Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αποκάλυψη FT για επικίνδυνες πρακτικές από ΕΕ - Θέλει να αφαιρέσει από την Ουγγαρία το δικαίωμα ψήφου

Αποκάλυψη FT για επικίνδυνες πρακτικές από ΕΕ - Θέλει να αφαιρέσει από την Ουγγαρία το δικαίωμα ψήφου
Η ΕΕ μπορεί να εφαρμόσει το άρθρο 7 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης του 2007
Σχετικά Άρθρα
Επικίνδυνες πρακτικές της ΕΕ με φόντο την άρνηση της Ουγγαρίας να συναινέσει στην χρηματική βοήθεια προς την Ουκρανία, αποκαλύπτουν οι Financial Times.
Ειδικότερα, τα κράτη μέλη της ΕΕ εξετάζουν το ενδεχόμενο να αφαιρέσουν από την Ουγγαρία τα δικαιώματα ψήφου της, προκειμένου να συναφθεί συμφωνία για τη χορήγηση κονδυλίων στην Ουκρανία, ανέφεραν οι Financial Times επικαλούμενοι δηλώσεις Ευρωπαίων διπλωματών.
Σύμφωνα με τους αξιωματούχους, η ΕΕ μπορεί να εφαρμόσει το άρθρο 7 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης του 2007, το οποίο επιτρέπει τη στέρηση του δικαιώματος ψήφου από μια χώρα λόγω παραβίασης της ευρωπαϊκής νομοθεσίας.
Η διαδικασία αυτή μπορεί να μπλοκαριστεί από οποιοδήποτε άλλο μέλος της ΕΕ, αλλά όπως σημειώνει η εφημερίδα, μετά τις πρόσφατες εκλογές στην Πολωνία, "η Ουγγαρία δεν έχει πλέον εγγυημένο προστάτη" την ΕΕ.

Επιφυλάξεις

Παρόλα αυτά, ορισμένα μέλη της ΕΕ είναι επιφυλακτικά στην ιδέα της επιβολής περιορισμών στη Βουδαπέστη.
Αντιθέτως, σκοπεύουν να καταδείξουν στον Ούγγρο πρωθυπουργό Viktor Orban το "πλήρες κόστος" της απομόνωσης της χώρας εντός της ΕΕ, προκειμένου να τον αναγκάσουν να αλλάξει γνώμη όσον αφορά τη χορήγηση κονδυλίων στην Ουκρανία.
Αν αυτό αποτύχει, αναφέρουν οι FT, τα άλλα 26 μέλη της ΕΕ θα μπορούσαν να καταλήξουν σε συμφωνία από μόνα τους, αν και "θα πάρει χρόνο και θα προσφέρει μόνο μια βραχυπρόθεσμη λύση".
"Ίσως η Ουγγαρία μπορεί να δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα.
Ίσως η Ουγγαρία μπορεί να μας αναγκάσει να χρησιμοποιήσουμε μερικά διαφορετικά εργαλεία.
Αλλά τελικά η Ουγγαρία δεν μπορεί να μας εμποδίσει να παρέχουμε χρήματα στην Ουκρανία", δήλωσε άλλος ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ που ήταν παρών στη σύνοδο κορυφής.
Στις 15 Δεκεμβρίου, ο Orban δήλωσε ότι η Βουδαπέστη δεν προτίθεται να υποστηρίξει την ιδέα της οικονομικής βοήθειας προς την Ουκρανία από τον προϋπολογισμό της ΕΕ.
Επιβεβαίωσε ότι στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες είχε εμποδίσει μια τροπολογία στον προϋπολογισμό της ΕΕ που προέβλεπε τη διάθεση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης