Τελευταία Νέα
Διεθνή

Zelensky: Δεν υπάρχει ανάγκη για ανάπτυξη γαλλικών στρατευμάτων στην Ουκρανία

Zelensky: Δεν υπάρχει ανάγκη για ανάπτυξη γαλλικών στρατευμάτων στην Ουκρανία
«Όσο η Ουκρανία στέκεται, ο γαλλικός στρατός θα παραμείνει στο έδαφος της Γαλλίας»
Σχετικά Άρθρα
Ο Ουκρανός πρόεδρος απέκλεισε την ανάγκη ανάπτυξης γαλλικών στρατευμάτων στην Ουκρανία, εν μέσω αντιπαράθεσης στις χώρες του ΝΑΤΟ μετά τις δηλώσεις του Γάλλου προέδρου Emmanuel Macron.
«Όσο η Ουκρανία στέκεται, ο γαλλικός στρατός θα παραμείνει στο έδαφος της Γαλλίας. Τα παιδιά σας δεν θα πεθάνουν στην Ουκρανία», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Volodymyr Zelensky, σε συνέντευξη στο γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο BFMTV και στην εφημερίδα Le Monde.
Την ίδια στιγμή, όμως, υπογράμμισε ότι αν η Ρωσία εισβάλει σε ένα από τα μέλη του ΝΑΤΟ, οι Γάλλοι στρατιώτες θα μπορούσαν να εμπλακούν εντός της επικράτειας της Συμμαχίας.
Βέβαια, αυτό είναι ένα «ξεχωριστό θέμα», διευκρίνισε.
Ο Ουκρανός πρόεδρος ανέφερε, επίσης, ότι η προώθηση του ρωσικού στρατού «σταμάτησε» και η κατάσταση είναι «πολύ καλύτερη» στο μέτωπο, αντικρούοντας πολλές πρόσφατες εκτιμήσεις για τη ρωσική στρατιωτική εκστρατεία στην Ουκρανία.
«Μπορώ να σας δώσω την τελευταία πληροφορία: η κατάσταση είναι πολύ καλύτερη σε σχέση με τους τρεις τελευταίους μήνες», δήλωσε στη συνέντευξη. Η ρωσική προώθηση συνεχιζόταν στο ανατολικό τμήμα της χώρας, σήμερα η διοίκησή μας, οι στρατιωτικοί μας, την σταμάτησαν», δήλωσε.
Ζήτησε ωστόσο την αποστολή τεχνικού προσωπικού για τη συμπαραγωγή γαλλικών πυροβόλων Caesar ή γερμανικών αρμάτων μάχης Leopard και την εκπαίδευση.
Ο Macron «θέλει μόνο αυτό, η Ουκρανία να μην βρεθεί μόνη, ήθελε να υπάρχει ενότητα» σε ό,τι αφορά στην Ουκρανία και «δεν βλέπω κανέναν κίνδυνο σε αυτό», δήλωσε ακόμη ο αρχηγός του ουκρανικού κράτους.
«Πρέπει να ξέρετε πως όταν μιλάμε για οχυρώσεις, είναι μια συνεχής διαδικασία, δεν μιλάμε για χιλιόμετρα ούτε για εκατοντάδες χιλιόμετρα αλλά για την κατασκευή περισσοτέρων από 1.000 χιλιομέτρων. Είναι συνεπώς ένα πολύ περίπλοκο έργο», δήλωσε, σύμφωνα με τις μεταφρασμένες δηλώσεις του και ανέφερε τρεις γραμμές άμυνας που έχουν δημιουργηθεί απέναντι στις ρωσικές δυνάμεις στην ανατολική, τη νότια και τη βόρεια Ουκρανία.
Στη καθημερινή βιντεοσκοπημένη ομιλία του σήμερα το βράδυ, μίλησε αυτή τη φορά για «έργα 2.000 χιλιομέτρων για την ενίσχυση των υφιστάμενων οχυρώσεων και τη δημιουργία νέων».

Σημειώνεται πως ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron ανέστειλε μια από καιρό προγραμματισμένη επίσκεψη στην Ουκρανία εν μέσω εντάσεων με τους συμμάχους του για τα ολοένα και πιο επιθετικά σχόλιά του για τη Ρωσία.
Η επίσκεψη, που αρχικά είχε προγραμματιστεί για τον Φεβρουάριο, έχει καθυστερήσει αρκετές φορές, πριν τελικά αναβληθεί για τα μέσα Μαρτίου.
Εν τέλει, την Κυριακή 10/3, μια διαρροή στο Γαλλικό Προεδρικό Μέγαρο ανέφερε ότι η επίσκεψη θα πραγματοποιηθεί «τις επόμενες εβδομάδες».
Εντωμεταξύ, το Μέγαρο των Ηλυσίων προσπάθησε να αντικρούσει την οργιώδη φημολογία ότι οι ανησυχίες του προέδρου για την ασφάλεια έπαιξαν ρόλο στην αναβολή, μετά την επίθεση ρωσικού πυραύλου κοντά στον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, κατά τη διάρκεια επίσκεψης στην Οδησσό την περασμένη εβδομάδα.
«Δεν υπάρχουν ανησυχίες όσον αφορά στην ασφάλεια», τόνισε σχετικά τη Δευτέρα ένας βοηθός του προέδρου.
Ο Macron έχει εντείνει τη ρητορική κατά της Ρωσίας τις τελευταίες εβδομάδες, προκαλώντας ρήγμα εντός της Δύσης, και σύγκορυση με τη Γερμανία.
Ο Γάλλος πρόεδρος υποστήριξε την περασμένη εβδομάδα ότι η Ευρώπη δεν πρέπει να είναι «δειλή» μπροστά στην επιθετικότητα της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας.
Νωρίτερα, τον Φεβρουάριο αποκάλυψε ότι μια αποστολή δυτικών χερσαίων στρατεύματων στην Ουκρανία δεν μπορούσε να «αποκλειστεί».
Αντί να σπεύσει στο Κίεβο, ο Macron θέλει τώρα να «πάρει τον απαραίτητο χρόνο» για συζητήσεις με συμμάχους, ώστε να επισκεφθεί την Ουκρανία «με απτά αποτελέσματα», σύμφωνα με Γάλλο διπλωμάτη που συζήτησε το ευαίσθητο θέμα υπό τον όρο της ανωνυμίας.
«Χρειάζεται λίγος χρόνος για να συνυπολογίσουμε τους διαφορετικούς συνασπισμούς και τις επιχειρησιακές τους δεσμεύσεις με τους εταίρους μας», εξήγησε ο διπλωμάτης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης