Τελευταία Νέα
Διεθνή

WP -Πολεμική κόπωση του Ισραήλ: Προσβλέπει σε συμφωνία κατάπαυσης πυρός με την Hezbollah έως το τέλος Ιανουαρίου

WP -Πολεμική κόπωση του Ισραήλ: Προσβλέπει σε συμφωνία κατάπαυσης πυρός με την Hezbollah έως το τέλος Ιανουαρίου
H Ιερουσαλήμ κοιτάζει προς τα τέλη Ιανουαρίου ως στόχο για πιθανή συμφωνία, καθώς η Ουάσιγκτον εργάζεται για να αποφύγει ένα νέο μέτωπο στον πόλεμο
Το Ισραήλ εμφανίζει σημάδια κόπωσης με τα δύο κύρια μέτωπα που αντιμετωπίζει και προσβλέπει σε ένα χρονοδιάγραμμα μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου για την επίτευξη μακροπρόθεσμης διπλωματικής συμφωνίας στο μέτωπο του Λιβάνου με τη Hezbollah, αλλά πιθανότατα θα κλιμακώσει τις μάχες με την οργάνωση που υποστηρίζεται από το Ιράν εάν δεν εξασφαλιστεί συμφωνία, αναφέρει η Washington Post σε δημοσίευμά της το Σάββατο 20 Ιανουαρίου 2024, επικαλούμενη δυτικό  διπλωμάτη και τρεις Λιβανέζους αξιωματούχους.
Αμερικανός αξιωματούχος επιβεβαίωσε σύμφωνα με το δημοσίευμα ότι το Ισραήλ δεν έχει θέσει «σκληρή προθεσμία», αλλά οι αξιωματούχοι ανέφεραν ότι η Ιερουσαλήμ κοιτάζει προς τα τέλη Ιανουαρίου ως στόχο για πιθανή συμφωνία, καθώς η Ουάσιγκτον εργάζεται για να αποφύγει ένα νέο μέτωπο στον πόλεμο.
Ο Αμερικανός αξιωματούχος είπε ότι το παράθυρο ευκαιρίας για συνομιλίες στενεύει.
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Lior Haiat δήλωσε στην Washington Post: «Η θέση του Ισραήλ είναι ότι προτιμάμε μια διπλωματική λύση και εάν μια διπλωματική λύση δεν είναι εφικτή, θα πρέπει να δράσουμε μόνοι μας».
Την Πέμπτη (18/1), ο υπουργός Άμυνας Yoav Gallant είπε στον Αμερικανό ομόλογό του Lloyd Austin ότι το Ισραήλ πλησιάζει σε ένα κρίσιμο σημείο όσον αφορά τον Λίβανο, καθώς η Hezbollah κρατά ανοικτό ένα δεύτερο μέτωπο τις καθημερινές της επιθέσεις στα βόρεια σύνορα.
Από τις 8 Οκτωβρίου, μια μέρα μετά την επίθεση της Hamas στο νότιο Ισραήλ, η Hezbollah έχει εμπλακεί σε διασυνοριακά πυρά σε σχεδόν καθημερινή βάση, εκτοξεύοντας ρουκέτες, μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους στο βόρειο Ισραήλ σε μια εκστρατεία που λέει ότι είναι υπέρ της Hamas.
Οι επιθέσεις ανάγκασαν τους περισσότερους κατοίκους αρκετά χιλιόμετρα από τα σύνορα να εκκενώσουν.
Το Ισραήλ απάντησε με δικά του τακτικά πλήγματα σε στόχους της Hezbollah και έχει προειδοποιήσει ότι δεν θα είναι σε θέση να ανεχθεί τη συνεχιζόμενη παρουσία των ''τρομοκρατών'' στα σύνορα.
Λιβανέζοι αξιωματούχοι δήλωσαν την Πέμπτη (19/1)  ότι η Hezbollah απέρριψε την αρχική πρόταση της Ουάσιγκτον για τερματισμό των συγκρούσεων με το Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένης της απόσυρσης των μαχητών της πιο μακριά από τα σύνορα, αλλά παρέμεινε ανοιχτή στην αμερικανική διπλωματία για να αποφευχθεί ένας καταστροφικός πόλεμος.
Σε τηλεφωνική συνομιλία του με το Austin την Πέμπτη (18/1), ο Gallant είπε ότι το Ισραήλ έχει καθήκον να αποκαταστήσει την ασφάλεια και να επιστρέψει τους Ισραηλινούς κατοίκους που έφυγαν να επιστρέψουν στις κοινότητές τους κατά μήκος των συνόρων, και παρόλο που το Ισραήλ θα προτιμούσε να το κάνει αυτό μέσω της διπλωματίας, ήταν «έτοιμο να το κάνει μέσω στρατιωτικής ισχύος», αναφέρεται σε ανακοίνωση του γραφείου του υπουργού Άμυνας.
Σε περιοδεία στα σύνορα με τον Λίβανο την Παρασκευή (19/1), ο Gallant είπε ότι «όσο συνεχίζονται οι μάχες στο νότο, θα υπάρχουν μάχες στο βορρά».
«Αλλά δεν θα δεχθούμε αυτή την πραγματικότητα για μεγάλο χρονικό διάστημα. Θα έρθει μια στιγμή που αν δεν καταλήξουμε σε μια διπλωματική συμφωνία στην οποία η Hezbollah θα σέβεται το δικαίωμα των κατοίκων να ζουν εδώ με ασφάλεια, θα πρέπει να διασφαλίσουμε αυτή την ασφάλεια με τη βία», είπε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης