσει με ανακοινώσεις για περικοπές παραγωγής υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας.
Ο υπουργός Ενέργειας της χώρας, πρίγκιπας Abdulaziz bin Salam, δήλωσε στο Bloomberg νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι η χαμηλότερη προσφορά θα μπορούσε να παραμείνει στο τραπέζι τον περασμένο Μάρτιο.
Η ενεργειακή εταιρεία Kpler προβλέπει ότι η Σαουδική Αραβία θα διατηρήσει τις περικοπές του ενός εκατομμυρίου βαρελιών την ημέρα κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους, αλλά οι έμποροι αμφισβήτησαν τη δέσμευση των κρατών μελών του ΟΠΕΚ+ στις εθελοντικές περικοπές, γεγονός που συνέβαλε στην πρόσφατη σειρά μειώσεων.
«Ενώ έχετε μειώσει την παραγωγή του ΟΠΕΚ+, έχετε μια ποικιλία χωρών που αυξάνουν την παραγωγή εκτός του καρτέλ, αλλά και στο εσωτερικό», δήλωσε στο Business Insider ο Matt Smith, επικεφαλής αναλυτής πετρελαίου της Kpler για την Αμερική.
"Οι ΗΠΑ έχουν αυξήσει, όπως και ο Καναδάς, η Γουιάνα, η Βραζιλία, και κατά ειρωνικό τρόπο και η Βενεζουέλα και το Ιράν που εντός του ΟΠΕΚ.
Βασικά έχουμε τον ΟΠΕΚ+ που αφήνει χώρο για προσφορά εκτός ΟΠΕΚ, ενώ η εικόνα της ζήτησης αρχίζει να αμβλύνεται."

Οι προοπτικές

Στις ΗΠΑ, εν τω μεταξύ, σημάδια χαλάρωσης των οικονομικών συνθηκών υποδηλώνουν επίσης μείωση της δραστηριότητας στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.
Οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν πέσει στα χαμηλά 11 μηνών των 3,22 δολαρίων το βαρέλι.
«Η αγορά πετρελαίου είναι ολοένα και πιο ευαίσθητη σε ενδείξεις και υποδείξεις ότι το οικονομικό τοπίο συνεχίζει να επιβραδύνεται», δήλωσε ο Quincy Krosby, επικεφαλής παγκόσμιος στρατηγικός αναλυτής της LPL Financial.
«Οι ασθενέστερες τιμές του αργού αντανακλούν μια χαλάρωση της οικονομίας».
Η μείωση της ζήτησης παρατηρείται επίσης στην Κίνα, η οποία αντιμετωπίζει μια εντεινόμενη οικονομική δυσφορία που επιβαρύνει όλους τους τομείς της οικονομίας της.
Η Moody's υποβάθμισε την Τρίτη τις προοπτικές του για το δημόσιο χρέος της Κίνας και η απαισιοδοξία για την ικανότητα του Πεκίνου να αντιμετωπίσει την αναταραχή των ακινήτων, οι φθίνουσες ξένες επενδύσεις και η υποτονική οικονομική δραστηριότητα αποτελούν άλλο ένα αντίθετο άνεμο για τις τιμές του αργού.
«Το τετραήμερο σερί απωλειών στο πετρέλαιο δίνει κίνητρο για συζητήσεις υψηλού επιπέδου μεταξύ των πολιτικών ηγετών στην Ανατολή, με τον επικεφαλής του Κρεμλίνου να σχεδιάζει να επισκεφθεί τους επικεφαλής του Ντουμπάι και του Ριάντ σήμερα», σύμφωνα με τον José Torres, ανώτερο οικονομολόγο της Interactive Brokers.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης