Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σουηδία – Δημοσκόπηση: Υπερβολικά πολλές οι θυσίες για την ένταξη στο NATO, λένε οι πολίτες

Σουηδία – Δημοσκόπηση: Υπερβολικά πολλές οι θυσίες για την ένταξη στο NATO, λένε οι πολίτες
Η υποψηφιότητα της Σουηδίας αντιμετώπισε κατά κύριο λόγο την αντίθεση της Τουρκίας
Η πλειονότητα των πολιτών στη Σουηδία πιστεύει ότι η χώρα τους πραγματοποίησε «πάρα πολλές θυσίες» για να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή 1 Μαρτίου 2024.
Η Σουηδία αναμένεται να γίνει το 32ο μέλος της στρατιωτικής συμμαχίας σε λίγες μέρες, αφού η Ουγγαρία επικύρωσε την υποψηφιότητά της τη Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου.
Τερματίζοντας δύο αιώνες αδέσμευτης πορείας όσον αφορά το αμυντικό της δόγμα, η σκανδιναβική χώρα υπέβαλε αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ μαζί με τη Φινλανδία στον απόηχο της στρατιωτικής επιχείρησης της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Σύμφωνα με δημοσκόπηση που διεξήγαγε η εταιρεία αναλυτών Indikator για τον σουηδικό ραδιοτηλεοπτικό σταθμό SR, το 55% των Σουηδών πιστεύει ότι η σκανδιναβική χώρα «έχει κάνει πάρα πολλές θυσίες για να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ».
Εν τω μεταξύ, το 77% πιστεύει ότι «η ασφάλεια της Σουηδίας ενισχύεται» από τη συμμετοχή της.
Στην έρευνα συμμετείχαν 2.413 άτομα τον Φεβρουάριο.
Αλλά δεν τέθηκαν ερωτήσεις σχετικά με το είδος των θυσιών τις οποίες οι πολίτες φαίνεται να αμμφισβητούν,
Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι οι Σουηδοί αντιμετωπίζουν «τη διαδικασία της ιδιότητας μέλους του ΝΑΤΟ ως ένα περίπλοκο ζήτημα όπως πραγματικά είναι», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Oleskog Tryggvason επικεφαλής ερευνών στην Indikator.
«Η γενική άποψη ότι η ασφάλεια της Σουηδίας ενισχύεται από την ένταξη στο ΝΑΤΟ, - σε αυτό υπάρχει μια συντριπτική συναίνεση.
Αλλά μπορείτε να δείτε ότι ο δρόμος εκεί δεν είναι εύκολος », δήλωσε ο Tryggvason.
Η υποψηφιότητα της Σουηδίας αντιμετώπισε κατά κύριο λόγο την αντίθεση της Τουρκίας, η οποία κατηγόρησε τη σκανδιναβική χώρα ότι παρέχει καταφύγιο σε δεκάδες υπόπτους που συνδέονται με την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του 2016 καθώς και τρομοκράτες του PKK.
Η Σουηδία συμφώνησε με την Τουρκία το 2022, δεσμευόμενη να εξετάσει τα αιτήματα για έκδοση και να άρει το εμπάργκο όπλων που χρονολογείται από την επιχείρηση της Τουρκίας το 2019 στη Συρία.
Τροποποίησε επίσης το σύνταγμά της για να ενισχύσει την αντιτρομοκρατική νομοθεσία

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης